Пневмония в ранна детска възраст води до по-висок риск за развитие на астма

Деца, които боледуват от пневмония през първите три години от живота си, са изложени на по-висок риск от развитие на астма, сочи ново проучване.

Тези констатации пораждат загриженост, че проблемите в дихателната система в ранна детска възраст могат да имат трайно и негативно влияние върху растящите бели дробове.

„Проучването подкрепя идеята, че корените на хроничните заболявания в зряла възраст може да са събития, които се случват в началото на живота“, заявява съавторът на проучването д-р Фернандо Мартинес, професор по педиатрия и директор на Респираторен център – Аризона, към университета в Arizona в Тусон.

„Ранната възраст е времето, когато органите се развиват много бързо и могат да бъдат засегнати и променени от външни дразнители или негативни събития, които след това да дадат отражение в зряла възраст“, казва той.

„Така че сега“, добавя Мартинес, „ние показваме, че когато имаш тежък епизод от пневмония в началото на живота си, това има последствия за по-късно, като например по-ниски нива на функцията на белите дробове и дихателните симптоми.“

Въпреки това, авторите посочват, че това изследване не може да докаже със сигурност, че пневмонията в ранна възраст причинява астма или нарушена функция на белите дробове на по-късен етап. Възможно е децата, които са развили пневмония, вече да са имали нарушена белодробна функция, която ги прави по-податливи на заболяване от пневмония.

Martinez и колегите му обсъждат своите констатации в априлския брой на списание Pediatrics.

Около 25 милиона американци имат астма, включително 7.0 милиона деца, според Националния институт за сърце, бял дроб и кръв в САЩ.

В своето изследване авторите са се фокусирали върху близо 1250 мъже и жени, родени между 1980 и 1984 г. Всички са били включени след раждането им в респираторно проучване сред децата в Tucson.

Регистрирани са всички случаи на заболявания на долните дихателни пътища през първите три години от живота. След този период децата са разделени в три групи: деца, които са имали пневмония в тази времева рамка, деца, които са имали друг тип дихателни проблеми, и деца, които не са имали заболявания.

Освен това родителите на децата с астма до 16-годишна възраст са попълвали въпросници за астмата, а след това въпросниците са попълвани от самите участници на възраст от 16 до 29 години.

Тест за алергия се провежда при възраст 6 години, въпроси за пушене са предвидени като се започне от 16-годишна възраст. Всички участници са били изследвани най-малко за една функция на белия дроб (спирометрия), като изследването е правено на възраст 11, 16, 22 и / или 26 години. Този тест оценява обема и скоростта на вдишвания и издишвания въздух.

Изследователите установили, че децата, които са имали ранни заболявания на долните дихателни пътища, и по-специално тези, които са имали пневмония, имали по-висок риск от увреждане на белодробната функция при достигане на юношеска и по-голяма възраст, в сравнение с хората, които не са имали ранни белодробни заболявания.

Пневмонията се свързва с почти два пъти по-голям риск от късна астма или хрипове, според проучването. Други типове заболявания на долните дихателни пътища в детска възраст усилват риска (в по-малка степен) за по-късна поява на хрипове и нарушена функция на дихателните пътища.

„Естествено не всеки, който има такива заболявания в ранна детска възраст, ще има проблеми в по-късна възраст,“ признава Мартинес. „Просто това ги прави по-податливи. И от гледна точка на общественото здраве това е един много важен момент. Някои хора са щастливи да не страдат от такива заболявания. Но това е само късмет. Има риск изходът за много от тях да не бъде толкова добър, което предполага, че трябва да се съсредоточим върху предотвратяването на негативни събития, като пневмония в началото на живота, за да се предотврати хронично респираторно заболяване в зряла възраст. „

Авторите на изследването също така изразяват загриженост, че според тези резултати боледуването от пневмония или друго респираторно заболяване в ранна възраст може да увеличи риска от развитие на други белодробни заболявания по-късно в живота, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Д-р Лен Хоровиц, интернист и пулмолог в Lenox Hill Hospital в Ню Йорк, посочва, че резултатите от проучването имат смисъл. „Това наистина е логично и не е изненадващо,“ казва той. „Ние ясно виждаме, че астма развиват недоносени децата или с анамнеза за пневмония и други заболявания на долните дихателни пътища. Също така виждаме как уврежданията на дихателните пътища правят белите дробове по-уязвими към инфекции.“

Хоровиц подчертава, че оцелелите в детството си от пневмония трябва да избягват пушенето, което „ако се включи в уравнението, наистина ще бъде проблем.“ Той настоява също за редовно тестване на белодробната функция, за да се осигури диагностика и лечение на астма или ХОББ възможно най-рано. Според него тестването „не е инвазивно. То е като духането на свещите на торта за рожден ден, с максимална сила. Настина това може да бъде пречка да се проведе при всеки пациент, особено когато става дума за деца. И все пак е важно да се направи тест, за да може със сигурност да се получи измерване на капацитета на белите дробове и добра представа за това какво се случва в тях. „

 

Източници: Fernando D. Мартинес, MD, професор по педиатрия, Директор, Респираторен център-Аризона, BIO5 институт, Университет на Аризона, Тусон, Аризона, САЩ, Лен Хоровиц, MD, интернист и пулмолог, Hill Hospital Lenox, New York City.

 

HealthDay

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_151341.html


 

Вашият коментар