Да искаш и да можеш

Брой № 3 (51) / юни 2019, Пробиотици

Беседа на Коста Костов с Александър Маринов -  изпълнителен директор на фармацевтична компания A&D Pharma

 

Кажете нещо за Вашето семейство и корените Ви.

 

Роден и израснал съм в София, но корените ми по бащина линия са свързани с Родопите и по-специално град Чепеларе и с. Проглед в непосредствена близост до курорта Пампорово.

 

Там и прекарвах немалко лета в детството и юношеството и там се оформи и любовта ми към този красив регион и България.

 

Кое е Вашето най-ранно детско вдъхновение?

 

Нямам спомен за нещо конкретно, но и мен като повечето момчета ме привличаха големите пожарни коли, военна техника, самолети….

 

Защо не практикувате медицина и ако беше иначе, коя специалност  щяхте да си изберете?

 

По прозаични причини. Завърших медицина през 1994, разпределението беше отпаднало, започнах да си търся работа, няколко месеца безуспешно и тогава излезе възможност да започна работа като медицински представител в начеващия тогава фармацевтичен бизнес. Аз вече имах семейство и деца, така че и материалното обезпечаване на семейството ми имаше значение, а тогава все още заплащането във фарма индустрията беше значително по-добро, отколкото стартовата лекарска заплата.

 

А иначе, мечтите ми бяха свързани с неврохирургията.

 

Защо избрахте фармацевтичния бизнес?

 

По-скоро фармацевтичния бизнес ме избра заради времето и обстоятелствата при дипломирането ми.

 

Г-н Маринов, как минава един Ваш работен ден в три изречения?

 

Дните, слава богу са различни, но най-общо започвам с бърз преглед на новините, следвано от преглед на работните ми мейли и кореспонденция с партньори или с колеги, подписи на вътрешни документи, заповеди, договори, след което срещи, срещи, срещи. Понякога редът е различен, понякога има пътувания, участие в събития, но това е ежедневието ми.

 

Кои са горчивите корени и сладките плодове на Вашия досегашен живот?

 

От ранна детска възраст зная какво е загуба на близки хора след като, ненавършил още 12 години, за кратко време изгубих майка си и дядо си. Това беше сериозен удар за семейството ни, но пък израствайки само с един родител и изключителна баба, с високо развита ценностна система и християнски добродетели, ме превърна в дисциплинирано, ученолюбиво момче, което имаше амбиции да се реализира и успее в живота.

 

Сега се радвам на хармонична връзка с жена, с която споделяме еднаква философия за живота и много сходни интереси за прекарване на почивки, свободно време и пътувания.

 

Какво четете и гледате в последно  време?

 

Последната книга, която прочетох, бе „Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков. Тя ме върна в детството и невинният поглед към живота от гледна точка на едно дете.

 

Много обичам киното, една от детските ми мечти беше да се занимавам с кино като режисьор. Напоследък обаче не ми остава много време покрай работата и желанието да прекарвам повече време с малките ми синове Матей на 3 г. и Захари на почти 2.

 

Любимият ми филм е „Сибирския бръснар“ на Никита Михалков.

 

Любим писател и литературен герой?

 

Тук сигурно ще Ви изненадам, но харесвам лесни за четене книги с повече действие и ще спомена Реймънд Чандлър с неговия герой Филип Марлоу.

 

Имате ли специални интереси в областта на изкуството? Кой е геният за Вас?

 

Да, киното, но като любител.

 

Геният, това са ренесансовите художници и скулптори – Леонардо Да Винчи, Микеланджело Буенароти.

 

Каква музика слушате? Кои са Вашите музикални любимци?

 

Харесвам джаз, но слушам почти всякаква музика. С наслада слушам Sting, Steve Wander, Maroon 5, Queen и много други.

 

Кой е вашият отдушник от тежкия работен ритъм? Чувал съм, че обичате високите скорости – мотор, кайт-сърф, ски – това опит да компенсирате скуката от работата ли е или напротив – да поддържате високото темпо, както в работата?

 

Вероятно да, но и не само. За съжаление аз започнах да карам мотор (основно ендуро в планината) и кайт сърф относително късно – след като вече бях навършил 40 години. Дали е било криза на средната възраст, дали защото исках да запаля и големите си синове по тези спортове и да ги науча да обичат природата – не мога да отговоря. Факт обаче е, че успях и те също се запалиха и когато могат, практикуват тези спортове.

 

Кое е най-същественото, което казвате на децата си?

 

Може да ви прозвучи тривиално, но им казвам, че е важно да са честни, състрадателни, уважаващи семейството и по-възрастните, да търсят щастието в нематериални неща, да подхождат към проблемите и да ги решават, без да прикриват причините, и ред други подобни неща, които за мен са непреходни ценности и ще са валидни, докато има човечество.

 

Кои са трите неща, които стоят най-високо във Вашата ценностна скала?

 

Честност

Лоялност

Уважение

 

Любимото Ви ястие? Всъщност, готвите ли у дома?

 

Пълнени чушки и сърми от лапад, приготвени от жена ми. Аз сам правя салатите и някои селектирани предястия, но дотам. Е, разбира се, и скара.

 

Кое е най-същественото, което казвате за България на Вашите колеги от чужбина?

 

Една част от колегите са изключително неосведомени за България и се учудват, когато им кажем че съществуваме като държава от 681 г., че сме дали на света кирилицата, че географски на относително малка територия имаме високи планини и ски курорти, но пък и море със съответните места за летуване. Разказвам им за красивата ни природа но им показвам, че имаме и самочувствието, че в България има специалисти на световно ниво в различни области на медицината, където е нашето поле на изява, и че България не следва да се свързва само с хубава храна, жени и евтин алкохолен туризъм.

 

Назовете името на някой българин, който Ви служи като пример  за подражание и/или вдъхновение.

 

Христо Ботев

 

Какво бихте променили в България, за да стане по-добра държава?

 

Много неща, но ако е само едно единствено нещо, то трябва да се започне с образованието, там смятам че е разковничето за просперитета и то след поколение-две. Разбира се, важно е да се промени и ценза и изискванията към учителите, заплатите им и т.н.

 

Кое отличава един добър мениджър от един посредствен?

 

Информираност, подготовка, решителност и комплексен подход при взимане на решения.

 

Назовете три неща, които бихте променили в здравната система на България, ако имате само един ден като министър на здравеопазването?

 

1. Бих предложил промяна в обучението по медицина към усвояване на по-практични умения от студентите, но не за сметка на относително добрата теоретична подготовка.

 

2. Бих поискал изработване на точен график и срокове за ограничение броя на болниците в страната и преразпределил част от ресурсите за осигуряване на бърз достъп до спешна помощ в цялата страна.

 

3. Затягане на контрола във всички области на здравеопазването и налагане на сериозни санкции.

 

Какви са новините, които искате да споделите с българските пулмолози? Какво ново в A&D Pharma, България?

 

A&D Pharma няма собствени продукти, ние работим с продукти на производители, които по една или друга причина са избрали да не са директно представени на нашия пазар. Това означава, че ние може и да загубим някой партньор, но и да привлечем друг.

 

Новият ни контрагент през тази година е световният гигант CSL Behring – лидер в производство, маркетинг и продажба на продукти, извличани от човешка плазма, но и на някои рекомбинантни продукти.

 

Новата цел на A&D Pharma, България?

 

A&D Pharma има самочувствието да бъде № 1 компания в България с ОТС продуктите си (без лекарско предписание).

 

Новата цел на A&D Pharma за следващите няколко години е да наложим така добре и продуктите по лекарско предписание, които компанията представлява, че да успеем да направим относително еквивалентен баланс в портфолиото си от фармацевтични продукти.

 

Едно последно изречение за читателите на „ИНСПИРО“.

 

Това е цитат от Овидий и е закачка с името на вашето списание:

 

Dum spiro, spero” или „Докато дишам, се надявам”.

Юни 2019


 

Вашият коментар