Не вярвам в идоли

Брой № 3(15) / септември 2011, Кистична фиброза (муковисцидоза)

Стюарт Мерифийлд

Интервю със Стюарт Мерифийлд (Stewart Merrifield), изпълнителен директор на фирма “NOVARTIS Pharma” – България

 

Запознах се с г-н Стюарт Мерифийлд преди около две години. Намерихме бързо общ език, защото имаме общи интереси извън медицината – музика, футбол, руската култура и бит, добри кръчми. Съвременен лидер и мениджър, който дава свобода на екипа си да твори. Винаги си говорим като близки приятели, докато изпием по една-две бири. Това интервю със Стюарт идва точно навреме, в дните на влизане на българския фармацевтичен пазар на новият 24-часов бета2-агонист – Indacaterol с търговското название Onbrez Breеzhaler. Такива като него имат място на страниците на InSpiro, защото ни показват пътя на успеха.

Коста Костов

 

Нещо за детството и родителите Ви. Имате ли братя и сестри? Кое място от детството подхранва най-силно Вашата носталгия и въображение?

Имам по-малък брат и сестра, и двамата все още живеят близо до семейната къща на родителите ни в Оксфордшир. Това означава, че мога да живея в чужбина, без да се чувствам много виновен! Израснал съм в провинцията, така че от детството си спомням дългото лято, изминаването на много километри с велосипед в отчаяно търсене на нещо интересно за правене.

Кое е Вашето най-ранно детско вдъхновение?

Star Wars. Осъзнах, в момента в който видях безстрашния междузвезден бунтовнически „лайфстайл”, че това е, което искам, и бях убеден, че технологиите скоро ще стигнат до това ниво. За съжаление в това отношение съм малко разочарован.

Най-голямото Ви вдъхновение – музика, поезия, филм, проза?

Уинстън Чърчил. Доказателство, че можеш да живееш живота си по свой вкус, по свой собствен начин, да правиш грешки от време на време, дори да се правиш на глупак, но все пак да бъдеш герой за милиони хора.

Най-близките Ви хора? Нещо за семейството Ви – деца, съпруга?

Жена ми Зузана и, разбира се, семейството ми в Англия.

Каква е разликата в чисто духовен план между Англия (Великобритания) и България?

Не мисля, че двете държави са особено духовни. В действителност мисля, че една обща характеристика на България и Англия е прагматичният и понякога доста скептичен подход към ежедневието.

Ако трябва да определите с една или няколко думи Англия (Великобритания) и България, кои ще са те?

Недостатъчното познаване на държавите в детайли прави много трудно да се направи заключение, защото трябва да ценим всички противоречия и особености, затова… не мога.

Оптимист ли сте за бъдещето на България?

Да, голям. Преди десет години работих в Чешката република и чувах точно същите оплаквания, които чувам и сега в България – имаме грешен манталитет, твърде много хора напускат, ние нямаме икономически план, ние сме корумпирани и др. Сега в Прага са по-богати от всяка част на Франция, с изключение на Париж. Оценявам факта, че България не е Чешката република и подобряването на нещата ще отнеме по-дълго време, но истината е, че това е неизбежно. Младото поколение ще бъде спасението на България – те са будни, трудолюбиви, изобретателни и имат големи умения за колективна работа, наистина е удоволствие да работя с тях.

Защо се захванахте с фармацевтична компания?

Защото виждам необходимостта от фармацевтичната индустрия в перспектива. Исках кариера, която ще продължи още 25-30 години, а този сектор е много атрактивен, като се има предвид застаряването на населението, възхода на нововъзникващите пазари и т.н.

Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един мениджър, за да успее – да печели уважението на хората си и партньорите и в същото време да е успешен?

Честност, както със себе си, така и с хората около него. Любим писател, поет и литературен герой? Писател – Лев Толстой, а поет – Л.Б Йейтс. Литературният герой е Кристофър Марлоу.

Любимата Ви книга?

Много е трудно да се отговори. По отношение на удоволствието от самото четене бих казал нещо от Толстой, най-вероятно „Война и мир“. За по-предизвикателно четене може би нещо по-модерно от Олдъс Хъксли, например „Контрапункт” или „Прекрасният нов свят”.

Любимият Ви стих, сентенция, мисъл или пасаж от любима книга?

Имам ужасна памет за тези неща, но една фраза ме впечатли силно, макар че не съм сигурен, дали съм точен в цитирането: „ Не най-силният индивид от един вид оцелява, нито най-интелигентният, а този, който най-добре се приспособява! „ – „Произход на видовете“ от Чарлз Дарвин.

Кой литературен образ Ви е най-близък?

Rabbit Angstrom от поредицата на Johh Updike’s ‘Заек’

Кой е най-великият музикант за Вас?

Не съм много добър в тази област, не мога да посоча любим. В интерес на истината напоследък слушам предимно модерни стилове – пънк-рок и техно.

Знам, че имате интереси в областта на футбола? Вашият любим футболист и отбор?

С въпроса за любимия ми отбор е лесно, през целия ми живот съм бил привърженик на Арсенал. Най-великият футболен играч, които някога съм виждал, е Лионел Меси. За съжаление трябва да призная, че сегашният отбор на Барселона играе най-добрия футбол, който някога съм виждал.

Кой филм Ви е вдъхновил най-силно? Най-великият?

Мисля, че Scorcese „Разяреният бик“, в който се разказват възможно най-откровени истории, възможности за реалността на човешката амбиция, и последиците за героя, след като е реализирал своите амбиции.

Една земна личност, която считате за безукорна в морала и духа? Назовете един наш съвременник, който бихте посочили на всички като ярък пример за подражание и/или вдъхновение.

Аз не вярвам в идоли.

Разкажете ни за една Ваша среща с велик човек? Едно човешко произведение, което бихте нарекли гениално?

Или аз нямам късмет, или просто съм доста циничен … но до този момент не съм срещал такъв човек. Срещал съм хора, които са невероятни по много начини, но всеки от тях има своите недостатъци – както всеки от нас.

Кое от националната култура на България Ви е впечатлило най-много?

В културно отношение аз съм заинтригуван от попфолк музиката! Знам, че повечето българи ще бъдат ужасени, но аз мисля, че е много по-добре да имате своя популярна форма на музика и субкултура, отколкото младите хора само да копират – например от Америка, както е в много други страни.

Кое Ви омерзява и кое вдъхновява в България?

Обичам много от аспектите на живота в България. Най-очевидното е климата, виното и храната. Също така много ценя гостоприемството и искреността на българите, имено тези техни качества ме накараха да се чувствам добре дошъл тук. Българите работят добре в екип и подкрепят своите колеги, което е страхотно. Единствено съжалявам, че българите не се чувстват добре от това, че са българи. Вие няма за какво да се извинявате или да съжалявате.

Какво бихте искали да подобрите в България, за да бъде по-близко до Вашите разбирания за съвременна европейска държава?

Мисля, че всички българи ще се съгласите с мен: Пътищата!!

Какво четете, пишете и гледате в последно време?

Четене: The White Tiger от Аравинд Адига

Писане: Бизнес Доклади (както обикновено!)

Гледане: Арсенал победи Удинезе 2:1 в квалификациите за Шампионската Лига

Ако трябва да кажете едно изречение на българите, кое е то?

Спрете да се притеснявате и се научете да обичате вашата страна!

NOVARTIS? Какво е компанията за Вас?

Силен и добре управляван бизнес със стабилно бъдеще и потенциал за растеж, способен да спасява и подобрява живота на хората.

Как виждате бъдещето на NOVARTIS в България и с какво най-много допринасяте за развитието на пулмологичната общност?

Novartis има много светло бъдеще в България. Ние вече сме най-голямата компания за здравеопазване в България, ако включим всички наши ключови дивизии (Pharma, Sandoz, Alcon), които са добре установени и силно развиващи се. Респираторното портфолио на фирмата се очаква да бъде много голяма част от цялостната ни дейност към 2016 година. В този период всяка година ще бъде представян по един нов продукт за астма и ХОББ. Ние имаме молекули, за които данните сочат, че ще бъдат изключително полезни, затова силно се фокусираме върху развитието на нашата позиция в пулмологичното общество. Мога да кажа на читателите на Inspiro, че ще виждат и чуват много за новите ни продукти през следващите два месеца, в своите кабинети, по време на конгреси и в медиите.

Кое е най-доброто място за обучение в бизнес и ръководене на една такава компания като Novartis?

Аз съм научил най-много от работата ми с хора, особено добри шефове. Надявам се, че моите хора имат същия опит с мен!

Визията на NOVARTIS за пациента? Кое във философията на фирма Novartis я отличава от другите фармацевтични компании.

Novartis вярва, че фокусът трябва да е върху пациентите. Подобряване на резултатите от терапията на всеки един пациент ще доведе до по-добри резултати и за компанията. Основната разлика във философията на Novartis е „специалният подход” към научната дейност. Novartis се фокусира първо върху разгадаването на основни патофизиологични пътища при различни заболявания, което в последствие ни позволява да разработим медикаменти, които да доведат до значим пробив в медицината. Обратно, установеният модел във фармацевтичната индустрия се фокусира върху области, където има най-голям брой пациенти (и печалба). Ние вярваме, че подходът на Novartis е стъпил на по-здрави научни основи и има вероятност да доведе до подобряване на изхода от терапията в помощ на пациентите.

Новости около NOVARTIS, които бихте искали да споделите пред читателите на InSpiro?

С нетърпение очакваме да работим с нашите нови партньори – пулмолозите, тепърва ще се виждаме много често в следващите месеци и години!

Въпросите подготви Коста Костов

Влезте или се регистрирайте безплатно, за да получите достъп до пълното съдържание и статиите на списанието в PDF формат.


Автор: Доц. Коста Костов, научен ръководител на медицински център InSpiro, главен редактор на списание InSpiro.


 

Вашият коментар