Румен Леонидов спечели „Кристала на Виленица“

Брой № 3 (19) / септември 2012, Болести на белия дроб, причинени от тютюнопушене
Румен Леонидов

Българският поет Румен Леонидов получи наградата „Кристалът на Виленица” на международния литературен фестивал в Словения.

Приключи световния литературен фестивал „Виленица”, носещ името на една от най-красивите пещери в Словения. Името Виленица идва от митологичното название „вили-самовили”, които според местното предание са добри духове, вълшебници, които обитават и до днес карстовите пространства на пещерата.

По традиция на феста се връчват две награди – за цялостно творчество и приза „Кристалът на Виленица”, за който се състезават поети и белетристи от цял свят. Тазгодишното 27 издание ще се запомни с големия успех на Румен Леонидов, първият български поет, който успя да преодолее конкуренцията на 35 автори от САЩ, Канада, Австралия, Китай, Средна Европа и Балканите. Седемчленното международно жури е гласувало единодушно в полза на нашия поет и наградата „Кристалът на Виленица” му бе тържествено връчена в двора на средновековния замък Щаниел. Преводът на словенски е направен от българистката Намита Субиото, член на Българската академия на науките и изкуствата, а на английски от младия поет Иван Ланджев.

Фестивалът в Словения е среща на автори, преводачи, литературни агенти, издатели и читатели от цял свят. Леонидов е получил шест предложения за издаване на стихосбирката му в чужбина, но това не e първият му успех в тази страна – преди пет години той участва в Медана, в другия международен поетичен фестивала, където стана любимец на публиката. Тогава организаторите бяха също силно впечатлени от сърдечния прием на зрителите и за първи път сами нарушиха регламента на фестивала, като го поканиха и през следващата година да бъде специален гост. Междувременно издадоха солиден том с негови поетични творби, озаглавен „С върха на езика”. Сборникът е с твърди корици, с луксозна обложка и копринен разделител и е първата двуезична сбирка на български автор в Благословения, както Леонидов с нежност нарича тази страна. Преди това на словенски със самостоятелни сбирки са публикувани само Елисавета Багряна и Христо Ботев по повод техните юбилеи.

За радост на люблянските издатели сборникът „ С върха на езика” намери много радушен прием сред читателите и тиражът много бързо свърши,  въпреки че от поезия се интересуват много по-малко хора и коричната му цена е 15 евро.

Румен Леонидов с Президента на Република Словения

На фестивала „Виленица” българският поет бе поздравен и лично от д-р Данило Тюрк, Президент на Република Словения, който получи и автограф от Румен Леонидов върху словенското издание на стиховете си.

На практика наградата „Кристалът на Виленица” е третият успех на този наш автор в Словения. Самата награда представлява доста тежка каменна пластика, дело на скулптура акад. Петар Абрам, и е прототип на уникалния кристал, част от сталактит, намиращ се в пещерата Виленица, която се използва и като атрактивна концертна зала. Наградата има и втора част за победителя. Леонидов получава автоматично покана за участие в международен поетичен фестивал КОРТ, който се провежда всяка година през април в град Голуей, Западна Ирландия. Някои от предишните участници в КОРТ по-късно стават Нобелови лауреати за литература: това са Дж.М. Кутси, Дерек Уолкът, Надин Гордимър, Шеймъс Хийни, както и световно известни имена като Алън Гинзбърг, Иън Макюън, Джърмейн Гриър, Карлос Фуентес, Ървин Уелш, Джулиан Барнс.

Нашият поет е бил лично поздравен от д-р Данило Тюрк, Президент на Република Словения, получил автограф от Леонидов върху словенската му книга (приложена снимка с поета).

Редакцията на списание InSpiro е особено горда от това признание за таланта на един от авторите си и пожелава на Румен Леонидов успех на поетичния фестивал КОРТ през април 2013 г. .


 

Вашият коментар