Здравна читанка: злополучният урок

Брой № 5 (53) / декември 2019, Детска бронхиална астма

Д-р Цветелина Великова, дм, Клинична имунология, Университетска болница Лозенец, ул. Козяк 1, 1407 гр. София. tsvelikova@medfac.mu-sofia.bg

 

 

Имунологични разсъждения по литературната творба „Злополучният урок“ от Димитър Точев, публикувана в сборника „Здравна читанка“, 1988 г.

 

Едно момче по улицата свири,

едно момче носле нагоре вири,

и где ли то отива в този час –

дали на стадиона или в клас?

 

Лирическият герой е момче, за което предусещаме още от първите стихове, че ще направи някаква пакост. Напрежението расте и от следващата строфа:

 

От продавача чичо Тони

ще купи може би бонбони?

Но моля, вижте го, другари –

от него Спас си взе цигари!

 

Авторът дава възможност на момчето, известно по-нататък като Спас, да обори лошите очаквания за него и да си купи бонбони. То обаче избира забранения плод – тютюневия продукт!

 

Сред клони сплели чудна арка

Иван и Спас се спират в парка

и там, под дървесата стари,

с кибрита палят те цигари.

 

Към познатия ни герой Спас се добавя и нов играч – Иван. Разочарованието на автора се усеща все по-осезателно. За да подсили възмущението си, той добавя второстепенна героиня, която допълнително да скастри момчетата. Уви, забележките й остават нечути.

 

Една старица беловласа

при тях отнякъде довтаса.

– Какви сте мънички и слаби!

Защо се тровите, бре баби!

 

Добре известно е, че пушенето вреди на почти всеки орган на тялото. Някои от негативните ефекти настъпват незабавно, докато други възникват след години. „Тровенето“ оставя своя отпечатък върху дихателна, нервна и сърдечно-съдова система, опорно-двигателен апарат, кожа, и т.н1. Имунната система също не е пощадена. Три са основните негативни ефекти на тютюна върху имунитета: повишен брой и процент на белите кръвни клетки, по-дълго време за заздравяване на рани и потиснати функции на имунната система2.

 

При редовна употреба на тютюневи продукти броят на левкоцитите се движи трайно около горна референтна граница3. Това е признак, че в организма съществува възпаление и увреждане, причинени от тютюна. Когато броят на белите кръвни клетки остава повишен за дълго време, това се свързва с повишен риск от инфаркти, инсулти и рак. Бавното заздравяване на раните след нараняване или операция, вследствие на никотиновото колабиране на кръвоносните съдове, увеличава риска от инфекция и може да доведе до развитие на болезнени кожни язви, дори некроза, обхващащи голяма площ2.

 

Цигареният дим съдържа високи нива на катран и други химикали, които могат да направят имунната ви система по-малко ефективна в борбата срещу инфекциите. Това означава, че е по-вероятно да се разболеете, ако пушите. Промените в имунната система могат да Ви направят по-уязвими към автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и множествена склероза4. Добре известни са канцерогенните ефекти на цигарения дим, част от които се промотират и от потиснатата имунна система на пушача.

 

Ала момчетата не слушат

ту кихат, ту отново пушат.

Но болест ли Ивана хвана?

По-жълт и от лимона стана!

 

Стигаме до добре известното наблюдения, че пушачът рядко слуша препоръките на медицински лица или приятели, освен когато лично пострада от избора си да употребява цигари. Под прежълтяване най-вероятно авторът визира пребледняване, дължащо се на колапса на кръвоносни съдове в кожата, вследствие на цигарения дим. Но почакайте, нашите герои ги очакват още няколко „приключения“:

 

След обед само Спас припряно

в училище пристига рано

и скрит от другите момчета,

с цигарата дими в клозета.

 

Ех, време няма. Свършва срока

и ей го в къщи над урока.

Ала не влиза във главата

ни стих, ни формула, ни дата.

 

Разбира се, ние споменахме имунологичните ефекти, които са потенциално застрашаващи живота. Лошото в случая е, че те се откриват след време. Най-забележимите промени могат да са свързани с когнитивните функции5. Никотинът от цигарите може да е толкова пристрастяващ, колкото хероина. Никотиновата зависимост е трудно да се победи, защото променя мозъка по следния начин: увеличава се броят на никотиновите рецептори, за да се отговори на все по-големите дози никотин. При разреждане на честотата или спиране на пушенето е възможно усещане на тревожност, раздразнителност и силно желание за пушене. Не на последно място никотинът уврежда способността за запаметяване5.

 

Уж можеше навън по двора

да рита топка без умора,

но днес плетат му се краката

и ей го, пада на тревата.

 

Впечатляващи са познанията на автора относно другите ефекти на тютюнопушенето. При пушене по-малко кръв и кислород достигат до мускулите, което ги прави по-неиздръжливи6. Пушачите по-често страдат от мускулни болки, отколкото непушачите. Припадъкът може да се дължи също така на влошеното хранене на сърцето поради спазми на коронарните артерии6.

 

Най-значимо и видимо е влиянието на тютюна върху дихателната система7. Белите дробове на пушачите се характеризират с наличие на неспецифично възпаление. Малките дихателни пътища и тъканите на белите дробове са населени с множество имунни клетки, които под влияние на цигарите секретират големи количества медиатори и цитокини, увреждащи тъканите7. Това може да бъде усетено от пушачите като стягане и хриптене на гърдите или затруднено дишане.

 

Продължаващото възпаление води до физически промени в белите дробове и дихателните пътища, които, освен че затрудняват дишането, не могат да бъдат възстановени. Дългогодишното дразнене на белите дробове с цигарен дим води до хронична кашлица с отделяне на храчки. Не бива да се подценява и високия риск от възникване на рак на белия дроб8.

 

Пушенето води до нарушена структура на алвеолите в белите дробове, в които се осъществява обмяната на кислород. Алвеолите не могат да бъдат възстановени, с което площта на газообменната повърхност на белите дробове силно намалява. Патофизиологично и клинично тези промени се означават като емфизем9. Не всеки пушач развива рак на белите дробове. Но при достатъчно дълго пушене всеки пушач ще получи като подарък емфизем. Емфиземът причинява тежък задух и доказано води до по-ранна смърт.

 

Ресничестият епител, който постила дихателните пътища, също бива засегнат от тютюнопушенето. Пушенето временно парализира (поне за 10 минути) и дори унищожава ресничките1. Това води до повишен риск от възникване на респираторни инфекции. Промените в дихателната система като хронично възпаление и блокиране на ресничките са дълбоко свързани с имунната система, тъй като водят и до нейното потискане.

Днес Спас пред своите другари

черви се зарад тез цигари,

че с двойки свърши този срок.

Но туй ще му е за урок!

 

Момчето твърдо се зарече

цигари да не пуши вече,

и вижте го – на поход с нас

с каква усмивка крачи Спас!

 

И така, авторът се смили над своя герой Спас и той пострада само с лош успех в училище. Благодарение на големия срам, който преживя, той спря цигарите навреме (в стихотворението) и беше пощаден от очакваните негативни здравни последици от дългосрочното пушене.

 

Не бива да забравяме, че Спас и Иван са само деца. Ранната употреба на цигари неминуемо ще доведе и до ранни увреждания, включително и на имунната система. И това се отнася не само до активното пушене, но и до пасивното. За съжаление, голям брой деца все още са изложени на влиянието на цигарен дим от своите родители и роднини, което може да доведе до развитие на редица заболявания, сред които астма и рак на белите дробове10.

 

Qui и сътр. в статия относно влияние на цигарите върху имунната реактивност описват, че и вроденият и адаптивният имунитет са силно влияещи се от цигарен дим2. Нарушава се имунологичната хомеостаза, което води до възникване на различни заболявания. Нещо повече, цигареният дим упражнява парадоксални ефекти върху имунните клетки и тъканите посредством регулиране на NFkB и MAPK сигнализацията, както и чрез модификация на хистони (епигенетични промени)2. Образно казано, цигареният дим действа като кама – от една страна усилва патологичните имунни отговори (включително в посока на автоимунитет)4, а от друга – намалява нормалната защитни функции на имунната система, вероятно поради сложността и функционалните различия на компонентите на цигарения дим и медицинската история на индивидите.

 

Обобщено, тютюнопушенето играе по-скоро вредна, отколкото полезна роля и в двата случая. Да, тютюневият дим, произведен в различни географски райони, може да се различава по състава на химическите си компоненти. Не е известно защо тютюнопушенето винаги е вредно, а не полезно, въпреки че оказва двойно въздействие върху имунния отговор. Например, цигареният дим като цяло отслабва имунитета срещу инфекции, както парадоксално насърчава автоимунитета. Предполага се, че намаленият имунитет в комбинация с хронична инфекция води до кръстосана реактивност към даден патоген и автоимунен отговор към собствените тъкани. Възможно е също така цигареният дим да оказва различно въздействие върху имунитета в контекс та на индивидуални имунопатологии и болести.

 

Въпреки че предишни проучвания разкриха някои от клетъчните и молекулярни механизми, отговорни за имуномодулацията, предизвикана от цигарения дим, точните механизми, свързани с имунопатологията на тютюневата употреба остават предимно неясни, което налага по-нататъшни изследвания.

 

Литература:

 

1. Szyfter K, Napierala M, Florek E et al. Molecular and health effects in the upper respiratory tract associated with tobacco smoking other than cigarettes. Int. J. Cancer 2019; 144:2635-2643.

2. Qiu F, Liang CL, Liu H, et al. Impacts of cigarette smoking on immune responsiveness: Up and down or upside down? Oncotarget. 2017; 8(1):268– 284.

3. Higuchi T, Omata F, Tsuchihashi K, et al. Current cigarette smoking is a reversible cause of elevated white blood cell count: Cross-sectional and longitudinal studies. Prev Med Rep. 2016; 4:417–422.

4. Gomes JP, Watad A, Shoenfeld Y. Nicotine and autoimmunity: The lotus‘ flower in tobacco. PharmacolRes. 2018; 128:101-109.

5. Chamberlain SR, Odlaug BL, Schreiber LR, Grant JE.Association between tobaccosmoking and cognitivefunctioning in youngadults. Am J Addict. 2012; 21 Suppl 1:S14-9.

6. AL-Bashaireh AM, Haddad LG, Weaver M et al. The Effect of Tobacco Smoking on Musculoskeletal Health: A Systematic Review. Journal of Environmental and Public Health 2018; 2018:106.

7. Barnes PJ. Chronic Obstructive Pulmonary Disease: A Growing but Neglected Global Epidemic. PLoS Med 2007; 4(5): e112.

8. Ozlü T, Bülbül Y.Smoking and lungcancer. TuberkToraks. 2005; 53(2):200-9.

9. Leberl M, Kratzer A, Taraseviciene-Stewart L. Tobacco smoke induced COPD/emphysema in the animal model-are we all on the same page? Front Physiol. 2013; 4:91.

10. Kim AS, Ko HJ, Kwon JH, Lee JM. Exposure to Secondhand Smoke and Risk of Cancer in Never Smokers: A Meta-Analysis of Epidemiologic Studies. Int J Environ Res Public Health. 2018; 15(9):1981.

 

Поетични гатанки

 

Коя имунна клетка съм аз?

 

В костния мозък и аз съм роден,

пътешествам в тъканите ден след ден.

С рецептори за IgE съм натоварен

и щом ги срещна и се запознаем

в кръвта ги каня да пътуват с мен,

там те пък търсят своя алерген.

 

Едно-единствено ядро си имам,

но с множество гранули компенсирам.

Богат съм и на медиатори и хистамин

сред медиаторите има хепарин,

TNF-алфа, пероксидаза,

и даже кисели хидролази!

 

Аз всички тези сложни имена

складирал съм на сигурно и бдя!

И чакам нещо малко да ме стресне,

та яко с медиаторите да го тресна.

Това дегранулация се нарича -

и не крия, че много я обичам!

 

О, хич не се мотая, без съмнение,

дочуя ли за IgE купон, пръв донасям възпаление.

А за почивка в белия дроб, червата и носа тичам

или пък в кожата на слънце се припичам.

Така се разполагам добре стратегически,

че всички вдишани и изядени алергени

откривам моменталически.

 

Тогава ставам леко неприятен,

от мене всеки го очаква.

Съдове пропускат, гладки мускули се свиват,

привличам още клетки, епителът секретира…

Даже анафилаксия мога да предизвикам,

какво да правя, щом дългът ме повика?

 

Главно действащо лице съм на толкова много сцени

астма, различни сърбежи, екземи,

алергичен ринит и алергичен конюнктивит,

някои смятат, че и в автоимунитета съм скрит.

А всъщност имунен регулатор съм от класа

целта ми не е само да ви плаша.

 

Работя здраво – заздравявам рани

дори създавам нови капиляри.

На фронта пръв съм срещу патогени,

поддържам и кръвно-мозъчната бариера.

Нали ви казах, че съм клетка симпатична

и в повечето случаи се държа прилично!

 

Отговор: базофил (базофилен гранулоцит)

 

Коя имунна клетка съм аз?

 

В костния мозък се раждам и аз

важна клечка съм с много власт!

Червеи пред мен от страх умират

а пък алергиите – просперират.

 

Въобще не си помислям да скучая

и ако няма паразити, не се шляя.

Веднага се насочвам срещу някой алерген,

дори да е безвреден – да не се е срещал с мен!

 

Ядрото ми специ-ално е – двулобо,

а в цитоплазмата си крия и гранули много.

Езонофилни са, съвсем като на неутрофила,

аз съм му батко, макар и повече гранули той да има.

 

Обаче моите са супер уникални

кристален протеин на Charcot-Leyden,

еозинофилен катионен протеин

и еозинофилна пероксидаза в мен съм скрил!

 

А главния базичен протеин като разкрия

с тоз набор от гранули мога в миг да ви убия!

Напълно оправдавам свойта лоша слава

със всеки мога аз да се разправя.

 

Цитокините GM-SCF, IL-3 и 5 за мен са важни също.

Рецептори за IgG си имам аз могъщи.

А IgE успявам силно или слабо да привличам.

И да фагоцитирам мога, ала не обичам.

 

Но пък щом се активирам, направо се афектирам!

При битка тъканите наранявам, без да подбирам.

Живея кратко, само дни броени,

но срещна ли опасност ставам като Феникс!

 

Животът ми се удължава и не се предавам!

Цял червей из червата искам сам да поразявам.

Разбира се, не мога и с жестокост зла

набързо се дегранулирам и го засипвам с вещества.

 

Разхождам се и в яйчниците, матката, далака,

Лимфните възли и тимуса също често ме очакват.

Най-скучно и досадно ми е в белите дробове,

но и кожа, и хранопровод посърва, щом ме съзре.

 

Страхуват се от мен и други органи интерни,

защото не прощавам – войната иска жертви!

Не е добре в кръвта и тъканите много да ме имаш,

защото за различни болести можеш да подозираш.

 

И хич дотук не спирам на лошотията си с бича!

Поддържам неоплазми, алергиите обичам.

Отхвърлям и транспланти, дори и антигени

аз мога да представям, но не разчитайте на мене!

 

Ядосан съм и с право – чак и с вируси се боря,

но за моите важни функции никой не говори.

Защото някой друг ги прави по-успешно

и с лаврите се кичи, пък мен винят за грешен!

 

А всяко мое действие може да е хит

дори на болест дал съм име – еозинофилен езофагит.

И даже на мнозина да не съм им симпатичен,

все пак безспорно е, че войн съм отличен!

 

В имунната система винаги се крият

Добрият, Лошият и Злият!

 

Отговор: Еозинофил (еозинофилен гранулоцит)

 

Автор на римите: Мария Нориега

Автор на съдържанието: д-р Цветелина Великова

 

Мария Нориега е журналист и преводач, автор на книгата „Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно!

Д-р Цветелина Великова е специалист по клинична имунология с дисертация в областта на имунология на гастроинтестиналния тракт. Д-р Великова участва в няколко научни проекта, свързани с респираторната медицина, и е автор на множество публикации, включително на тема детска астма.

 

 


 

Вашият коментар