Гледайте към политиците в челна стойка

Брой № 4 (72) / септември 2023, Идиопатична белодробна фиброза и прогресивна белодробна фиброза

 

 

 

„Аз не съм политик. Бях за промяната. Не съм преследвал никакви цели освен дългоочакваната глътка свобода. Затова сега, с все по-нарастващата аномалия на днешната демокрация, се чувствам като скъсан на житейски изпит.“

 

 

Това са думи на поета Иван Теофилов, добър повод за размисъл.

 

 

 

Някои, между които и мои приятели, се опитват да внушат на обществото популярното клише, че политиката е осъществяване на възможности и не трябва да се мери с морален аршин. Демек, политиците ще следват хипотетичния императив, а обществото да се погрижи за категоричния императив. Нещо от рода „ние ще правим каквото ни е угодно, а вие правете каквото трябва“.

 

Ще се съглася с политическата прагматика на възможностите, ако тези възможности се използват от почтени политици, които имат чест и достойнство. Ние сме отишли толкова далеч в моралното пропадане, че лъжите и манипулациите са фундамент, върху който безценностни политици градят успешна кариера, определят съдбата ни и ни обричат на духовна и политическа деградация. Убеждават ни, че корупцията не е проблем, ако имаме нова магистрала, ток, вода, газ и бензин. Ако целта е постигната, средствата са без значение. Не трябва да се взираме в супата на политиците, ако чинията ни е пълна. С такъв прагматичен политически модел без морален фундамент демократична Европа изпусна Путин, а ние се вайкаме как да си върнем загубеното в българските магистрали и изтеклото по газовите тръби на българския държавен путинизъм.

 

Почтеният политик осъществява своята обществена дейност върху морален фундамент с помощта на политическите инструменти, защитава и реализира в обществената сфера система от морални ценности, обслужващи общото благо.

 

Демагогът, обратно, използва политическите инструменти, за да обслужва личните си интереси, прикривайки умело своите зависимости, властолюбие и сребролюбие, под популистката маска на обществени идеали. Оръжията на демагозите, взети от Гьобелс, са лъжите, манипулациите и пропагандата, които се повтарят толкова пъти, че се превръщат в истина. Те са в обществено обръщение, подобно на фалшиви пари, които се печатат от престъпници, но се използват от обикновените граждани, без да знаят, че са фалшиви. Така лъжата влиза в обръщение сред хората в „обществена полза“. Това обърква обществото и понятията му за истина и лъжа, за добро и зло, дезориентира морално редовия гражданин, деморализира го и той неволно обслужва политическите демагози, а за него остава материалната и духовна нищета, в която българите са потънали от десетилетия. Остава усещането за обреченост и безпътица, основна цел на политическите манипулатори, които се явяват в ролята на „спасители“, осъществявайки възможности в полза на политическия картел, ограбвайки приспивно народа. Целта е да ни откажат от свободен избор, да ни принудят да поверим избора си на тях, съдружните политически разбойници, стегнати в партийни обръчи, монополизирали съдбата на наивни избиратели и чрез маломерното си мнозинство – съдбата на целия народ. За да прикрият падението си, пробутват „независими“ кандидати, които заплащат скъпо своята зависимост, залагайки името и авторитета си. Тези, които имат воля и морал да се противопоставят на политическите манипулации, да опазят чисто името си, стават жертва на своята почтеност, обречено малцинство, стигматизирано чрез компромати, защото пречи на задружната партийна далавера. Малцината честни гласове, опрели гръб на рухващите морални темели на обществото, рядко са канени в зависимите обществени медии и биват компрометирани от диарични сайтове със салмонелен интелект, попадат под ударите на зависимото от авторитарната власт правосъдие, губят здравето си, а понякога и живота си.

 

Другите, които обслужват користни политически интереси, приемат унизителната роля, предвидена да се играе със суфльор. Такава е родната картинка.

 

Бъдете нащрек! Гледайте на българските политици по метода на Джордж Оруел. Когато бил дете, съседите му често го виждали да стои дълго в челна стойка. Казвал, че така вижда хората в тяхната истинска същност. Малцина българи гледат към българските политици в челна стойка. Иначе, не биха избрали отново същите, които ги ограбват от десетилетия.

 

Септември 2023 г.


 

Вашият коментар