Учени изясняват как резистентните бактерии противодействат на антибиотиците

Грам-негативна антибиотично-резистентната бактерия Enterobacteriaceae (CRE) под микроскоп

Reuters

 

До средата на века жертвите на супербактериите с антибиотичната резистентност може да са повече от тези на онкологичните заболявания и да достигнат 10 милиона годишно. Микробиолозите търсят решение на проблема, откакто Световната здравна организация обяви прогнозата си и призова за ограничаване на употребата на антибиотици и промени в разработването на нови медикаменти.

Британски учени вярват, че са направили пробив към решението с  откритието си, което показва как точно бактериите противодействат на лечението, съобщава „Ройтерс“.

Заради естествената мутация на микроорганизмите с цел оцеляване и прекомерната употреба на антибиотици в последните  близо 100 години, която ускорява процеса, в света вече съществуват така наречените „супербактерии“. Те са силно агресивни и резистентни на познатите лекарства и предизвикват широк диапазон от болести – пневмония, кожни и кръвни инфекции, възпаления на пикочните пътища,  диария. Болести като туберкулоза и гонорея са вече почти неизлечими по същата причина.

Супербактериите имат защитна стена,  която спира едновременно имунните агенти в тялото и антибиотиците. Те имат мембрани на липидна основа, които са особено устойчиви. Това установил изследователският екип от Университета на Източна Англия, след като разгледал група грам-негативни бактерии под светлина 10 млрд. пъти по-силна от слънчевата. Резултатите от експеримента са публикувани в журнала „Nature“.

Освен че самите бактерии са издръжливи и стената, която формират, е здраво свързана с пет вида връзки (BamA, BamB, BamC, BamD and BamE, beta-barrel assembly machinery (BAM). Същинският пробив на изследователския екип е в това, че е открил как да прекъсва този механизъм на свързване и защита.

Антибиотиците на бъдещето не е необходимо да са насочени към самите клетки, а към връзките в защитната им мембрана, защото ако не им позволяват да се „барикадират“, бактериите няма да могат да формират резистентност, смятат учените. Ако се разруши конкретна част от връзките – BamA,  която е в най-външния слой на мембраната, бактериите направо умират.


 

Вашият коментар