ТРИТЕ БЪЛГАРИИ

Автор: д-р Георги Чалдъков

 

Las dos Espanas (Двете Испании) е поема на Антонио Мачадо, означена като “LIII”, в  книгата му „Поговорки и песни”. Тя отразява „загиващата” и „събуждащата се” Испания, противопоставянето на монархичното и демократичното мислене на испанците в началото на XX век.

През 2012 г. д-р Калин Терзийски написа „Двете Българии”, където „дори на децата в България е ясно, че старите и новите структури, че старите Наши хора и новите Нагли са хора от едно и също тесто.”

Тези дни „специално за „Уикенд” (6 – 12 април 2013 г.) Милена Фучеджиева   написа „Да се разделим на две Българии”. Тя иска да ни убеди, че „интелигенцията начело с моя/нейния приятел Теди Москов” е обидила „един изключително успешен български бизнесмен, Пайнера” и неговата попфолк, чалга продукция. „Беше абсолютно нахалство от страна на Теди, както и на останалите възмутени интелектуалци да обиждат и хулят Митко Пайнера” – продължава Фучеджиева. За да достигне до комерсиалното клише: „Никой не кара никого насила да слуша или да гледа чалга. Това е бизнес, не предаване за култура по БНТ, държавата не участва с пари. Америка даде на света хип-хопа, България дава чалгата.”

Забравя обаче или не знае, че огледалните неврони* проектират и моделите за „опростачване на нацията” – чрез чалга в музиката и телевизионните сериали и шоута. „Пошлото ни е заразило. Нещата, които в моето детство само съм чувала, че стават по кафани в циганските махали, ги изнесоха в ефира на националната телевизия. Засипаха ни с чалга, кючеци. Бъдете по-разумни – дайте възможност на българската култура да диша. Наложете не цензура, а чувство за мярка и добър вкус” – ни съветваше великата Гена Димитрова.

Две Българии наистина – това, което възмущава едни, се възхвалява от други!

Малкият българин идва сега

на света, нека Бог го пази. (Антонио Мачадо)

 

През 2010 г. написах „Двете Българии” – добре изучени и талантливи българи емигрират и се реализират (в науката и изкуството) в наредналите страни; други остават в България и живеят в преходната фаза на нейната демокрация. Тогава не бях обърнал внимание, че се появява и трета България – добре изучени българи емигрират в напредналите страни, не успяват да се реализират и се връщат в България.

Милена Фучеджиева – най-чаровната журналистка в България!**

 

____________

* Мозъчните „огледални неврони” (mirror neurons) работят по начин, сходен на copy-paste в компютрите – те опосредстват имитацията на дейст­вията на други хора (action understanding).

** Няма да се извинявам, въпреки че американските феминистки обвиниха президента Обама в сексизъм, защото казал за известна юристка: „най-добре изглеждащият главен прокурор в страната”. Той се извинил и юристката приела извинението – защита на човешки права? Президентът Клинтън знае повече за тях.


 

Вашият коментар