Живопис, която вдъхновява

Брой № 1 (69) / февруари 2023, Нарколепсия

Вън от всякаква условност, от изкуството на Валентин Ангелов лъха естетика и преданост. Великолепните му платна са белязани от избистрена изтънченост. Той е художник, който зарежда зрителя с оптимизъм. Верен е на себе си, на своя живописен натюрел. И тъкмо затова живописта му ни приканва към вглъбяване, съзерцание и тишина. Тя ни обсебва с магията на цветовете, с пластичния си език, с оригиналните си композиционни решения.

 

 

 

 

 

Художникът ни напомня, че живописта е вдъхновение, подчинено на интелигентността. Напомня, че живописването е една морална необходимост.

 

Валентин Ангелов е инстинктивен. Платната му внушават и стимулират. Те са една реалност, която се съпреживява. И като всеки надарен творец художникът създава една вселена – тази на истинската живопис.

 

 

Валентин Ангелов – „Генерал“

 

 

В платната на художника доминират алегоричните композиции, чрез които той ни напомня, че изкуството стои над ежедневното ни битие.

 

Валентин Ангелов е поданик на колорита. Успял е майсторски да скрепи меките хармонии и ярките багри. Затова достига до един добре построен в благородни тонове колорит.

 

 

 

Валентин Ангелов – „Корида“
Снимки: https://www.artpapillon.com/bg

 

 

И като всеки надарен творец, Валентин Ангелов е сключил примирие със себе си и затова, посредством своята живопис, той излъчва житейска мъдрост, финес и лекота. И именно затова е утвърдено име в съвременната българска живопис.Палитрата му не е приказлива. Тя е с уравновесена енергия, още с прецизност и точност. От платната на Валентин Ангелов лъха чувствена температура и ведрина. Той е художник с избистрена изтънченост. Поданик на светлината е. И затова е обичан.


 

Вашият коментар