НОВОРАЖДАНЕ

Брой № 5 (68) / декември 2022, Неврология за пулмолози

Ние съществуваме, защото се оглеждаме в очите на другите, с които споделяме живота си – в семейството, на работното си място и в общността, в която пребиваваме. Без споделен живот няма човешко щастие. Всеки човек има нужда от оценка, одобрение, признание. Човешкото щастие е немислимо без това признание и разбиране, че сме равнопоставени в човешката си същност, в способността да мислим и действаме, като се поставяме на мястото на всяко друго човешко същество. Да се вглеждаме в себе си и през очите на другите. Ние сме хора, защото имаме способността да контролираме животинските си инстинкти, да правим морален избор, да обичаме съзнателно всяко друго човешко същество. Човешкото озарява лицата ни като светлината в портретите на Рембранд. За Светлината трябва да сме готови, за да я познаем. Ако не сме подготвени, няма да разпознаем онези, които пробуждат притихналата ни душа като звънци на шут. Патината на времето не е заличила блясъка на Словото. Правдата е по-силна от истината и бди над нея. Човечеството би изчезнало отдавна, ако не беше така. Правдата пази човешките души, напомня за себе си, предупреждава, че властта създава закони, за да ги руши. Че думата „демокрация“ не означава нищо, ако се използва от политически лицемери като фасада за техните злоупотреби. Че справедливостта при фасадната демокрация е като „котка върху ламаринен покрив“. Че светът се превърна в майка за лицемерите и в мащеха за добродетелните. Че трябва да полагаме усилия да го променим към по-добро, защото сме „тамянен дим сред здрача на олтара“.

 

Дните около Рождество Христово са за размисъл и напомняне, че сме човешки същества, изпратени на тази планета за да се превърнем в Човеци. И това не е експеримент, а програма за изпълнение, равносилна на закон. Казано е в Евангелието на Матей (18:20): „Защото, където двама или трима са събрани в Мое Име, там съм и Аз посред тях.“

 

Така, както ще нараства денят, ще растат и надеждите ни за духовно обновление, което в Християнството се нарича Новораждане. За него са необходими поне двама-трима!

 

Честита 2023 година!


 

Вашият коментар