Зограф: За вечността няма „вчера“ и „утре“, има само „сега“

Брой № 3 (66) / юни 2022, ХОББ – новите предизвикателства

 

Рангел Стоилов – Бачо е роден на 7 август 1936 година в с.Огняново, Пазарджишко. Завършва Художествената академия в София, специалност дърворезба при проф. Асен Василев и скулптура при проф. Величко Минеков. Работи в областта на монументално-декоративната дърворезба и скулптура. Автор е на иконостаси, кивоти, декоративни стени, пана, врати, тавани и др. Има шестнадесет самостоятелни изложби. Излагал е свои творби в Германия, Гърция, Русия, Бразилия. Носител е на редица награди, между които наградата „Пловдив” за цялостно творчество, наградата „Хермес”.

 

Публикувал е стихотворения в литературния печат, в Канада и Индия, също така и разкази. Автор е на книгата с мисли, афоризми и философски сентенции „Записано на камък“. През 1999 година излиза и книгата му „Нерон, какъвто го познавам”, в която разказва за приятелството си със световно известния наш художник Димитър Казаков  – Нерон. 

 

Член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в град Пловдив.

 

 

От изкуството на Рангел Стоилов – Бачо разбираме, че това е един много фин творец, дълбоко деликатен и човечен. Той умее да изгражда собствените си образни светове, творбите му притежават трети измерения, които ние трябва да открием със сетивност-та си съобразно своя художествен опит. Съзерцавайки работите му, те ни се струват едновременно реални, но и отвъдни, съчетават фантазното и реалното и трябва да достигнем до духовните послания, вложени в тях.

 

Бачо е ваятел, защото той гали и вае работите си, независимо от материала – дърво, метал и др. Това потвърждава цялото му творчество. Която и негова работа да вземем – „Идея“, „Земята“, „Слънчева невеста“, „Танц със змията на Евридика“, „Легенда“, „Селска Мадона“, „Къде е любовта“ и т.н., дърворезбите и скулптурите му от метал и камък, ще почувстваме тази особеност на неговото творчество. Наистина в неговите творби има музика. Тя е по-скоро нежна, макар и тревожно-драматична, заражда се сякаш наистина в Космоса, както споделя творецът, той само я превръща в движение на линии и багри. Рангел Стоилов хармонира в творбите си минорните и мажорните тонове, които ги изграждат. Във всеки материал той търси вътрешното пластично движение.

 

Творбите на Рангел Стоилов – Бачо са израз на житейската му мъдрост, на собствения интелектуален и художествен опит, който е усъвършенстван през годините. Те ни въздействат с пресътворената красота, излъчваща жизненост, сила, нежност. Той разработва както митологични, така и реални сюжети. Каквото и да сътвори, то е толкова привлекателно и въздействащо, че не може да не активира чувствата на зрителите. Работите му са заредени с положителна енергия, породена от усещането за победата на Доброто над злото, на красивото над грозното.

 

Сред знаковите творби на Рангел Стоилов-Бачо са таванната дърворезба на „Балабановата къща” в Старинен Пловдив, монументалната двулицева резба в Митрополията от 3 тавана и 2 двукрили врати. Негово дело е и кабинетът на кмета на Смолян в ритуалната зала в с.Устина, негови са 7-те пластики във винарната в Първенец и ансамбъла на Бакхус, на тавана на административната сграда в Стария Пловдив, на двата Кивота в Историческата църква в Брацигово, на входната врата на комплекс „Дюни”, на фигурата на Ласло Наги, негова е металната пластика на Хартиения завод в Белово. Бачо е автор и на 15 скулптурни глави на пловдивски и свързани с Пловдив интелектуалци, сред които проф. Иван Спасов, проф. Георги Петров, Генчо Стоев, Николай Казанджиев, Димитър Казаков – Нерон и други. Рангел Стоилов – Бачо е сътворил над 2000 работи от дърво, метал и камък.

 

 

Таванът на Балабановата къща в Пловдив

 

 

Във всички негови творби ще открием вплетени неговите емоции, които говорят за вътрешния свят на своя автор. Рангел Стоилов – Бачо успява да покаже художествените си възможности чрез много и различни техники и материали. Неговите творби са стилово единни, макар и триизмерни, той търси съвършенството на изразните средства. С артистична лекота дава пълна свобода на пластичното си въображение. Той отключва духовната сетивност, която усеща вибрациите на материята. Както библейските теми, така и темите от живота са вдъхновени от самия живот. Удивлява способноста му да изобразява онази симбиоза между земното и небесното, която е най-важна за Смисъла. Творбите му са пластически издържани, изтънчени, загадъчни, вътрешно напрегнати и хармонични.

 

Рангел Стоилов – Бачо е изкушен и от перото. Той е автор на книга за бунтаря и новатор в изкуството Димитър Казаков – Нерон „Нерон, какъвто го познавам”. От Нерон се учи да бъде Свободен и личност, на мъдрост и на единния божествен закон – закона на любов-та. „Записано на камък“ е книгата с афоризми, мисли, сентенции и фрагменти. Ето мисли от книгата, които дават представа за нейния дух и същност: „Познанието идва по пътя на Светлината“; „За вечността няма „вчера“ и „утре“, има винаги „сега“; „Откриеш ли Бога в себе си, ти си благословен“.


 

Вашият коментар