ТОЧКА БГ – група за нови градски песни

Брой № 3 (66) / юни 2022, ХОББ – новите предизвикателства

ТОЧКА БГ e явление в съвременната българска популярна музика. Групата е съставена от четирима ентусиасти, влюбени в акустичното звучене и в мелодичните и съдържателни авторски песни, с красиви текстове на български език. Звученето на групата е доминирано от четири гласа и три акустични китари. Характерният за ТОЧКА БГ чист звук, простота на изпълненията и отсъствието на звукови изкривявания в съчетание с висока българска поезия пленяват чувствителната към този жанр публика. Помните ли „Ален Мак“? Аз го помня много добре. И връстниците ми го помнят. ТОЧКА БГ е това, което „Ален Мак“ трябваше да бъде, ала не беше…

 

 

 

Да се свирят и пеят акустично авторски песни на български език в съвременна България е непопулярно. Не „изкарва пари“, не „храни“. Професионалистите поп-музиканти и певци не се занимават с това. Колко хубави и съдържателни, акустично представени песни на български език сте чули в последните години? Ако отидете на пиано-бар има голяма вероятност да заварите изпълнители с акустични китари, които свирят кавъри предимно на английски песни. Няма кой да пее на български там. И никога авторски песни.

 

ТОЧКА БГ правят точно това, което никой сега не прави – пишат и изпълняват в клубове в столицата и в други градове на България свои авторски песни на български език.

 

Как започна всичко? Ще започна с мен. Роден съм в София през 1961 г. Живял съм в Русе, Варна, Плевен, Пловдив, Добрич… Започнах да се уча да свиря на китара, докато бях ученик във френска езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ , гр. Варна. Самоук китарист и музикант съм. Нямах възможност да ходя на уроци по музика, когато бях ученик, и така си останах – самоук… През 1989 г. завърших медицина в гр. Толбухин (сега Добрич), работих като участъков терапевт в поликлиника, като лекар в Бърза помощ, дори известно време бях кадрови офицер от БА и началник на медицинска служба в поделение 32420 гр. Русе. Това не ме спря да свиря и да пиша песни. От 2003 г. живея в София и почти от тогава работя за BOIRON BG. От около петдесет години (откак започнах да се уча да свиря на китара) съм мечтал да имам хубави инструменти — китари, които „свирят сами“. Тези мои мечти се сбъднаха. Притежавам разкошна колекция от акустични китари, с които записвам в студио и свиря по концерти. Поддържането на такава колекция изисква определени усилия, ала това за мен е удоволствие, защото е любов.

 

Как се събрахме? Има една много вярна българска поговорка: „Краставите магарета се надушват през девет баира“! Преди години в различни градове на България се организираха бардовски фестивали —  т.нар. „бардфестове“. Правеха ги в Ловеч, Несебър, Шумен, Харманли (последният все още съществува под някаква форма). На един такъв „бардфест“ в Ловеч през 2002 г. срещнах Тодор Янкулов. Роден е в София през 1965 г. Завършва гимназия в Казанлък и през 1989 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Крикор Азарян. Участвал е в театрални постановки и филмови продукции. Ръководи детско театрално студио „Теди“ към Народно читалище „Г. С. Раковски“ в „Лозенец“ – гр. София. Режисьор е на детска театрално-музикална формация „Таласъмче“. Свири на китара от повече от тридесет години и пише песни. Има издадена стихосбирка със заглавие „Трева в морето“.

 

Зорница Попова е родена в Русе през 1972 г. Завършва техникум по ядрена енергетика в Козлодуй, а след това през 2000 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство и публична реч в класа на проф. Снежина Танковска. Зорница пее отдавна заедно с Тодор, тъй като са семейство.

 

Пламен Сивов – свири на китара и пише песни. Роден е в Сливен през 1970 г. Завършил е английска езикова гимназия в родния си град, а след това и Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Журналист, поет и преводач. Също свири на китара от повече от тридесет години и пише песни. Има издадена стихосбирка със заглавие „Държавата на другия живот“.

 

По време на тези „бардфестове“, за които споменах по-горе, се случваха едни такива задушевни събирания късно нощем и до сутринта с непрестанно свирене и пеене, и постепенно някак си научих песните на Тодор, започнахме да ги пеем заедно, включваше се и Зорница, по-късно се включи и Пламен, и постепенно групата се оформи като че ли от само себе си…

 

Първата изява на четирима ни пред публика беше през есента на 2010 г. по време на представянето на една книга, издадена от фондация „Покров Богородичен“. Това се случи на втория етаж в един от коридорите на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Изпълнихме няколко песни и получихме силни аплодисменти от публиката. Това ни окуражи и решихме да работим по-сериозно. Обявихме, че сме група, но нямахме име. Името дойде на първия официален концерт на групата. Това се случи през март 2011 г. в клуб „Жреци на музите“ в Студентски град (клубът отдавна не съществува). Пламен Сивов беше написал наскоро песента „Точка БГ“ и я изпълнявахме много ентусиазирано. След концерта решихме, че групата ще се казва ТОЧКА БГ.

 

От тогава до 2022 г. записахме и издадохме пет студийни албума. Записите на първия ни албум „Предверие“ направихме през 2011 г. в студиото на Минко Ламбов – композитор и аранжор, и прекрасен студиен музикант и звукорежисьор. Останалите ни студийни албуми —  „Акварел“, „Август“, „Фонтан в дъжда“ и „Градовете, в които ни няма“ записахме при Владимир Бочев в студио „Zero Plus”. В записите на албума „Август“ и в тези след него включихме и други музиканти: ударни – Венко Поромански, контрабас – Борис Таслев, цигулки – Цветина Панайотова, пиано – Любомир Цанев, тромпет – Михаил Йосифов, виолончело – Иво Александров.

 

От 2012 г. до 2020 г. свирехме редовно по веднъж в месеца в клуб „Студио 5“ в НДК. За съжаление пандемията наложи много ограничения и клубът затвори. Основното място, в което сега сме добре приети в София, е „София Лайв Клуб“ в НДК. Изнасяли сме концерти в много български градове – Пловдив, Варна, Габрово, Севлиево, Благоевград, Оряхово, Харманли. Ловеч. През годините сме свирили и зад граница пред български общности – в Лондон, Виена, Братислава, Краков, Варшава, Скопие, Кочани, Щип.

 

Към момента имаме репертоар от около 80 песни и готвим записите на шестия си пореден студиен албум.

 

В крак със съвремието основният „комуникатор“ на групата е фейсбук: https://www.facebook.com/tochkabg (влезте и ни последвайте).

 

Имаме сайт: https://www.tochkabg.com

 

Имаме и YouTube канал: https://www.youtube.com/user/tochkabg

 

Клубната форма се оказва неочаквано подходяща за представленията на ТОЧКА БГ. Напълно несвикнали с образа на пеещите поети, хора се заслушват и започват да пригласят — очевидно ТОЧКА БГ са точните хора на точното място в точния момент.

 

Песента като приключение. Песента като неповторимо съчетание на музика и текст. Четири гласа и три китари. Едно завръщане към всичко онова, което загубихме във века на електронното звучене и компютрите. Живият звук на истинските инструменти, пулсът на непосредственото общуване с музиката. И една поезия, в която всяка дума е важна!

 


 

Вашият коментар