За първи път – История на джаза в Европа

Брой № 1 (49) / февруари 2019, Въздухът, който дишаме

Владимир Гаджев, джазов критик и писател

 

Дългоочакваната история на европейския джаз в края на 2018 г. най-сетне излезе на книжен носител. С официалното заглавие The History of European Jazz – The Music, Musicians and Audience in Context тя съдържа 742 богато илюстрирани страници голям формат. Появата на обемистия историографски труд бе възможна благодарение на финансовата подкрепа на Europe Jazz Network (наследник на Европейската джазова асоциация) и на Creative European Programme of the European Union. Свое участие в проекта има и Royal Academy of Music, London. Подготовката на този обемист труд беше поверена на италиански екип, оглавяван от отговорния редактор и издател Франческо Мартинели (Francesco Martinelli), авторитетна фигура в джазовия живот на Европа, професор в Сиена.

 

Интересен е съставителският подход на г-н Мартинели, който следва географски принцип, но в най-голяма степен отговаря и на навлизането на американския джаз на Стария континент.

Така в първата глава (Western Europe) попадат Франция, Великобритания, Ирландия, Германия, Нидерландия, Белгия и Люксембург;

втората глава е отделена за Скандинавия (Дания, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия); в третата глава присъства Централна Европа (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Австрия и Швейцария).

 

Според съставителите Източна Европа включва Русия, Беларус и Украйна; в главата Югозападна Европа откриваме Испания, Португалия и Италия; Балтийските страни Латвия, Литва и Естония са представени в самостоятелен раздел, а Югоизточна Европа включва Гърция, Бивша Югославия (Хърватия, Словения, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово) и България. По-нататък глава осма (Europa/Asia) включва Турция, Азербайджан и Армения. Единственият отсъстващ от този представителен списък е Албания. Много интересни са заключителните няколко раздела на книгата, в които с обобщаващи статии са представени някои от етническите разновидности в европейския джаз (циганския и еврейския), както и някои от представителните разновидности на тази музика. В последователност те са Early African-American Entertainers, Django Reinhardt and Jazz Manouche, Jews and Jewish Music, The Avant-garde:Black-andWhite Atlantic dialogues, c.1960, Film, Festivals. България е представена с обзор, направен от джазовия критик и писател Владимир Гаджев, редовен автор на списание InSpiro. За съжаление по неясни критерии за представяне на джаза в страната ни редакторите бяха отпуснали само 5 000 знака. Недостатъчно по наше мнение. Точно този обем е публикуван в историята, а към него са приложени и три черно-бели снимки – на „Джаз Овчаров“, сборен биг-бенд от средата на 50-те години, и квартет „Джаз Фокус‘65“ в зала „България“. От изпратените много снимки редакторите са избрали точно тези, като сборният биг-бенд от 50-те години е предпочетен заради големите портрети на Георги Димитров, Сталин и Вълко Червенков в дъното на подиума в зала „България“.

 

Но пък можем да благодарим на колегите, автори на статиите за някои от западните страни, които коректно са отбелязали – повече или по-малко – присъствието на български джазмени в тези държави. Така намираме имената на Марио Станчев и Георги Корназов във Франция; на Любомир Вапорджиев (Любо Д‘Орио) и Аспарух Лешников в предвоенна Германия, както и на Владимир Карпаров днес; на Мартин Любенов, Александър Владигеров и отново Владимир Карпаров в Австрия; на Радка Тонев в Норвегия и др. На 28.12.2018 г. в авторитетния портал All About Jazz се появи обширно интерю с Франческо Мартинели, в което редакторът и издател на The History of European Jazz много аргументирано и страстно защитава многообразието на джаза в Европа (сдържано, но високомерно оценявано в САЩ) и постиженията му.

 

 

Много сериозно впечатление прави стройната и многостепенна организация на джазовия живот в континента, която, уви, продължава да бъде чужда и дори непонятна за нашите джазмени, държавните културни институти и частните организации. Независимо от факта, че новите и много влиятелни културни постижения на ХХ век, повлияли върху духа на столетието, са киното и джаза. Първият досега сборник „История на европейския джаз“ започна и своя международен живот. Той инспирира международната конференция Documenting Jazz, която се проведе на 01.02.2019 г. в Дъблин. Отново без българско участие.


 

Вашият коментар