Пътешествие: Йерусалим – загадъчният град между небето и земята

Брой № 1 (44) / февруари 2018, Компютърна томография на белия дроб в полза на пулмолога

Георги Байчев

„Не всеки е роден да бъде Бог,

 но всеки има своята Голгота…“

В. Димова

 

Светите земи привличат вярващи и туристи за едно вдъхновяващо, очарователно и малко объркващо пътешествие. За някои тясната ивица между река Йордан и Средиземно море е само Израел. За други е Палестина. За повечето това е регион на променящи се истини и манипулирани исторически разкази.

 

Четири хиляди години история, безчислени войни и силни земетресения, някои от които са причинили пълна разруха на сградите и стените, са оставили своя незалечим отпечатък върху Йерусалим. Разположен на брега на дълбока клисура, гледан отдалеч, хоризонтът е отрупан от средновековни укрепления и кули, позлатени куполи, зъбери, рушащи се останки от епохите на Рим, Византия, кръстоносците, Арабския халифат и Османската империя. Градът е преживял 20 разрушителни обсади, 18 възстановявания и поне 11 преминавания от една религия в друга (сн. 1).

 

 

1. Йерусалим, поглед от Витлеем

 

Във финала на филма „Небесно царство“ Саладин пита победения Балиан, предал Йерусалим срещу безопасно пътуване на жителите му до християнските земи: „Какво е Йерусалим?“. Балиан отговаря: „Нищо. И всичко“. Навсякъде тук се чувства бремето на миналото, което определя настоящето. За евреите Йерусалим е столица на паметта. За мюсюлманите е ал-Кудс, т.е. Светлината, от възникването на исляма през седми век до днес. За християните е епицентър на тяхната вяра, свързана с проповедта, смъртта и възкресението на Богочовека.

 

Тук цар Давид съставя псалмите, а Соломон строи храма. Тук Исайя вика в пустинята, а Иисус носи трънения венец. Християните се събират след смъртта му в този град и в името на надеждата завладяват целия средиземноморски свят. Тук според ислямската легенда идва Мохамед на тайнствен крилат бял кон и се изкачва на небето по стълба от светлина.

 

 

2. Молитва на стената на плача

 

От XII век насам евреите три пъти дневно се молят при Западната стена, за да могат да „се върнат по милост в Твоя град Йерусалим и да живеят в него, както си обещал“ (сн. 2).

 

Храмовият хълм (Temple Mount) всъщност е най-големият символ на града, най-свещеното място, което привлича посетители от всички краища на света и вярвания.

 

Мястото е уникално със своята история и обединява и трите религии. Хълмът се вижда отдалеч и блести със златния купол на скалата. Под него се намира Основният камък – мястото, почитано като връзка между небето и земята. Куполът на скалата не е нито църква, нито джамия, нито синагога, а специална светиня, част от защитеното наследство на Юнеско, символ на Йерусалим в продължение на много векове (сн. 3).

 

 

3. Храмовият хълм

 

Според легендата тук е бил издигнат Соломоновият храм, известен още като Първият храм, съборен от вавилонците през 586 година пр.Хр. По-късно евреите са издигнали храма си наново, като той е станал известен като Вторият храм, просъществувал до 70-та година, когато е разрушен от римляните. И докато за Първият храм няма категорични археологични доказателства, то съществуването на Вторият е доказано. Тук, между пукнатините на масивната Стена на плача, поклонниците поставят бележки с молитви, съкровени и искрени пожелания. Мнозина я наричат просто „Западната стена” във връзка с предсказанието на пророк Йеремия, че храмът ще бъде разрушен, но западната му стена ще остане вечно.

 

Панорамната обиколка на града задължително включва Елеонската планина с Гетсиманската градина, където според Евангелието Христос се възнася на небето, заобиколен от учениците си и Света Богородица. Тук се намира и пещерата, в която е бил погребан Лазар, чието възкресение става венец на чудесата на Спасителя. От върха на хълма се разкрива прекрасна гледка към Йерусалим с храмовете на стария град на преден план, а зад тях модерните сгради от стъкло и бетон на съвременния делови и политически град (сн. 4).

 

 

4. Панорама на Йерусалим от Елеонската планина

 

В християнския квартал има над 40 религиозни сгради (църкви, манастири и места за поклонници). Един от най-известните и важни обекти там е Виа Долороса (от лат. Пътят на страданието) – пътят на Иисус от мястото на осъждането към хълма Голгота, където е бил разпнат и погребан. Представях си го различно, може би, под влияние на филма за мъките Божии, а се оказа тясна каменна улица, насред пазар, в който шумно се предлага всякаква стока и сувенири. Източни аромати  се носят на талази по всички посоки. Многолюдният туристически поток ежедневно, от сутрин до вечер, е толкова различен, колкото раси и човешки типажи съществуват на земята. Повечето хора са в някаква степен религиозни, други са любопитни, а трети снимат непрекъснато с фотоапарати, за да се хвалят после пред роднини и познати.

 

 

Пътят на кръста започва от Лъвската порта, минава през четиринадесетте спирки на кръста и завършва в църквата на Божи гроб (сн. 5). Няколко от най-важните християнски светини се намират в тази църква, включително хълма Голгота, камъкът на помазанието, на който е било положено тялото на Христос след свалянето му от кръста и гроба Господен (сн. 6).

 

 

6. Божи гроб

 

Храмът Божи гроб е издигнат  от император Константин Велики и царица Елена през 335 година, впоследствие  многократно  разрушаван, опожаряван и възстановяван. В сегашният си вид е построен през 1810 г. Днес се споделя от шестте изповедания на християнската църква: католическа, източно-православна, арменска, коптска, сирийска и етиопска. За съжаление, бурната хилядолетна история е оставила много малко автентичност. И все пак, вълнението, идвайки тук, е огромно (сн. 7)

 

На древния арамейски език – езикът, на който е говорил Иисус Христос, вместо „Отивам в Йерусалим“ са казвали „Изкачвам се в Йерусалим“.

 

 

7. Храмът „Възкресение Господне”

 

И не само защото градът е съграден върху хълм в Юдейските планини, който в действителност трябва да бъде изкачен. Казват, че тук се говори на 70 езика. За еврейския народ той е сърцето на цивилизацията, а за най- влиятелните световни религии е духовна столица. Постоянно някоя от тях има свои тържествени поводи и ако за останалите жители на града съответния ден не е повод за религиозен екстаз, то те веротърпимо и с усмивка или с безразличие наблюдават щастието на тази част от човечеството, към която не принадлежат. Такава е логиката на живота, ако искат да живеят заедно в мир, колкото и крехък да е той тук. Униформените и тежко въоръжени момчета и момичета, които стоят през стотина метра, връщат неизбежно туриста към новините на CNN.

 

Йерусалим е един от най-оспорваните градове на земята. И един от най-красивите.

 

„Искайте мир за Йерусалим“ (Пс. 121 : 6 )!


 

Вашият коментар