Сефпотек – нов перорален цефалоспорин от трета генерация

Брой № 1 (21) / март 2013, Възпалението при ХОББ
Влезте или се регистрирайте безплатно, за да получите достъп до пълното съдържание и статиите на списанието в PDF формат.

5 коментара към “Сефпотек – нов перорален цефалоспорин от трета генерация”

Отговори
 1. A.Mitev казва:

  Моля Ви кажете възможна ли е комбинацията между 2 антибиотика- клацид 500 с цефпотек 200 за остри респираторни заболявания и вирусни инфекции

 2. проф. Коста Костов казва:

  По принцип комбинацията на антибиотик от групата на бета-лактамите /в случая сефпотек/ с макролид /в случая клацид/ е възможно, но по-рядко се използва в амбулаторната практика и се прави само при по-специални случаи /подозрение за смесена флора с участие на атипичен причинител/ и най-често при болнично лечение.
  Иначе не е грешка.

  Коста Костов

 3. Даниела казва:

  Исписва ли се и за въспаление на яйчниците

 4. Коста Костов казва:

  Дали би могъл СЕФПОТЕК да БЪДЕ ЕФЕКТИВЕН ПРИ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЯИЧНИЦИТЕ, може да реши лекуващият гинеколог в конкретния случай. В общия случай, тази индикация не е е приоритетна за Сефпотек и може да се направи и алтернативен избор на антибиотик от друга група.

 5. monika Delcheva казва:

  Цефпотек подходящ ли е за хронична Лаймска болест засягаща нервната система (невроборелиоза). Какви други комбинации бихте ми препорьчали, които да преминават mрез крьвно-мозьчната бариера, за енцефалит примерно…

Вашият коментар