Предисловие – Брой № 3 (3) / септември 2008, Интерстициални белодробни болести и Саркоидоза

Брой № 3 (3) / септември 2008, Интерстициални белодробни болести и Саркоидоза

Коста Костов„Морето се изправи пред очите ми.
Водата му със гъвкаво движение
се чупеше в кристалите на пясъка

Христо Фотев

Здравейте колеги!

InSpiro* набра скорост и вече мога да изпуша една пура с няколко глътки доминикански ром. Рожбата ни проходи направо от утробата за радост на родителите си. Най-търсеното и най-четено пулмологично списание е за трети път в ръцете ви и ви се гали роболепно. Както сте забелязали, новият формат на журнала има увеличен обем и нови рубрики. Правим това, защото като истински мъже ние знаем, че размерът има значение. Колкото повече, толкова повече, казваше Мечо Пух. Колкото повече красиво, смислено и вдъхновяващо слово, толкова по-добре. Доброто списание е като добрият секс. Добре е да е удовлетворително дълго и в голямо количество. Не сме непорочното зачатие и затова ще използваме целия ресурс на животo, умно и сърцато слово и със себеотрицанието на възрожденци ще ви водим там, където спи рибата – в дънните покои на съвременната пулмология и великите човешки достижения на естетиката. Вашето доверие харчи интелектуалната ни енергия, но ни зарежда с красиви, ренесансови емоции. За вас сме като пожарната команда – винаги готови, дори и да не ни потърсите. Това ни държи живи и душевно красиви. Не вярвайте на очите си. Най-красивите неща от живота са невидими и се усещат само с ума и сърцето. Ето това от Малкият принц ми е любимо. Затова редакционният екип не ходи на фитнес, за да помпа мускули, а заляга здраво над дебелите книги. Това наточва мозъчните му гънки и го прави видим и достоен за вас. Отдавна знаем, че все някога ще ни забележите. Този брой е добър повод да го направите.

Отдавна се каня да удостоя един брой с Константин Павлов и едва сега, когато списанието повече от всякога зависи от решенията на главния редактор, мога да си позволя да го направя. Да представяш поета и мъдреца Коста Павлов е като да скочиш с бънджи, но с по-дълго въже от необходимото за безопасен скок. Надявам се обичта и преклонението към него и написаното от ръката му ще спаси главите ни от фаталния удар. Риска да направи този смел скок прехвърлих на Росица Костова. Повярвах й и не сгреших, ще се убедите сами.

В този брой смисълът е двоен: идиопатичните интерстициални пневмонии и саркоидозата. Една тежко разкаляна територия, в която ще нагазим по цвички. В нея ще точат перото подбрани четници. Техният професионализъм и талант е така ослепителен, че ще ви е трудно да виждате текста. Те са нашата голяма надежда за един добър брой, в която сме се вкопчили, както навремето във Великия Съветски съюз. Ще я държим здраво като комсомолско поръчение или снимката на Памела Андерсън и ще я пуснем едва когато ни кажете, че сме успели. И това всичко ви го пиша откровено и чисто, без ДДС.

Ето го отборът за тази среща:

Диана Петкова ще представи метааналитичен поглед върху съвременните концепции за клинико-хистологичната класификация на идиопатичните интерстициални пневмонии, с акцент върху малко познатите в широката практика разлики между отделните класификационни форми и диференциращи хистологични параметри.

Стоян Иванов е вехта (по Х. Ботьов “Хайдути”) воевода в темата и ще ни поведе към (идиопатичните интерстициални пневмонии и) саркоидозата, където е нагазил дълбоко от десетилетия. Той е притворил прозореца, през който прониква светлина, колкото да освети някои съвременни аспекти по тази тема, която ще остане отворена за останалите нозологични единици от неизчерпаемата рубрика интерстициални белодробни болести.

Лъчезар Войнов, офталмолог с благ характер и уютен темперамент, носи информация, право пропорционална на теглото и ръста му, на които може да завиди всеки дребен комплексар.

Погледът на невролога в броя принадлежи на Красимир Генов, който не се плаши от нестандартни задачи.

Мирoслава Кадурина ръководи без съмнение най-модерната дерматологична клиника в България и материалът, представен в броя от нейния екип, доказва недвусмислено това.

Лилия Демиревска и Ивайло Даскалов са младежката формация на кардиолозите във ВМА. Те ще ни припомнят, че саркоидозата, макар и не така често, може да засегне сърцето по начин, по който да го превърне в главен герой на пиесата.

Милена Енчева открехва вратата към основната тема, като ни представя някои параметри от съвместния консенсус на Американската торакална асоциация и на Европейската респираторна асоциация за идиопатичните интерстициални пневмонии от юни 2001 г.

Какво още се случи до отпечатването на броя:

  • Годишната конференция на Американската торакална асоциация в Торонто, Канада.
  • Поредните срещи на северозападния и южния клон на БДББ. Габрово и Кърджали пак отнесоха плувката и запомниха задълго кога пулмолог ги е газил.
  • Едно гардже ми човна (клъвна в ухото), че онзи селски Кехая най-сетне ще ни освободи от присъствието си… Голям берекет! Ако не е сън, ще блажа до Коледа и ще се отдам на мисловен разврат!
  • Честито, Испания! Европейското свърши и пак ще ни обхване ужасът от глобалното затопляне. Дано стоплим и ние, че е време да попитаме кой ще плаща сметката на нас, медиците. Или и ние да поставим на входа и изхода, както в църквите, по една кутийка с процепче за черни дни и за Бог да прости?
  • Олимпиадата в Пекин стана повод да поместим интересния материал за спецификата на бронхиалната астма при елитните атлети, която ще отговори с намигване на спекулативния въпрос защо толкова много елитни атлети имат астма?
  • Всички в Европа крадат, а само нас, като най-каръци, ни хванаха и ни взеха париците. Ние, медиците, не сме виновните, а заедно с всички останали клети българи ще плащаме бакиите на некадърни управници и пак ще караме с малко. Американците казват less is more, немците – weniger ist mehr, но когато не става въпрос за насъщния на децата ни. Господи, прати ни пак един хан Крум, че да им скъси ръцете и им резне езиците.

Бъдете здрави, еротични, любознателни, обичани и вдъхновени!
Пишете ми безразсъдно смело на: koro55@vma.bg

Коста Костов

 

* Игра на думи, съставна от spiro 1. – дишам, издишам, жив съм, замислям, обзет съм от нещо, вдъхновен, вълнувам се и in-spirаtio – вдъхновение.Автор: Доц. Коста Костов, научен ръководител на медицински център InSpiro, главен редактор на списание InSpiro.


 

Вашият коментар