Първият столетник в джаза

Брой № 4 (37) / септември 2016, Микробиологична резистентност и антибиотици

На 28.02.2016 г. навърши 100 (сто!) години роденият в Амстердам датски джазов цигулар, вибрафонист и певец Свенд Асмусен. Активната му сценична и звукозаписна дейност продължава до преди пет години, когато (2011) излиза последният от множеството му дискове.

 

 

В началото на своя предълъг живот, още 16-годишен, Свенд слуша плочи със записи на Фатс Уолър, влюбва се в тази музика и окончателно избира да й се посвети. Един от първите известни джазмени на Европа, по-късно той ще има удоволствието и честта да музицира заедно с Фетс Уолър, да съпровожда участията на знаменитата Жозефин Бекер в Амстердам, да изнася самостоятелни концерти. След време, вече добре приет в целия свят, той свири като гост или редовен член в съставите на Дюк Елингтън, Лайънел Хемптън, Джанго Райнхард, Стефан Грапели и кой ли още не от именитите джазмени.

Основното направление в джаза, което преминава като червена нишка през целия му артистичен живот, е суингът. В тесните артистични кръгове е известен и с прякора си “виолиниращият викинг”.


 

Вашият коментар