Нидерландия – първата, единствената, най-…

Брой № 3(15) / септември 2011, Кистична фиброза (муковисцидоза)

Последният конгрес на ERS се проведе в Амстердам – разкошната столица на Холандия. Това естествено привлече за броя и пътеписа на нашия сътрудник – Радослав Райков (бел. на главн. ред.).

 

Когато навлизате в Нидерландия, вие не попадате в поредната европейска страна, а в чудото Холандия - най-гъсто населената държава в Европа. Площта й е само 41 160 кв. км., а е дом на повече от 16 млн. души. Въпреки че заема едва 0.008% от световната суша, тя е трета в света по износ на селскостопански продукти след САЩ и Франция. Холандската икономика се нарежда на шесто място в ЕС и на 15 място в света. Ротердамското пристанище е най-голямото в Европа, а амстердамското летище “Схипсхол” е четвъртото най-натоварено летище на Стария континент. Единствената държава с две столици в света – Хага и Амстердам, тя има и две имена – Нидерландия и Холандия. И докато навсякъде пише, че официална й столица е Амстердам, в Хага заседава парламентът, там е седалището на Генералните щати и на Държавния съвет, там живее кралицата, там се приемат и чуждестранните посланици. Проблемът с наименованието обаче е не по-малко интересен. Да се използва Холандия като синоним на Нидерландия е неправилно. Холандия всъщност е регион в Западна Нидерландия, разделен през 1840 г. на две – Южна и Северна Холандия. Погрешната употреба се корени във факта, че Холандия е бил най-силно развитият район на страната още по времето на Обединените провинции (1581-1795). Самото име Холандия пък идва от холандското “holt-land”, което означава “гориста земя”, тъй като в миналото некултивираните северозападни земи на Нидерландия били покрити с гъсти гори.

Несломимият северен дух

Когато римляните достигнали устието на Рейн през 50 г.пр.н.е., те се озовали в равен, блатист район, в който нямало нищо поради влиянието на неспирните северни ветрове. Забелязали обаче няколко дрипави племена, които преживявали в тази забравена от бога земя чрез лов и риболов. Централната част била заета от батавите, а северната – от фризите. Римляните не харесали мочурищата и честото навлизане на Северно море в ниските земи, но били длъжни да ги покорят, за да продължат напред. След краха на Римската империя през 476 г., Нидерландия преминава във владение на Франция. Когато през 1555 г. Шарл V абдикира, на трона се възкачва неговият син Филип ІІ, крал на Испания. Възпитан в южната страна, той не говорел нито френски, нито холандски и не се интересувал от проблемите на хората – на дневен ред стояли походите на Кортес и Писаро в Новия свят, които можели да му донесат злато. Чуждото господство и тежкото положение в страната предизвикали избухването на Нидерландската буржоазна революция още през 1566 г., което я прави първата в света, предшестваща английската и френската. През 1579 г. се създават Обединените нидерландски провинции – първата в историята федеративна република, праобразът на днешна Нидерландия. Привличайки на своя страна англичаните, отколешен враг на Испания, холандците я побеждават и по суша и по море, което принуждава Филип ІІ да признае независимостта на Нидерландия. Това дава възможност на свободния народ да концентрира своите усилия върху развитието на държавата и резултатите не закъсняват.

Каналите на Амстердам

Каналите на Амстердам

В науката и изкуството се раждат гениалните Еразъм Ротердамски, Барух Спиноза и Рембранд. Двадесет години от своя живот тук прекарва и Рене Декарт, написвайки “Разсъждение за метода”. В икономическо отношение Нидерландия изпреварва Великобритания и дори нейния флот и когато Испания забранява на холандските кораби да акостират в португалските пристанища, те окупират Индонезия и я правят своя база в Южните морета. Вилем Янц пръв достига бреговете на търсената от всички Австралия, Абел Тасман открива остров Тасмания и Нова Зеландия, а група холандски предприемачи основават колонията Нови Амстердам в Северна Америка. През 1602 г. Йохан ван Олденбарневелт учредява Източно-Индийската компания, последвана през 1621 г. от Западно-Индийската компания – първите в света интернационални компании. Това обаче предизвиква завистта на великите сили и след множество войни с Англия, Испания и Франция, по времето на Наполеон последната отново окупира Нидерландия. След поражението му страната връща свободата си и от 1830 г. насам е позната под наименованието Кралство Нидерландия.

вятърни мелници в Нидерландия

Вятърните мелници в Нидерландия служели за изпомпване на водата от преградените с дигите пространства с помощта на вятъра

Колко струват едно лале и един град?

Основаната през 1624 г. от Западно-Индийската компания колония Нови Амстердам, известна днес като Ню Йорк, била разположена на стратегическия, укрепен южен край на остров Манхатън, с цел да предотврати нахлуването на чужди кораби по реката, където се намирали офисите на сдружението за търговия с кожи. С течение на времето селището се разраснало и станало най-големият град в новата нидерландска колония. По същото време известният виенски ботаник Карол Клезиус бил назначен за директор на Хортус Ботаникус в Лайден (Leiden), най-старата ботаническа градина в Европа, основана през 1587 г. Един ден той получил от приятеля си Огер де Бусбек, тогава посланик в Константинопол (Истанбул) няколко лалета, който видял тези лалета в султанските градини и решил да ги изпрати на Клезиус за градината в Лайден. Лалетата били посадени и дали началото на една от най-умопомрачителните мании в историята на човечеството. Лалето било издигнато в култ, в мярка за благосъстояние. Който притежавал лале в Нидерландия, бил богат. И как не, след като една луковица се разменяла за къща, земя и животни, взети заедно или иначе казано – срещу 7 000 гулдена. В същото време, когато Ню Амстердам започнал да бъде притискан, от една страна, от индианците, а от друга – от англичаните, Западно-Индийската компания решила да прекрати дейността си в Америка и го продала на британците за 25 гулдена! (не, нулите не са изпуснати!).

Що е полдер?

Недостигът на земя винаги е бил проблем в Нидерландия. От древни времена холандската история е белязана от борбата на човека с морето. Няма друга държава в света, на която близо 1/3 от територията й днес да е под морското равнище; най-ниската й точка е -6.7 м., близо до Ротердам. Още първите й обитатели отвоювали близките до бреговете части, като издигнали обикновени валове и насипи. Първите диги били построени през ХІ-ХІІ в. Полдерите, или завоюваната от човека земя, се увеличила през периода ХV-ХІХ в. В помощ на човека идват и мелниците. Тук те не изпълняват дейността, с която ние сме свикнали да ги асоциираме. В Нидерландия мелниците са по същество помпени станции, отводняващи преградената от дига земя с помощ­та на вятъра. След това мястото се засипва с пясък, върху който се засаждат чимове с трева. По този начин се създават пасищата за многобройните стада крави в Холандия, а тревата е винаги тучна и зелена, поради все още избиващата по малко отдолу вода. Когато мястото пресъхне съвсем, вече е готово за засаждане с продукти или за строеж.

Бенелюкс и праобразът на ЕС

Велосипедистити в Нидерландия

Велосипедистите в Нидерландия са с предимство и пред пешеходци- те, и пред шофьорите

След ІІ Световна война Нидерландия се нуждае от възстановяване. Холандците разбират, че пътищата и автомобилите ще застанат в основата на това възстановяване и започват да строят големи рафинерии за преработка на петрол. За кратко време “Шел” се установява на международния пазар като солидна фирма и заедно с другите, по-малки компании, започва да захранва Европа с така необходимия им бензин. Но опашките пред границите, на които чакат техните камиони, поражда идеята те да се премахнат – революционна за времето си концепция. Всички държави отказват и единствено Белгия и Люксембург се съгласяват. Сключват митнически спогодби помежду си, които по-късно прерастват в икономически. Договорът е подписан през 1944 г., но влиза в сила през 1948 г. Замисълът му е да подпомогне свободното движение на стоки, капитали и работна ръка в рамките на съюза. Така се създава Бенелюкс – изкуствена обща държава, в която няма граници между бившите страни. Името се формира от началните срички на трите монархии – Belgium, the Netherlands, и LuxembourgBenelux. Обединението не стига единствено до обща валута. Половин век по-късно Европа ще използва опита на холандците. Учредяването на Benelux допринася за основаването на Европейския съюз 48 години по-късно през 1992 г. чрез договора от Маастрихт /Маастрихт е в Нидерландия/. Сега западната част на Стария континент е без граници и с обща валута.

Амстердам

Къщи в Амстердам

Прословутите куки на къщите на Амстердам, с чиято помощ мебелировката се внася през прозорците в сградата.

Амстердам е не по-малка забележителност от самата Холандия. Името му идва от Амстел-дам – т.е. дига на канал Амстел. Каналите опасват града като сребърни подкови, обърнати към морето. Строени са на ръка в края на ХV в. Но липсата на място принудила холандските архитекти да проектират жилищните сгради покрай каналите високи и тесни. Когато влезете в стара холандска кооперация, ще видите спираловидно стълбище и стени, които сякаш ви притискат. Едва има място двама души да се разминат. И въпрос не може да става да се качват и спускат мебели по тях. Затова на фасадата на всяка къща, над последния етаж и под покрива стърчи желязна кука. С нейна помощ и здраво въже, мебелите се вдигат и внасят в апартаментите през прозорците. Подобни куки ще видите на всяка кооперация в Амстердам, но никъде другаде извън Холандия.

Внимавайте докато правите снимки на куките, да не сте застанали в червената зона на тротоара. Тя е предназначена за велосипедистите, които в Холандия са най-многобройни. Тя е най-“велосипедната” страна в света, много повече, отколкото Дания. Твърди се, че дори някои депутати отивали на работа с колела. Улицата е разделена на 3 части – най-външната е за колите, следва червената алея за велосипедистите и най-вътрешната е тротоарът за пешеходци. Правят впечатление и снижените бордюри на всички улици при светофари, кръстовища и пр., за да могат колоездачите безпрепятствено да се качват и слизат по своите алеи. Това е тяхното пространство и те много държат на него. Колоездачите в Холандия са привилегировано общество. Те имат предимство пред всички – и пред пешеходците, и пред автомобилите. През 2003 г. в Холандия официално бе приет закон, според който при злополука между кола и велосипедист винаги е виновен шофьорът на колата, независимо какво се е случило. Затова все повече хора изоставят колите, тъй като първо са защитени колоездачите, после пешеходците, а най-накрая и водачите на МПС.

Секс и марихуана

Нидерландия е единствената държава, в която думата “секс”, изречена на обществено място, се възприема нормално и не поражда обръщането на глави. Респектиращата либералност по отношение на секса е довела холандците до убеждението, че това е естествена човешка потребност и не трябва да се срамуваме, когато говорим за нея. В Амстердам има Музей на еротиката, но и Музей на секса. Витринната проституция е типична само за Холандия и не може да се види никъде другаде, освен тук в Квартала на червените фенери. В него са разположени и много от известните кафенета, в които легално се продава марихуана. Нидерландия първа в света официално узакони и хомосексуалните бракове. Трябва да се отнасяме с разбиране към другите и да бъдем толерантни. Холандците се гордеят със своята либералност към всички човешки пороци, именно защото са човешки: независимо дали ще проституираш, дали ще вземаш наркотици или си гей, това си ти и твоето решение , към което трябва да се отнасяме с разбиране.
 
Влезте или се регистрирайте безплатно, за да получите достъп до пълното съдържание и статиите на списанието в PDF формат.


 

Вашият коментар