Donnе di tutti donne

Брой № 2(10) / юли 2010, Най-доброто от III Конгрес на БДББ

Парадигмата на Коста Костов… И още нещо!

 

През 1943 г. на международния мострен панаир в Ню Йорк е имало павилион, наричан „Футурама” – панорама на бъдещето, в която се говорело за „възможно, вероятно, предпочитано” (possible, probable, preferable – „three Ps). Сега „Футурама” е програма на FOX – една от телевизиите на Рупърт Мърдок.

След Мик Джагър, Ерик Клептън, Кевин Костнър и Доналд Тръмп, италианката Карла Бруни се омъжи за Никола Саркози. Трудно е обаче да се прецени коя е по-авангардна – Карла Бруни или Венди Денг. През 1999 г. Мърдок се ожени за 37 години по-младата от него китайка Венди – това вече не е „three Ps” – it is just possible and preferable (това е просто възможно и предпочитано).

Карла и Венди трябва да са с много високи стойности на коефициент на интелигентност (IQ), защото постулатът на професор Коста Костов гласи: „Интелектът на една жена е сбор от интелектите на мъжете, които са я любили.” Вярвам на професора и затова ще пиша за една бургазлийка с още по-висок IQ от този на Карла и Венди (Миан Миан е още млада „панда”, за да се конкурира с тях).

На гръцки morphe, на английски shape, формите ни заобикалят, радват, разочароват. Или предпазват – SHAPE (Screening for Heart Attack Prevention and Education). Деветнадесет милиона човека годишно умират от инфаркти и инсулти – най-тъжната „форма” на света.

Именно „бургазлийката с още по-висок IQ” е една „красива форма”, завършила много тъжно. Пиша история й, така както ми я разказа колега, почти неин връстник. За да разберете неговите емоции, вложени в разказа, ще ви кажа и че той често си спомня за една картина на стената в кабинета на баща му, първият рентгенолог на Бургас, картина, показваща туберкулозна жена, застанала между „косата на смъртта” и лекар – под картината пишело: Cura i mali degli uomini con il ferro e l‘anima – „лекувай болката на хората с желязо и душа” (Габриеле Д’Aнунцио). В разказа на колегата има и още нещо: един бездушен лекар, който се появява накрая.

Родена през 1922 г., тя, бургазлийката, с достойнство носи красотата си – дар от природата, не от силикона, днешните суперманекенки Жизел Бюндхен и Мила Йовович бледнеят пред нея, барплотите на най-хубавите барове сияят от излъчването й, жестовете с които поднася чашите са изпълнени с чаровна еротика, не се поддава на шантажите на демокрацията и капитализ­ма, работи в магазини, разболява се, оперират я, лекарят й поискал 500 лева, за да получи пенсия по болест…

Прибрала се в апартамента си и помолила брат си да й помогне да скочи от седмия етаж. Той й казал да не прави това. Но тя се надигнала, преметнала крака си през терасата и цялата „красива форма” политнала – надвечер в първите дни на ноември 2009 г. – още една „тъжна форма” във времето на реформите в здравеопазването.

Когато полицията избутвала насъбраните хора, възрастен мъж натъжено казал: „Какво е Бургас без нея!” (рекушет от Добруджа в Черно море).

– Пази Боже да си красива жена и умен мъж! – допълнила една жена.

Духовното замръзване е по-тревожно от глобалното затопляне, както писах в Homo vulnerabilus – ранимият човек.

Бургас-Варна


 

Вашият коментар