В България се чувствам като у дома си

Брой № 2 (26) / юни 2014, Хронична кашлица

Беседа с Халдун Гюнгил,  Генерален мениджър на Nobel Pharma за България

 

Д-р Халдун Гюнгил е роден в Анкара на 12 Април 1966 г., но прекарва по-голямата част от живота си в Измир, заради своето образование. По тази причина той завинаги остава емоционално свързан с града. Завършва медицинския факултет на Егейския Университет. След като се дипломира работи като лекар в продължение на пет години, но впоследствие се прехвърля във фармацевтичната индустрия. Работи за различни компании, някои от които представляват едни от най-големите в бранша в Турция. Понастоящем той намери своя нов дом в лицето на България, където, както той казва, се чувства много добре, защото културата на Балканския полуостров е близка до сърцето му. След четири години в страната той е успял да си създаде много приятели, като към топлите чувства, които изпитва към България, добавя и факта, че тук той се усеща на мястото си. Да бъде с приятелите си е важно за него, но времето, прекарано с неговата дъщеря, му е най-ценно. Нобел Фарма заема важно място в живота му, тъй като компанията продължава да расте и да се развива на силно конкурентния български пазар.

 

 

Кое от детството подхранва най-силно Вашата носталгия и въображение? Имате ли братя и сестри? Кое е Вашето най-ранно детско вдъхновение?

Имам 4 години по-малък брат. И двамата от 11 годишна възраст сме в училище с пансион. Седемгодишното образование в основното училище ми даде основите за сегашния ми живот.

 

Разкажете за най-близките си хора, за семейството си.

Въпреки че имам безброй приятели както в Турция, така и в България, за мен семейството заема най-важното място в моя живот. Смея да твърдя, че дъщеря ми е моят най-добър приятел. С нея си споделяме всичко и всяка минута, прекарана заедно, е много важна за мен.

 

Каква е разликата в чисто духовен план между Турция и България?

От 4 години живея и работя в България. От първия момент, в който съм в България, се чувствам много спокойно. Това се дължи на голямата прилика между двете държави. Основната прилика е в уважението към семейството.

 

Оптимист ли сте за света и конкретно за бизнеса в България?

Като погледнем в световен мащаб кризите, които се изживяват, наистина е много трудно човек да успее да бъде оптимист. Но сме длъжни да оставим едно добро наследство на следващите поколения. Точно по този повод трябва да можем да сме добронамерени и да вършим позитивни неща. Смятам, че работната среда в България се развива много положително. Вярвам,че ако спрат да емигрират младите кадри, а тези, които са емигрирали, се завърнат в страната и се увеличат приходите от външни фирми, имащи желание да се развиват в България, не е трудно да се мисли положително в тази насока.

 

Защо се захванахте с фармацевтична компания?

През 1991 г. се дипломирах като лекар. Пет години след това работих като лекар в спешно отделение. Лекарската практика наистина ми даде много поводи да съм щастлив от избраната професия. Периодът съвпадна с този на развитието на фармацевтичния бизнес. И поради редица причини аз започнах да работя в тази сфера. Най-важна е вярата ми, че в този бранш има нужда от лекари. А и лично аз предпочитам по-динамичната и свързаната с движение работа.

 

Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един мениджър, за да успее да спечели уважението на хората си и партньорите, и в същото време да е успешен?

Ако като управител въвеждаш новости и си открит за развитие, екипът, който ръководиш, ще ти вярва, особено, ако успееш да допринесеш и за тяхното развитие с поемане на отговорност и възлагане на правомощия. Ако успееш да ги накараш да се чувстват не като „АЗ“ а като „НИЕ“, ще успееш да постигнеш уважение и успех като ръководител.

 

Вие сте били в продължение на години общопрактикуващ лекар в Турция. Какво мислите за ролята на ОПЛ в клиничната практика? Това ли е най-успешната форма за медицински услуги на първично ниво?

Винаги съм смятал, че общопрактикуващият лекар има много важна роля. Особено когато става въпрос за диагностициране и профилактика на обществено значими заболявания. За съжаление в държавите, в които живеем, е много трудно да се специализира, но общопрактикуващият лекар може да избере област, в която да се развива. По този начин ще е много по-компетентен в тази сфера.

 

Най-голямото Ви вдъхновение – музика, поезия, филм, проза?

Всички изкуства са вдъхновяващи. За мен филмите и музиката са такива.

 

Кой е най-великият музикант за Вас?

Има много музиканти, които слушам с най-голямо удоволствие. Пример за такива са Blue Brothers.

 

Как разтоварвате напрежението в свободното си време? Засичам в мрежата Ваши снимки от музикални клубове? Коя музика ви допада от чутото в България?

За моя радост в България не е трудно да имаш достъп до различни стилове музика. Важно е да имаш добри приятели, които да ти препоръчват къде да ги откриеш. Присъствието ми в музикалните клубове е само за забавление. Много обичам да играя билярд, помага ми да релаксирам.

 

Една земна личност, която считате за безукорна в морала и духа? Назовете един съвременник, който бихте посочили на всички като ярък пример за подражание и/или вдъхновение.

Мустафа Кемал Ататюрк – човек, който е постигнал много с промените, които е направил, със способността си да предвижда бъдещето. Това е една личност, която ме вдъхновява.

 

В коя страна бихте предпочели да живеете въобще, ако можете да избирате?

Имах възможност да посетя много държави. Смятам, че въпреки всичко не бих успял да живея на място далеч от Балканската култура.

 

Nobel Pharma – какво е компанията за Вас?

Нобел Фарма е все още една млада фирма в България. Плануваме стратегии и инвестиции, които ще ни помогнат да станем една още по-добре позната и с много по-добри позиции фирма. В тази насока Нобел Фарма заема много важно място в моя професионален живот.

 

Как виждате бъдещето на Nobel Pharma в България и кой е приносът на компанията, който бихте изтъкнали като най-съществен?

Нобел Фарма е една от бързо развиващите се компании на българския фармацевтичен пазар и виждам едно добро бъдеще за нея. Тепърва ни предстоят много нови начинания и очаквам, че компанията ще се превърне в един сериозен участник на лекарствения пазар. Планираме да въведем редица нови продукти, включително и нови молекули, които до момента не са представени в България. Това ще даде възможности лекарите да разширят терапевтичните си подходи и да бъдат в полза на пациента, осигурявайки му съвременно и достъпно лечение.

 

Въпросите зададе Коста Костов


 

Вашият коментар