Талин – топли спомени от едно северно пътуване

Брой № 5 (53) / декември 2019, Детска бронхиална астма

Георги Байчев

 

Талин (исторически  Reval, Ревелъ) е столица и най-голям град на Естония. Разположен на южният бряг на Финския залив, благодарение на своята богата история, съвременна високотехнологична индустрия и на потока от туристи, Талин се е превърнал в един от най-важните градове на Прибалтика.

 

Първите следи от заселници по тези земи са от преди 5000 години. Разположен между Европа, Русия и Скандинавието, градът още с основаването си е цел на много народи, но най-вече на датчаните, които го завладяват заедно с части от Естония през 1219 година. По-късно, през различни периоди, Талин е управляван от шведи и руснаци.

 

 

Днес старият град е обявен за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Виещи се калдъръмени улички и железни фенери. Готически кули и средновековни пазари (Сн. 1 и 2) капучино и интернет навсякъде. Старият Талин е разделен през вековете на две: долното градче и горният град. Строен от XIII до XVI век, той е бил процъфтяващ член на ханзейската търговска лига. От това време добре са запазени почти два километровата крепостна стена и двайсетина кули, всяка от които има свое наименование, което звучи малко немско и описва местонахождението, предназначението, историята или вида на кулата.

 

 

Кметството (Tallinn town hall) е единственото оцеляло готическо кметство в Северна Европа, като за първи път е споменато в хроники от 1322 година. Площадът Виру е може би най-комуникативното място в града. Тук минават всички трамвайни и автобусни линии, и тук е най-популярният вход към старият град. Качвайки се на кулата на църквата „Свети Олаф”, се открива зашеметяваща панорамна гледка към целия град (Сн. 3 и 4)

 

 

В пристанището днес акостират огромни фериботи, а най-честата връзка е към Хелзинки. Двата града, някога съперници за влияние в региона и построени неслучайно един срещу друг на бреговете на Балтийско море, днес споделят еднакви ценности и туристически поток.

 

 

Друга забележителност на Талин е дворецът Кадриорг, строителството на който започва през 1711 година от Петър Първи и е посветен на жена му Екатерина. Днес този много добре запазен бароков комплекс е средище за различни изложби и културни прояви, а градините, фонтаните и алеите около Кадриорг са наслада за окото и обектива на фотолюбителите (Сн. 5).

 

 

Талин се намира на около 2600 км северно от София, но за съжаление все още няма директни самолетни полети. Използвани  варианти за полет с една връзка са през Варшава, Франкфурт или Истанбул. Най-доброто време за посещение са месеците от май до август, по време на белите нощи. Обикновено „златните” часове за снимки са малко след изгрев и преди залез, но в нашият случай, в края на юли – около 5 часа сутринта и 23 часа вечерта. Светлината в тези моменти е мистична, всичко наоколо е романтично и съм щастлив, че ги видях (Сн. 6).

 

 

За разлика от Литва и Латвия, Естония вече привлича мигрантите – в страната пристигат повече хора, отколкото емигрират. Това се дължи както на по-високите доходи (средна заплата 1200 евро), така и на либерализацията на законодателството. От 1 януари 2013 година градският обществен транспорт е безплатен за всички регистрирани жители на града. Право на безплатен превоз имат също всички учащи се до 19-годишна възраст, независимо от местоживеенето им.

 

Официалният език е естонски, но всички по-млади говорят английски и немски, а също така много популярен е руският език. Хората тук са общителни и сърдечни, и са свикнали с нарастналия туристически интерес през последните години.

 

Естонската кухня използва най-вече месо, риба и картофи, като всички ястия се поднасят с черен ръжен хляб. Особено вкусен е местния специалитет от запечено свинско с броколи картофи и сос от горчица. Вината, най-често плодови (от ябълки) са широко разпространени, но отстъпват по популярност на бирата, водката и различни видове ликьори.

 

Чудесен спомен от Талин са кехлибарените бижута (90 % от световния добив на кехлибар е локализиран в Прибалтика), сувенири от стъкло и керамика, както и билковият ликьор Vana Tallinn.

 

И накрая, един съвет.

 

За основните забележителности на Талин са достатъчни 3-4 дни. Разглеждайте града през лятото, по време на белите нощи, в различни части от деня. Светлината ще е доста различна, както и количеството на туристите в старата част.

 


 

Един коментар към “Талин – топли спомени от едно северно пътуване”

Отговори
  1. Иван Иновски казва:

    Чудесен разказ, Жоре! Получих представа освен за историята и за красотата на Талин! Хубавите снимки допълват цялостната картина, която описваш! Очакваме още подобни разкази за красивите места, които си посетил – Перу например!
    Желая ти здраве и още много приятни пътешествия – включително и по бургаското крайбрежие…! :-)
    Поздрави от морето!!!

Вашият коментар