Да даряваш радост е удоволствие

Брой № 4 (28) /декември 2014, Синдром на припокриване на астма и ХОББ - overlap syndrome

Петя Владимирова – Генерален мениджър на фармацевтична компания MUNDIPHARMA в България

 

Д-р Петя Владимирова e мениджър на под-регион Балкани и Унгария в Мундифарма. Дипломиран лекар от Медицинска академия, София. Повече от 15 години работи в медицинската индустрия, стартирайки като търговски представител. Има разнообразен опит в диагностичния, фармацевтичния и козметичния бизнес. В Мундифарма работи от 2008 година. Омъжена, с две дъщери. Обича кино, музика, книги, танци, шумни забавления с приятели. Харесва активната почивка като пътуване с приключения, ски, голф и всичко, свързано с морето. 

 

Каква е Вашата духовна връзка с България?

По-силна, отколкото самата аз съм очаквала. Живяла съм извън България и много често пътувам, но явно обичам да се връщам.

 

Ако трябва да определите с една дума България, коя ще е тя?

Родина = вкъщи.

 

Защо се захванахте с фармацевтична компания?

Започнах да следвам с идеята да се занимавам с експериментална медицина. Когато завърших, в България това не беше възможно. Международният фарма-бизнес ме доближава до тази мечта за откривателство и иновации.

 

Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един мениджър, за да успее да спечели уважението на хората си и партньорите и да е успешен?

„Прави това, което говориш, и говори това, което правиш“ – прозрачността във всяко действие е равна на почтеност и ни доближава до справедливостта, колкото и да е трудно понякога. Честта е един от най-големите активи в бизнеса.

Къде Вие виждате проблемите на българската система на здравеопазване? Ако трябва да промените 3 неща, кои ще са те?

Не съм специалист в създаването на модели и системи и затова не съм политик. Нямам необходимата квалификация да давам съвети. Но зная какво бих искала да видя като резултат от работата на системата на здравеопазване. То е казано преди векове: Primum non nocere! и още: Лекарят да запази живота си чист и свещен, както и своето изкуство! (по Хипократовата клетва)

 

Най-голямото Ви вдъхновение – музика, поезия, филм, проза?

Извън децата, които са ежедневното ми вдъхновение с различния си поглед към всичко наоколо, имам посещения по различно време и от 7-те музи. Изкуството е огромен източник на идеи и естетически предизвикателства. Бих искала да се занимавам някой ден с оценка на произведения на изкуството, но засега съм на етап обучение в история на изкуството.

 

Как разтоварвате напрежението в свободното си време?

Често си мисля, че в свободното си време се изявявам като хедонист и се опитвам да въвличам останалите в търсенето на дейности, доставящи удоволствие за всички участници. Да даряваш радост също е удоволствие. Тази смяна на фокуса ме разтоварва и ми дава сили за справяне с проблемите и напрежението.

Кой е любимият Ви филм?

Този, който още не съм видяла. Очакването за нова идея, технологичен напредък, актьорско превъплъщение и режисьорско виждане са двигателя за всеки киноман.

 

Една земна личност, която считате за безукорна в морала и духа?

Майка ми. Сигурно всеки го мисли за своята. Възхищавам се ежедневно на духа й, който не капитулира дори пред безкрайните желания на внуците. Уважавам дълбоко желанието й да помага на всеки, който помоли за помощ, както и почти болезненото й чувство за справедливост.

 

Назовете един съвременник, който бихте посочила на всички като ярък пример за подражание.

Елон Мъск – изпълнителен директор на Тесла, който през юни тази година обяви, че фирмата разрешава безплатното използване на технологичните й патенти за електромобили. Наричат го съвременния Тони Старк. Иска ми се да виждаме повече подобни жестове с мисъл за бъдещето на земята и децата ни.

 

В коя страна бихте предпочели да живеете, ако можете да избирате?

Всъщност аз имам такъв избор и живея където искам. В 21-ви век местоживеенето е нещо относително и по-важно за мен е да мога да пътувам, за да срещам различни култури. Тези срещи повлияват всеки аспект от живота ми, включително и усещането къде е „вкъщи“.

 

Какво четете в последно време?

Обикновено чета поне 3 книги паралелно – за всяка си има подходящо време. Така удължавам удоволствието от интересните четива. Често комбинирам белетристика и документални книги, които са се родили в изследването на някакъв проблем. В момента чета „Принцът“ на Макиавели (за мен достойна за наръчник на всеки управляващ), „Проектът Щастие“ на Гретхен Рубин и първата книга на един шведски автор – Юнас Юнасон, с невъзможно дълго заглавие, която стана бестселър.

 

Оптимист ли сте за България и бъдещето на бизнеса  в страната ни?

Умерен. Храня надежда и вяра в следващите поколения. Те са по-образовани, по-прагматични, по-разкрепостени и отговорни към собственото си бъдеще.

 

Mundipharma? Какво е компанията за Вас?

Един много важен проект. За първи път работя за семейна компания, в която познавам лично собствениците и всички в борда на директорите. Усещането за семейство е много силно, а отговорността – още по-голяма. Културата на компанията е различна от тази на корпорациите, до които съм се докосвала, и увлича всеки служител да даде по-доброто от себе си в ежедневието.

 

Как виждате бъдещето на Mundipharma в България и кой е приносът на компанията, който бихте изтъкнали като най-съществен?

Доскоро бяхме познати на българския пазар основно като компания–експерт в опиоидното обезболяване с широко портфолио. Това е една много тежка област за работа, но и много благодатна, тъй като всеки човек е изпитвал болка. Гордея се, че с наша помощ вече в много специалности има ръководства за лечение на болката. Направени бяха и много административни крачки в тази посока. Има обаче още много път, докато стигнем европейските стандарти, и сме решени да го извървим заедно с колегите, които се борят с проблема.

 

Новости около Mundipharma, които бихте искали да споделите пред читателите на InSpiro?

Новото е, че компанията непрекъснато разширява областите, в които работи, чрез свои собствени продуктови разработки и такива в партньорство с други компании. Освен обезболяване и субституция, вече имаме свое място в онкохематологията. От юли 2014 предлагаме на българските пулмолози комбинирания продукт Флутиформ за лечение на астма, на който предстои регистрация в още 2 индикации – детска астма и ХОББ. Мундифарма работи усилено по нови проекти в област­та на пулмологията и се надяваме да се утвърдим като надежден и дългосрочен партньор.

 

Въпросите зададе Коста Костов

Влезте или се регистрирайте безплатно, за да получите достъп до пълното съдържание и статиите на списанието в PDF формат.

 

Вашият коментар