Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб

Брой № 4 (52) / септември 2019, Бактериални респираторни инфекции, придобити в обществото

Беседа на Коста Костов със Стефан Тунев – директор маркетинг и продажби във фармацевтична компания NEOPHARM

 

Стефан Тунев е завършил медицина през 1997 г. в МУ София. Започва своята кариера във фармацевтичната индустрия през 1998 г в екипа на навлизащата на българския пазар мултинационална компания Parke-Davis като медицински консултант. След придобиването на Parke-Davis от Pfizer през 2000 г., заема позицията медицински предствител, като промотира медикаменти в различни терапевтични области – сърдечносъдова, инфекциозна, урологична, ендокринологична.

 

През 2003 год. е промотиран в продуктов мениджър, отговарящ за маркетирането на сърдечни, урологични и ендокринологични продукти. През 2006 год. се присъединява към екипа на AstraZeneca на позиция продуктов мениджър с основна задача развитие на сърдечносъдовата линия на компанията. През 2011 г. заема длъжността мениджър продажби за продукти в областта на психиатрията, онкологията и антибиотици за болнично лечение.

 

През 2012 г. Стефан Тунев се присъединява отново към екипа на Pfizer на длъжността бизнес юнит мениджър, установени продукти. През 2014, след реструктуриране в компанията, заема позицията Маркетинг мениджър установени продукти за България, Сърбия, Албания, Македония, Косово, Черна Гора и Молдова. През 2015 година след реструктуриране в компанията, отново заема позицията Бизнес Юнит Мениджър Установени продукти за България, като разширява портфолиото на промотираните продукти.

 

През 2017 година Стефан Тунев се присъединява към иновативната, оригинална компания Неофарм като Директор Маркетинг и Продажби. Това, което го мотивира да се присъедини към Неофарм, е , че компанията разработва оригинални продукти, които нямат аналог и са базирани на сериозни научни доказателства; силният фокус към качеството на производство – конкурентно на най-сериозните световни производители; както и че всичко това се прави от Българска компания, решена да докаже, че в България може да се създават иновативни и висококачествени продукти със сериозен и доказан положителен ефект върху здравето на хората.

 

Стефан Тунев е семеен, баща на две деца и обича активния начин на живот – спорт и приключения сред природата и хубавата музика.

 

Любимото му спортно занимание е риболов с каяк, както и да играе с приятели футбол и тенис.

 

Коста Костов: Кажете нещо за Вашето семейство и корените Ви.

 

Стефан Тунев: Както се казваше едно време – произлизам от обикновено работническо семейство. Роден съм и израснал в аристократричния град Русе. Баща ми беше служител в общината, а майка ми – детска музикална учителка. Родът на баща ми произлиза от гр. Летница в центъра на България, като неговият баща е бил ветеринарен лекар. Майка ми произлиза от балканджийски род, заселили се в Русенското село Басарбово. Нейният баща е бил среден земевладелец преди 9-ти септември. Както много хора, след 9-ти септември и двамата са полежали в затвора и са останали без нищо. И за двамата знам, че са били изключително достолепни и трудолюбиви българи. Бабите ми, естествено, не са работили, а са се грижили за семействата.

 

Кое е Вашето най-ранно детско вдъхновение?

 

Безспорно астрономията. Бях на около 10 години, когато един батко ми показа телескоп и аз погледнах през него. Оттогава не спрях да се взирам в звездите и да чета за космоса, и постепенно да разкривам за себе си този безкраен свят. И когато бях в 6-ти клас, имах късмет да попадна на един Учител по физика с главно „У“ – Кирил Патриков, който разпали и насочи огъня, който тлееше в мен, и така оказа огромно влияние върху моето развитие и бъдеща реализация. Бях твърдо убеден, че ще уча физика и ще стана астроном, но в 11-ти клас направих рязък завой към медицината и така попаднах в медицинските среди.

 

Защо не практикувате медицина и ако беше иначе, коя специалност щяхте да си изберете?

 

Отговорът е прост. Завърших през 1997 година. Всички си спомнят времената тогава. Здрав, прав мъж, който трябва да създава семейство, без имоти и средства, без да има кой да го издържа… Обикалях няколко месеца да си търся работа, поработих в бърза помощ, но със 100 лв. заплата не можех да издържам дори само себе си.

 

Докато учех, бях убеден, че ще стана кардиолог. Това влечение към „разбитите сърца“ възникна под влияние на друг учител с главно „У“ в моя живот – проф. Асен Гудев, който страшно много повлия на моето развитие, разбирането за медицината и живота ми след това. След като завърших, бях решил да пробвам евентуално педиатрия, но отново ситуацията в България по онова време беше основната пречка.

 

Защо избрахте фармацевтичния бизнес?

 

Всъщност фармацевтичният бизнес ме избра. Никога не съм мислил за такава професионална реализация. Бях поканен да започна на половин работно време, после ми предложиха пълно. С оглед на обстоятелствата се съгласих, като бях убеден, че това е временно решение. И така, като всяко временно нещо – повече от 20 години.

 

Г-н Тунев, как минава един Ваш работен ден в три изречения?

 

Работа на компютъра – е-мейли, бизнес планове, оперативни задачи, събиране и анализ на информация.

 

Говоря по телефона.

 

Срещам се с хора – служители, клиенти, партньори.

 

Кои са горчивите корени и сладките плодове на Вашия досегашен живот?

 

Нищо различно от болшинството хора по света. Горчивите корени са загубата или страданието на близки хора. Най-сладките плодове са децата и семейството.

 

Какво четете и гледате в последно време?

 

С оглед на натовареното ежедневие чета основно професионална литература – медицинска и бизнес. Последните книги, над които прекарах по-дълго време са Robbins Pathologic Basis of Disease (за мен най-великата медицинска книга, която обяснява основите на всяко едно заболяване), Nelsons Textbook of Pediatrics и Човешки полиомни вируси на Проф. Златко Кълвачев.

 

Телевизия практически не гледам, като хвърлям от време на време по някой поглед на спортно предаване или заглеждам филм за заспиване. От професионална гледна точка следя рекламните блокове.

 

Любим писател и литературен герой?

 

Уникалният български разказвач Елин Пелин. Зарибих се от дете с Ян Бибиян и приказките му, а след това продължих с разказите. Особено ми бяха забавни историите с Пижо и Пендо. От поетите са двама – Ботев и Димчо Дебелянов. Няма какво да ги коментирам, всеки ги познава добре.

 

Имате ли специални интереси в областта на изкуството? Кой е геният за Вас?

 

Моето изкуство е музиката. Като дете съм вземал уроци по пиано, а като юноша бледен научих няколко акорда на китара – но не мога да свиря в истинския смисъл на думата.

 

За мен гениален в музиката е покойният за съжаление Ерик Уолфсън. В началото на 70-те заедно с Алън Парсънс, създават Алън Парсънс Проджект. Това, което създават, по мое мнение е най-гениалното съчетание на музика с текст. Но това не е популярна музика, която се слуша за фон на вечеря или купон. Изисква активно слушане и чак тогава човек може да усети истинската й красота и дълбок смисъл.

 

Българският гений, който също много харесвам и много ми е повлиял, е Тодор Колев – уникално съчетание на смях, сълзи и дълбок замисъл.

 

Знам, че слушате рок? Кои са Вашите музикални любимци?

 

За хората от моето поколение отговорът е почти еднозначен – Щурците, Тангра, Диана Експрес, Сигнал. От световните на първо място Пинк Флойд, както и Бийтълс, Рейнбоу, Диип Пърпъл. Shine on Crazy Diamond на Пинк Флойд е изпълнение, което съм слушал хиляди пъти, и въпреки това продължава да ме вълнува отново и отново.

 

Кой е вашият любим басист? Имам информация на ухо, че сте започнали уроци по баскитара?

 

Всъщност нямам такъв. С бас китарата се получи случайно. Синът ми започна уроци по китара преди време и ми сподели, че за първото си изпълнение на сцена нямат басист. Веднага видях възможност да направим нещо двамата заедно, консултирах се с учители дали за 6 месеца мога да науча парчето, което ще се свири – Comfortably numb на Пинк Флойд – и се хвърлих. Получи се едно от най-вълнуващите преживявания в живота ми – аз и синът ми на сцена, опитваме се да пресъздадем вълшебна музика. Винаги съм се опитвал да ангажирам децата си със спорт и музика. Спорт за здраво тяло и силен дух, а музиката като лек за душата, релакс и оформяне на мирогледа.

 

Чувал съм, че обичате да карате каяк и да ходите на риболов с такава лодка. Кое ви забавлява в този начин на отдих?

 

Риболовът ми е страст откакто се помня, а по каяка се запалих преди години. Всъщност сега риболовът е много технологичен и много хора използват модерни лодки, сонари за откриване на рибата и т.н. Аз реших да практикувам по-спортсменски начин на риболов, като с каяка трябва да се потрудя сериозно, за да стигна до рибата. Близостта до водата и природата също ми дава уникално преживяване, а наградата е здраво тяло и пълен релакс на съзнанието. Също така практикувам хвани-пусни риболов, като голяма част от уловените риби се връщат обратно във водата.

 

Кое е най-същественото, което казвате на децата си?

 

Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб.

 

Кои са трите неща, които стоят най-високо във Вашата ценностна скала?

 

Както е казал един умен човек, най-хубавите неща не са неща. За мен е най-важно да има мир. Не мога да разбера как едни бащи тръгват да убиват едни други бащи, майки и деца. Поради някакви си причини. Това за мен не може да се оправдае.

 

Друго важно нещо е да няма гладни хора. Недопустимо е в 21 век една част от света да изхвърля храна, а все още да има хора и деца, които да гладуват и умират от глад.

 

Третото е учението. Прекланям се пред хора, които постоянно се учат и търсят отговори на неизвестното. Те са двигателите, които ни дърпат напред. Също така трябва да има и конкуренция. Липсата на конкуренция и стремеж към съвършенство рязко спира прогреса.

 

На кой футболен отбор сте привърженик? Роналдо или Меси?

 

Като ученик съм тренирал в Дунав Русе, така че този отбор ми е присърце. А от двамата – Меси, определено е моят човек.

 

Кое е най-същественото, което бихте казали за България в едно изречение на Ваши колеги в чужбина?

 

Елате си у дома. Тук ще ви е по-трудно, но можем да си го направим много по-хубаво. От нас зависи.

 

Назовете името на един българин, който Ви служи като пример  за подражание и/или вдъхновение.

 

Много хора, включително политици назовават едно име – Васил Левски. Някои от тях се кълнат в името му, а правят точно обратното на това, което е неговото верую. Аз ще назова едно съвременно име – учителят по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев – Тео. Прекланям се пред това, което прави и ме кара да се чувствам горд Българин и да вярвам в не толкова консуматорското бъдеще.

 

Какво бихте променили в България, за да стане подобра държава?

 

Държавата – това сме ние. Когато всеки от нас промени малко от себе си към по-добро – държавата ще става все по-добра. Не бива да олицетворяваме държавата само с политиците. Те са наше отражение. В света не съществува много свестен народ с много калпави политици. Така, че бих продължил да променям себе си и да помагам на околните да стават по-добри.

 

Кое отличава един добър мениджър от един посредствен?

 

Не съм привърженик на определенията добър-лош. Един служител може да е много добър в една компания, а в друга да не е успешен и обратното. Всеки трябва да намери място под слънцето, където ще може да развие максимално своя потенциал. Най-важното за успешния мениджър е първо да има опит, визия и умение да води и запалва хората (не да ръководи), като им помага да се развиват и дават най-доброто от себе си. Освен това е много важно да взема решения според това, кое е найваж но за успеха на бизнеса, не за неговата лична кариера. За съжаление, често като мениджъри ни се налага да вземаме това решение.

 

Назовете три неща, които бихте променили в здравната система на България, ако имате само един ден като министър на здравеопазването?

 

Не ставам за министър, няма и да стана. Ако някой може за един ден да промени 3 неща в толкова сложна и динамична сфера, каквато е здравеопазването, сигурен съм, че ще го наричат мастър джедай и ще е филмов герой. Като средностатистически български гражданин, с малко повече познания за областта на здравеопазването, мисля, че основното нещо, от което трябва да се започне, е демонополизирането на здравната каса. Има ли конкуренция – има прогрес. Това е универсална истина. От това ще дойдат и другите задължителни промени: адекватно заплащане на лекари, медицински сестри и санитари. Най-големият ми страх е, че няма да има кой да ме лекува в близко бъдеще. Трябва да се направи и непопулярната мярка за повишаване на здравната осигуровка. Това ще е добро за всички, стига средствата да се изразходват ефективно.

 

Какви са новините, които искате да споделите с българските пулмолози?

 

Основната новина е, че Неофарм започна да работи с вас, българските пулмолози, и ще бъде до вас. За нас е удоволствие да ви се представим.

 

В основата на смисъла за съществуването на Неофарм е, че създаваме продуктите, за да са най-доброто решение за нас и нашите близки.

 

Как постигаме това?

 

Първо Неофарм създава само оригинални и иновативни продукти, които да са базирани на сериозни научни доказателства и световни препоръки и да нямат алтернатива. Бизнес моделът на компанията не цели създаване на копия на ниска цена, а после да инвестираме огромни средства в реклама. Обратно – нашата основна инвестиция е в създаването и производството на продукти, които сами да говорят за своята ефективност.

 

Второ – качеството на продукцията и суровините, които влагаме, са на най-високо световно ниво. Не е лесно и производството се оскъпява, но сме уверени, че всеки потребител ще оцени качеството на крайния продукт.

 

Трето – с гордост отбелязваме, че Неофарм е изцяло българска компания. Нашата цел е да сбъднем Българската мечта. Работим усърдно, за да може в близко бъдеще Неофарм да бъде световно призната, иновативна българска компания. Постигнатите резултати до момента, както и бързо нарастващото доверие на българските лекари и пациенти към продуктите на Неофарм ни дават увереност, че сме на прав път.

 

Какво ново в NEOPHARM, България?

 

Новостите за нас са ежедневие. Постоянно искаме да създадем и популяризираме нещо ново, значимо, със съществен принос за здравето на хората. Един от найновите ни продукти е пробиотик, създаден специално да неутрализира в максимална степен неблагоприятните ефекти на иначе животоспасяващата антибиотична терапия. Нарекохме го Синкванон. Името му не е случайно и произлиза от латинската сентенция “Sine qua non”, нещо без което не можем. Синкванон няма алтернатива дори в световен мащаб и е разработен в пълен синхрон с мисията на Неофарм. Синкванон съдържа много голям брой живи бактерии и дрожди – 100 милиарда в доза. Защо толкова? Клиничните проучвания доказват, че честотата на неблагоприятните ефекти на антибиотичното лечение прогресивно намалява, с прилагането на все по-големи дози доказани пробиотични щамове. Освен това Синкванон има богато разнообразие от 13 различни щама микроорганизми – 7 щама лактобацили, 4 щама бифидобактерии, споорообразуващият пробиотик Lactobacillus coagulans, както и доказаната дрожда Saccharomyces boulardii. Тази специална и разнообразна селекция от живи микроорганизми подпомага не само количественото, но и качественото възстановяване на увредената микробиота в следствие на атнтибиотично лечение. Освен това са добавени и 3 пребиотика и витамини от групата В за по-бързо и комплексно възстановяване на организма.

 

Убеден съм, че Синкванон ще се превърне в доверен партньор на една от най-често използващите антибиотици специалност – пулмолозите.

 

Едно последно изречение за читателите на „ИНСПИРО“.

 

Пожелавам им най-вече да са живи и здрави, те и техните близки, а когато имат нужда, да знаят, че в продуктите на Неофарм ще открият надежден помощник за излизане от болестта.

септември 2019


 

Вашият коментар