Ограничаване на социалната активност намалява риска от грип

Както беше съобщено от Medical News Today, Центърът за контрол и превенция на заболяванията наскоро изчисли, че ваксината срещу грип през този сезон е ефективна само при 23% от ваксинираните. Затова организацията препоръчва да се вземат допълнителни мерки за предпазване от грип. Ново изследване, публикувано в списание BMC Infectious Diseases подсказва, че можем да намалим риска от грип просто чрез избягване на социалните контакти

В началото на януари, Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщи, че през настоящия грипен сезон вече е достигнат прага за обявяване на епидемия, поради значителното увеличение на разпространението на грипа в САЩ в рамките на 1 седмица и 15 детски смъртни случая от вирус досега.

В своя доклад, публикуван миналата седмица, CDC разкри, че високото разпространение на грипа вероятно дсе дължи на ниската ефективност на ваксината срещу грип този сезон, която намалява риска от посещение при лекаря, само при 23% от ваксинираните.

 

Организацията твърди, че това е главно, защото около 70% от случаите на H3N2 през тази година преобладаващите грипни вируси са „дрифт вариантите“, т.е. вируси, които притежават антигенни или генетични изменения, които ги правят по-различни от вируса, включен в противогрипната ваксина за този сезон, а това означава, че ефективността на ваксината е намалена.

Алтернативна мярка за предпазване от грип според изследване на учении от университета в Калифорния с ръководител Michael Springborn, е ограничаването на социалната активност, оставане вкъщи пред телевизора и ограничаване на общуването с други хора.

Изследователите базират препоръките си върху изследване на ефективността от ограниченията на социалната активност в Мексико сити, които правителството е препоръчало по време на вълната от свински грип през 2009 г. Според изследователите, това ограничение е било „ключов фактор, задържащ първоначалната вълна“ на свински грип в Мексико Сити. Екипът смята, че ако не бяха предприети тези ограничения в социалните контакти, скоростта на предаване на грип щеше да е много по-висока.

Публикация в Medical News Today 288350.php


 

Вашият коментар