„ Нюансите” и… „лудостта” по тях

„When love is not madness, it is not love”.

Pedro Calderon de la Barca

 

„Петдесет нюанса сиво”- романът, чийто езиков стил едва ли ще задоволи желанието ви за майсторска проза, но откъде идва „лудостта” по него?!
Крисчън Грей е млад, привлекателен милиардер, притежаващ бизнес империя и е съкровен блян за всяка жена. По случайно стечение на обстоятелствата студентката по литература Анастейжа Стийл отива лично в офиса му, за да вземе интервю от него. Тя е наивна, смутена, скучно облечена, но както се случва в книгите и често в живота, Крисчън Грей е пленен от стъписаната студентка, а чувствата се оказват взаимни. Неговото богатство, включващо хеликоптери, много на брой много скъпи коли, луксозни апартаменти, хотели и т.н. е красиво логистично допълнение към страстния им романс. Анастейжа първоначално силно е разколебана, а после постепенно приема и свиква с ексцентричните, базирани на подчинеността, еротични предпочитания на Крисчън.

 

Всъщност и ние копнеем за някого, който да разбере желанието у нас да държим всичко под контрол. Контрол над интимните ни отношения, за които избягваме да говорим, контрол над нуждите и желанията си. „Нюансите” са възможност да преминем отвъд реалността, да надникнем в онези скрити места на нашето подсъзнание и да се отдадем на фантазия. Да повярваме в Любовта, да постигнем най- съкровените си желания без значение кое е правилно или грешно- просто да действаме! Книгата е завладяваща, изключително обсебваща, нейните 500 страници се четат на един дъх – така споделят всички, включително и хейтърите. Книга за любов. Книга за секс. Над 100 млн. копия бяха продадени за 2 години и огромната част от тях са прочетени от жени. А всъщност е книга, от която и съвременният мъж може много да научи- как да бъдем безрезервни, чувствителни, отзивчиви и всеотдайни във взаимоотношенията си.
Нека се превърнем в хора, които знаят какво искат от човека до себе си и не се примиряват с връзки, без чувства и дълбока интимност, за каквато всъщност всички ние копнеем.

 

д-р Александра Червениванова


 

2 коментара към “„ Нюансите” и… „лудостта” по тях”

Отговори
 1. „… съвременният мъж може много да научи- как да бъдем безрезервни, чувствителни, отзивчиви и всеотдайни във взаимоотношенията си.“

  Много секс, много секс…

  След „50 нюанса сиво“ можете да се потопите в „Изследвания
  върху любовта“ на Хосе Ортега-И-Гасет. Тогава ще разберете разликите между секса и Любовта. Тогава ще разберете, че правенето на любов не е тики-така… Това последното е футбол, който се играе само в Барселона:)))

 2. Полина Огнева казва:

  ….и след това да се прехвърлите на Ерих Фром и „Изкуството да се обича“. И да разсъждавате къде е границата на любовта, на обичта и на секса. И има ли изобщо такава.
  Сещам се за една стара поговорка „Прекалено много от нещо е прекалено малко от друго“. Така че многото секс едва ли може да ни спести нуждата от любов, но и любовта намира върха на проявлението си в секса.
  Моят съвет е практикувайте и двете докато извадите теория от практиката си.
  Поздрави от един пулмофил:)

Вашият коментар