Врата между Европа и Америка – Азорските острови

Брой № 1 (54) / февруари 2020, Медицина на Съня

На около 1500 км от португалският бряг и на близо 3900 км от бреговете на Северна Америка се намира най-отдалечената част от Европа – Азорските (Ястребови) острови.

Снимка 1

Снимка 1

Общият им брой е девет , като отделните им наименования са звучни и колоритни – Сан Мигел (770 кв. км), Терсейра (578 кв. км), Пику (455 кв. км), Фаял (165 кв. км). Има сведения, че са били познати на картагенци, араби и викинги. Едва през XIII – XIV век се появяват на италиански и испански карти. За начало на португалската им колонизация е приета 1439 година. Дълга е историята на тяхното усвояване и преминаване от едни ръце в други. От 1976 година Азорските острови са автономен регион на Португалия, като населението им в момента е около 250 000 жители. Произходът им е вулканичен , изградени са от базалти и гранити , като и до днес вулканичната активност не е утихнала и се използва за добиване на геотермална енергия.

Снимка 2

Снимка 2

За тези , които обичат и ценят природата , архипелагът предлага спиращи дъха панорамни гледки. На фона на безкраен океан се открояват островърхи зелени планини , а в дълбоките кратери на загаснали вулкани има езера и минерални извори (Сн. 1 и 2 ).

Най-високата точка е връх Пику (2351 м) , който е действащ вулкан. Синьото наоколо е синьо във всичките му нюанси , зеленото – наситено и свежо , а черното е антрацитно. И всичко това е изпъстрено с багрите на множество цветя. Дори оградите пред къщите и между нивите са жив плет от цветя – китайски рози и хортензии (Сн. 3 и 4).

Благодарение на топлото течение Гълфстрийм климатът е мек през цялата година, като дъждовете и влагата са често явление. Това позволява отглеждане то на банани , портокали, ананаси, зелен чай, кафе и смокини. Развито е лозарството и винопроизводството. Интересен факт е, че на островите има повече крави, отколкото хора, затова те се нареждат на първо място в Португалия по производство на висококачествени млечни продукти. Преди забраната китоловната дейност е била друго основно средство за препитание на местните жители. Днес спомен от тези минали дни са продаваните сувенири от китова кост, стари снимки и турове с лодки за наблюдение на делфини и китове. Архипелагът е спирка или дом за около една трета от световните китоподобни видове. Други характерни сувенири от Азорите са ръчно тъкани завивки и шалове, керамика и мебели от камъш.
 

Снимка 3

Снимка 3

Столицата Понта Делгада (70 000 жители ) е разположена на южният бряг на остров Сан Мигел. Истинско удоволствие е разходката из криволичещите улички с боядисани в ярки цветове къщи, задължително с пано от азулежо до вратата, на което е ликът на светеца, който пази този дом; множество стари църкви в бароков стил; малките кръчми с рибни и местни кулинарни изкушения, току-що изпечени сладкиши и неизменните алкохолни специалитети – ликьори от маракуя, смокиня или ананас. Атракция, която може да се опита само тук, е спе циалитетът Cozido – свинско , телешко и пилешко месо и няколко вида зеленчуци се поставят в големи глинени съдове, които се спускат в геотермални ями, където ястието се задушава, и след няколко часа се сервира с вино от локалният сорт вердельо (Сн. 5 ).
Снимки 4, 5

Снимки 4, 5

За щастие големите човешки потоци между Северна Америка и Европа подминават по въздушен и морски път архипелага, и този свят на горещи извори , пещери и сини лагуни, обгърнати от пасища, кедрови и лаврови гори, е останал едно малко атлантическо бижу, съхранило миналото и природата си от масовия унищожителен туризъм.

Място накрай света, което не прилича на никое друго…


 

Вашият коментар