Работим за научно базирани иновации

Брой № 2 (18) юни 2012, Бронходилататори

Интервю с г-н Слав Захариев, Ръководител отдел „Респираторни продукти” – фирма “Novartis Pharma”, България

 

Слав Захариев

Слав Захариев, Ръководител отдел „Респираторни продукти” - фирма “Novartis Pharma”, България

Завършил си фармация? Как направи този избор и кое е твоето предимство в бизнеса пред завършилите медицина?

Винаги съм се интересувал от химия, а и исках да имам професия, с която да съм в полза на хората. Освен това по време на прехода нямаше голяма перспектива пред химиците и изборът дойде някак естествено. По отношение на предимства пред лекарите, не бих казал, че фармацевтите имат такова. По-скоро аз мисля, че лекарите инвестират толкова време в обучение, че е редно след това да се посветят на грижи за болните.

 

Нещо за детството и родителите ти. Кое място от детството подхранва най-силно твоята носталгия и въображение?

Роден съм в средностатистическо семейство на прeпoдавател по икономика и банков служител. Може би затова и се насочих към фармацевтичния бизнес.

Като носталгичен спомен от детството пазя дългите летни вечери в столичния ж.к. Люлин пред огромния панелен блок, играейки безгрижно до късно с цялата махала.

 

Най-голямото ти вдъхновение (музика, поезия, филм, проза)?

Музика, определено! (Франк Синатра, Depeche Mode, U2).

 

Хобито ти са моторите? Имаш дори собствен. Скоростта те привлича?

Не толкова скоростта, колкото усещането за свобода и лекота. Може да звучи като клише, но е самата истина. В колата човек се чувства като пред телевизор, някак си ограничен като в кутия. С мотора ти попиваш атмосферата, звуците и миризмите в природата.

 

Какво те задържа да работиш в България?

Аз обичам България и смятам, че тук също може да се гради успешна кариера. Фармацевтичният пазар в България е неразвит и има още дълъг път да извървим, докато достигнем средноевропейските нива на фармацевтични грижи.

 

Ако трябва да определиш с една или няколко думи България, такава, каквато е, кои ще са те?

Това е моята родина, тук са ми корените. България е по-голяма от всеки един от нас.

 

Оптимист ли си за бъдещето на България?

Да. На фона на огромната част от страните по света, България е една добре развита и уредена държава. За което трябва да продължим да работим всички.

 

Кой е най-големият недостатък на българската здравна система от твоя гледна точка?

Като стратегически проблем, според мен, се очертава изтичането на кадри от системата (лекари, медицински сестри и т.н) По отношение на тактически препятствия, бих посочил липсата на реформи и неефективното използване на обществените средства. Също и неяснотите в нормативните уредби и правилниците за работа на някои институции. Това позволява различни тълкования на един и същ казус.

 

Защо се захвана с фармацевтична компания?

В началото работех в аптека, но бързо видях, че това не е моята професия. Имах нужда от повече динамика и перспектива за развитие. Така се озовах като медицински представител във фармацевтичната индустрия.

 

Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един мениджър на твоята позиция, за да успее – да печели уважението на хората си и партньорите и в същото време да е успешен?

Вяра. Без да вярваш в това, което правиш е трудно да бъдеш успешен и да будиш доверие.

 

Любимата Ви книга?

Напоследък чета само професионална литература, но като малък голямо впечатление ми направи „Опасно лекарство” на Артър Хейли. Много поучителна книга за фармацевтичната индустрия.

 

Любимата Ви сентенция, слоган, мисъл или пасаж от любима книга?

Не прави на другите това, което не искаш да се случи на теб.

 

Една земна личност, която считате за безукорна в морала и духа? Назовете един наш съвременник, когото бихте посочили на всички като ярък пример за подражание и/или вдъхновение.

Нелсън Мандела

 

Има ли човешко произведение, което бихте нарекли гениално?

За мен откриването на пеницилина е голям пробив в медицината, спасил милиони човешки животи.

 

Кое Ви омерзява и кое вдъхновява в България?

Омерзява ме завистта, а ме вдъхновява упоритостта на българина.

 

Какво бихте искали да подобрите в България, за да бъде по-близко до Вашите разбирания за съвременна европейска държава?

Аз не мисля, че мога да променя държавата, но вярвам, че всеки един от нас във всекидневието си трябва да се стреми да постъпва правилно и да спазва общоприетите норми. Така, малко по малко, ще се промени и държавата като цяло.

 

Ако трябва да кажете едно изречение на българите.

Мисля, че този въпрос е по-скоро за чужденци. Не мога да правя оценка на сънародниците си, особенo в едно изречение.

 

Novartis? Какво е компанията за Вас?

Чудесно място за работа! Компанията, в която се уча и развивам.

 

Как виждате бъдещето на Novartis в България и с какво ще изненадате в близко бъдеще пулмологичната общност.

Ние в Новартис имаме амбициозна програма да предоставим на пулмологичната общност няколко продукта в следващите години, които да са в помощ на пациентите с респираторни заболявания.

 

Кое е най-доброто място за обучение в бизнеса на една такава компания като Novartis?

Ежедневната комуникация с колеги и клиенти е това, от което може да се научи най-много. Имаме също така различни форми на фирмено обучение по маркетинг, финанси, управление на персонал и др., които са от голяма полза за всеки мениджър.

 

Визията на Novartis? Кое във философията на фирма Novartis я отличава от другите фармацевтични компании.

Ние в Novartis работим всеки ден, за да подобрим значимо живота на пациентите чрез научно-обосновани, базирани на доказателствата иновации. Основната разлика във философията на Novartis е „специалният подход” към научната дейност. Novartis се фокусира първо върху разгадаването на основни патофизиологични пътища при различни заболявания, което в последствие ни позволява да разработим медикаменти, които да доведат до значим пробив в медицината. Обратно, установеният модел във фармацевтичнита индустрия се фокусира върху области, където има най-голям брой пациенти. Ние вярваме, че подходът на Новартис е стъпил на по-здрави научни основи и има вероятност да доведе до подобряване на изхода от терапия в помощ на пациентите.

 

Най-новото около Novartis, коeто бихте искали да споделите пред читателите на InSpiro?

Наскоро Новартис спечели наградата „Най-уважавана компания за 2011”, която се определя от ръководителите на 60-те най-големи фармацевтични компании. Това е голямо признание от нашите конкуренти, както и голяма отговорност да продължим да работим все така с нашите нови партньори от пулмологичната общност.

Въпросите подготви Коста Костов


 

Вашият коментар