Любомъдрие: В знанието има морал

Брой № 4 (72) / септември 2023, Идиопатична белодробна фиброза и прогресивна белодробна фиброза

Всеки атом, който ми принадлежи, принадлежи и вам.

Уолт Уитмън

 

 

 

Най-високите върхове на България са изкачвани винаги с водачеството на образовани българи. Само професионалните историци могат да изброят цялата поредица български владетели, но в народната памет ще останат непокътнати Борис I и Симеон Велики, защото от тяхното царуване започва историята на българския „дух на мястото“.

 

Българското национално възраждане е дело на най-образованите за времето си българи. По-голямата част от имената на българските политици ще останат на хартия, но в националната памет като планински поток ще текат имената на национални будители и държавници с будни умове, морал и отдаденост на народа. Всички, които са подчинявали България на чужди интереси, погазвали нейното национално достойнство и рискували нейното бъдеще, ще бъдат закономерно изтрити от народната памет.

 

Преди 33 години си мислех, че ще потеглим към нови бъднини с образовани и духовно извисени политици, но съм сгрешил. Днес голяма част от политиците ни са все още далече от европейския хуманистичен дух, други имитират евроатлантизъм, трети превърнаха простащината и популизма в успешен политически модел, а кражбата – в приемлив управленски и социален компромис.

 

Големият враг на националното помъдряване е политическият опортюнизъм и ренегатство, индивидуалната резигнация и конформизъм, идейният синкретизъм и десетилетната държавно-олигархична поцелуйщина, зад която се прикриха бивши и настоящи престъпници и институционални хрантутници.

 

Надеждите ми са в малцината европейски демократи и родолюбци, които желаят европейско бъдеще за България, в нашите талантливи поети и писатели, отдадени на словото, следващи единствено вдъхновението си, в почтените български предприемачи, които не продадоха душите си на дявола, в младите българи, отдадени на знанието, вдъхновени от най-добрите. Най-успелите и най-почтените от тях трябва да бъдат водачи на останалите.

 

Надеждите ми са в децата ни, които ще растат със самочувствие на европейци, носители на най-доброто от българската душевност. Мнозинството български интелектуалци са били и са европейци по дух и българи по сърце. Такива трябва да бъдем всички ние. Иван Динков казваше, че „универсалното е локалното без стените“. Европейският универсализъм е невъзможен без духовния принос на всеки един европейски народ. Ние сме били европейци далече преди много други европейски нации. Ние сме вкопани в корена на Европа. Ние сме в семката на европейската цивилизация, дълбоко в недрата, откъдето се издигат темелите. Нашите деца трябва да знаят що е „Златният век“ на Симеон, колосалният духовен принос на българската азбука, значението на богомилството за освобождаването на европейския дух и мисъл от църковната схоластика, да познават гениалната българска поезия, музикалните корени на народния гений, словото на талантливите български прозаици, четката и молива на българските живописци, ласката на българските ваятели. Това е основата, върху която те трябва да градят своя личен принос чрез упорит труд, знание, почтеност, дръзновение, любов към ближния и отговорност за общото ни европейско бъдеще.

 

Елиас Канети казваше, че „във всяко знание има нещо пуританско, защото придава на думите морал“.

 

Знанието и моралът не идват от провидението. Идват чрез лидери и учители, които са неговите земни наместници.

 

Имаме въпиеща нужда от вдъхновяващи национални водачи!

 

Честита учебна 2023/2024 година на децата ни, потеглили по чистия, духовен път на знанието, на всички българи, които желаят възход на образованието и копнеят за духовно обновление и по-светъл хоризонт за България.

 

Септември 2023 г.


 

Вашият коментар