Възродената надежда

Брой № 2 (70) / април 2023, Пулмологични проблеми в педиатрията

 

Красивата пеперуда Proserpinusproserpina е получила името си от древноримска легенда. Наименувана е на Прозерпина, дъщеря на богинята на изобилието и плодородието – Церера. В древноримската митология Церера отчаяно търси отвлечената си дъщеря Прозерпина. Скърби много за нея – толкова много, че изпраща мор и глад на земята. Където стъпи, докато я търси – не пониква и дребна тревичка, няма и реколта. Така, докато намира дъщеря си. Когато Прозерпина се завръща при майка си от царството на Плутон, природата отново се пробужда за трепетен живот, както преди. Прозерпина се завръща от тъмния подземен свят след дълго отсъствие, превръщайки се в символ на надеждата и настъпването на пролетта.

 

Повече от три години пандемията от COVID-19 нанася тежки поражения върху здравето и живота на човечеството. Учени от различни точки на света към момента съобщават за сигнификантен спад на случаите и вече говорят за ендемичност, което е светлина в тунела. Уместно е да се погледне на Прозерпина като въплъщение на жаждата за живот.

 

Proserpinusproserpina донася вестта за най-красивия период в годината — пролетта — време за цялостно събуждане и обновление и в природата, и в човешката душа. По време на пандемията ум и психика бяха подложени на изключителен стрес поради налагаща се промяна на социалната конфигурация. Не всички обаче съумяха да си изградят ментален щит и да се адаптират към предизвикателството на несигурното. За тях, а и за всички останали, връщането към обичайния начин на живот ще е най-дългоочакваната пролет. Хората имат дълг да са пазители на здравето си, което предполага съответна грижа за него. Сигурен знак, че се движат в правилната посока, са поникналите цветя на прага на надеждата. Възродената надежда е част от същността на човешкия стремеж към спокоен живот и хармония — този е смисълът на пърхащата с криле Proserpinusproserpina.


 

Вашият коментар