„Дари дъх!“ по случай Световния ден на пулмоналната хипертония

Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония призовава хората да покажат подкрепа към засегнатите от коварното заболяване, като се включат в кампанията, която ще се проведе на 5 май в Градска градина до Народен театър „Иван Вазов“

 

29 април 2015 г., София. 160-сантиметрово пурпурно стълбище с призив „Изкачи стълбите и дари дъх!“ беше поставено в центъра на София до Народен театър „Иван Вазов“. Инициативата е част от кампанията „Дари дъх!“ по повод Световния ден на пулмоналната хипертония в България – 5 май, и цели да ангажира вниманието на институциите и обществото с проблемите на хората, страдащи от това рядко, но коварно заболяване.
Организатор на кампанията е Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ), а събитието на 5 май ще се проведе под патронажа на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова.
„Хората, засегнати от пулмонална хипертония, дори не могат да говорят дълго, защото страдат от недостиг на кислород. Изречението е продължава в зависимост от това колко въздух имаш в дробовете. Той не е много, обикновено стига да изречеш пет-шест думи. За болните от това рядко заболяване една дума е от огромно значение, защото тя би могла да е: “кислород“, „спри“, „почивка“, „припадам“ или „линейка“. Благодарим на всички онези, които ще останат без дъх в наша подкрепа. За нас това има огромно значение”, сподели г-жа Наталия Маева, председател на БОППХ, по време на пресконференцията по повод предстоящото отбелязване на Световния ден не пулмоналната хипертония, състояла се на 29 април в пресклуба на БТА.
Организаторите са предвидили различни активности, с които да привлекат минувачите: надуване на балони, кратки физически упражнения и не на последно място – изкачване на стълбите. Доброволци от БОППХ ще предоставят на място информация за заболяването.
В международен план инициатор на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония е Европейската асоциация по пулмонална хипертония (PHA EUROPE). От 2012 г. БОППХ е пълноправен член на Асоциацията.

За заболяването
Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което води до стесняване на кръвоносните съдове в белите дробове. Артериите, пренасящи кръв от сърцето до белите дробове, се стесняват по причини, които все още не са напълно установени. Сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии. Кръвното налягане в белите дробове се повишава и сърцето се уголемява. С времето преумореното сърце се износва, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Симптомите включват недостиг на въздух и лесна физическа умора, а понякога замаяност и пристъпи на загуба на съзнание. Пулмоналнатата хипертония често се бърка с астма, сънна апнея, ХОББ или други общи заболявания, което забавя поставянето на правилна диагноза с години. Липсата на адекватна терапия може да бъде фатална за живота на пациента. До този момент в България няма препарати за интравенозно приложение при пациенти с пулмонална хипертония от групата на простеноидите. За пациентите е особено важно да получат по-лесен достъп до европейски клиники, в които се извършва пулмонална ендартеректомия, както и трансплантация на бели дробове или комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб. Това би ги върнало към нормален живот.


 

Вашият коментар