Дейв Гръсин – музиката вдъхновява

Брой № 3 (19) / септември 2012, Болести на белия дроб, причинени от тютюнопушене

Дейв ГръсинДейвид (Дейв) Гръсин е американски композитор, аранжьор и пианист, който се изявява в много и различни жанрове, но е най-популярен сред познавачите и любителите на джаза. Grusin има композиции за филми и телевизионни програми и е носител на много музикални награди, вкл. награда „Оскар” и 12 награди Грами.

Роден в Littleton, Colorado, той следва музика в Университета на Колорадо University of Colorado at Boulder. Получава бакалавърската си степен през 1956 г., годината, в която Луис Армстронг прави своя паметен концерт с Нюйоркската филхармония под диригентството на Ленард Бърнстейн, изпълнявайки легендарната „St. Louis Blues” в присъствието на нейния създател – Уилям К. Хенди. Неговата връзка с музиката е генетична, защото майка му и баща му са музиканти, емигрирали от Рига, Латвия.

От 2000 до 2011 г., Grusin се концентрира в композирането на класика и джаз, прави турнета и записи с колеги, между които и китаристът Lee Ritenour, събрал много слава и опит с джаз-формацията „Форплей” (Fourplay). Заедно записват няколко проекта като носителят на Грами бразилски албум, “Harlequin” през 1985 г. В последните години двамата създават два албума, номинирани за Грами – “Two Worlds” и „Amparo». Дейв Гръсин е женен и има четири деца.

Кариера

Гръсин има изключително успешна музикална кариера. Своя първи сингъл, Subways are for Sleeping той продуцира през 1962 г., а пет години по-късно композира и своя първи филмов саундтрак за филма Divorce American Style. Следват композициите за филмите Winning през 1969, The Friends of Eddie Coyle (1973), The Midnight Man (1974) и Three Days of the Condor през 1975. В късните 70 години той създава GRP records заедно със своя партньор Larry Rosen и започва да създава първите си комерсиални композиции. Grusin остава един от най-продуктивните създатели на филмова музика. Филмографията на Grusin обхваща 100 заглавия. Дейв Гръсин има общо 8 номинации за музикалната филмова награда „Оскар” и я печели веднъж през 1988 г. за най-добър саундтрак на филма The Milagro Beanfield War. Номинациите за Оскар са за филмите The Champ, The Firm, Havana, Heaven Can Wait, и On Golden Pond. Негова е и композицията за филма The Goonies (1985). Гръсин получава номинация за Оскар и за една от моите любими филмови мелодии – „It Might Be You», която озвучава филма Тутси (Tootsie) от 1982 г. с невероятния Дъстин Хофман. Споменавам отделно тази номинация, защото тази мелодия е вероятно една от най-популярните от композициите на Гръсин и може да се чуе в безброй интерпретации, между които и тези на певицата Пати Остин и двойката Питър Уайт (британски китарист) и Дейв Коз (саксофон). През 1989 г. Гръсин получава и номинация за „Оскар” като признание за саундтрака към изключителния филм „Невероятните Бейкър бойс” (The Fabulous Baker Boys), който се въртя по нашите кабеларки преди години и макар да не спечели Оскар, Гръсин беше удостоен с престижната музикална награда „Грами” за същата филмова партитура. На всички, които не са гледали този великолепен филм с Мишел Пфайфър в компания на братята Бо и Джеф Бриджес, препоръчвам да си налеят по една чаша малцово уиски и без да отдалечават бутилката от себе си, да изгледат този филмов десерт, наслаждавайки се и на великолепната музика на Дейв Гръсин.

Дейв Гръсин е композирал и саундтрака от легендарния филм на Mike Nichols – The Graduate (Абсолвента). Вероятно някои от вас са гледали този филм и знаят, че филмът стана носител на Оскар. Шест от четиринайсетте парчета от този филм са на Гръсин. The Graduate се счита за един от първите филми, който интегрира популярна музика в музикална филмова партитура.

През годините Гръсин пише и много музика за телевизионни шоу-­про­грами.

До този момент на пазара има 35 компакт-диска на Дейв Гръсин, вкл. саундтраци, оригинални парчета и композиции за такива гиганти като George Gershwin, Duke Ellington и Henry Mancini. Напоследък Дейв се е отдал на създаване на композиции в колаборация с такива имена като Lee Ritenour, James Taylor и Renée Fleming. В допълнение, Гръсин се показва като изключително надарен продуцент, аранжьор и музикант към албумите на Paul Simon, Sérgio Mendes, Quincy Jones, Al Jarreau, Patti Austin, Dave Valentin и Sadao Watanabe. Billy Joel привлича Grusin за аранжиментите на духовите и струнни инструменти в „Half A Mile Away» от легендарния албум (препоръчвам горещо!)  на Джоел52nd Street», както и неговият концептуален албум „The Nylon Curtain» от 1982 г.

Дейв Гръсин получава почетен докторат от Berklee College of Music през 1988 г. и от музикалния колеж на University of Colorado през 1989 г.

Гръсин е женен за Nan Newton. Той е баща на музикалните редактори Stuart Grusin и Scott Grusin и космическия инженер Michael Grusin. Той е пастрок на артистката Annie Vought и по-голям брат на музикантите Don Grusin и Dee Grusin.

 

Награди на Dave Grusin

 

Номинация за „Оскар”, 1978 „Най-добра оригинална партитура“ за Heaven Can Wait

Номинация за „Оскар”, 1979 „Най-добра оригинална партитура“ за The Champ

Номинация за „Оскар”, 1981 „Най-добра оригинална партитура“ за On Golden Pond

Номинация за „Оскар”, 1982 „Най-добра оригинална партитура“ за „It Might Be You“, от филма Tootsie

Награда „Оскар”,, 1988 „Най-добра оригинална партитура“ за The Milagro Beanfield War

Номинация за „Оскар”, 1989 „Най-добра оригинална партитура“ за The Fabulous Baker Boys

Награда „Грами”, 1989 за партитурата към филма The Fabulous Baker Boys

Награда „Грами”, 1989 за инструменталната партитура към филма „My Funny Valentine“

Номинация за „Оскар”, 1990 „Най-добра оригинална партитура“ за Havana

Номинация „Златен глобус”, 1990 „Най-добра оригинална партитура“ за Havana

Награда „Грами”, 1990 за музикалната партитура към телевизионната версия на нилма The Fabulous Baker Boys

Награда „Грами”, 1990 за най-добър аранжимент на мелодия към филма The Milagro Beanfield War

Награда „Грами”, 1991 за най-добър аранжимент на мелодия към филма „Bess You Is My Woman/I Loves You Porgy“

Номинация „Златен глобус”, 1991 „Best Original Score“ for For The Boys

Номинация за „Оскар”, 1993 „Най-добра оригинална партитура“ за The Firm

Награда „Грами”, 1993 за най-добър аранжимент на инструменталната партитура към филма „Mood Indigo“

Награда „Грами”, 1994 за най-добър аранжимент на инструменталната партитура към филма „Three Cowboy Songs“

Списъкът съдържа само някои от най-престиж­ните номинации и награди за филмова музика

 


Автор: Доц. Коста Костов, научен ръководител на медицински център InSpiro, главен редактор на списание InSpiro.


 

Вашият коментар