Не всичко е въпрос на пари

Брой № 3 (27) / септември 2014, Двойна бронходилатация при ХОББ

Христо Трунчев  - генерален мениджър на фармацевтична компания Новартис – България

 

Д-р Христо Трунчев e генерален мениджър на Новартис Фарма Сървисиз България от декември 2012 година. Предишната позиция на д-р Трунчев е търговски директор на Eli Lilly за Русия и ОНД. Четири години по-рано д-р Трунчев оглавява Eli Lilly България – фармацевтичната компания, в която започва работа преди 17 години. Завършва медицина в Пловдивския медицински университет и MBA в “City University Seattle”, Вашингтон.

Член на борда на ARPharM до декември 2011 и заместник-председател на борда на Асоциацията от декември 2012 до момента.

 

Каква е Вашата духовна връзка с България?

Духовната ми връзка с България усещам най-силно, когато се прибирам в къщи след дълго отсъствие. Това е онази смесица от различни чувства на радост, очакване и нетърпение. Силна и заслужаваща си всеки един път.

Ако трябва да определите с една дума България, коя ще е тя?

Това е моята родина. Бих направил и се опитвам да направя всичко по силите си за нея.

Защо оставихте клиничната практика и се захванахте с фармацевтична компания?

Аз съм лекар по душа и образование. Но работата във фармацевтичната индустрия ми дава възможност да се докосна и променя за добро живота на страшно много хора. Да вземам важни решения. Да работя с много хора.

Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един мениджър, за да успее да спечели уважението на хората си и партньорите и да е успешен?

Първото и най-важно качество е да уважаваш хората, с които общуваш и работиш. След това е да имаш доверие и да даваш свобода. Никога няма да се разсърдя на някой, който не успее. Успехът не зависи винаги от нас самите. Много ме е яд обаче, когато някой не опита, не положи нужните усилия. Това предава доверието и показва неуважение към работата на другите.

Къде Вие виждате проблемите на българската система на здравеопазване? Ако трябва да промените 3 неща, кои ще са те?

Темата за проблемите и нуждата от реформи в българското здравеопазване вече е безкрайно изтъркана. Крайно време е да се започнат реални действия, а не само да се цитират извадени от контекста цифри, които всеки интерпретира както му е угодно. Аз конкретно бих направил следното:

Реформа в спешната помощ и въвеждане на румънския модел

Въвеждане на диагностично свързани групи

Създаване на унифицирани регистри за пациенти, които след това да станат основата за цялостна електронна система и електронно здравеопазване

Ще си позволя да предложа още 1 приоритет – нуждата от създаване на агенция за оценка на здравните технологии.

Смятам, че чрез спешната помощ и диагностично свързаните групи ще се направи болничната реформа по естествен начин и ще се подпомогне развитието на доболничната помощ. Контролът върху системата ще се упражнява чрез  цялостната електронна система, а агенцията за оценка на здравните технологии ще даде път на истинската иновация, която е от полза за пациента.

Най-голямото Ви вдъхновение – музика, поезия, филм, проза?

Най-силно вдъхновение намирам в документалните книги и филми. Те ни показват грешките на миналото, от които да се учим. Чета книги за култура – това е в основата на всеки народ и напредък. Отношението към културата показва отношението към самите нас. В допълнение към това се добавят и много музика и филми.

Кой е най-великият музикант за Вас? Знам, че обичате Бийтълс.

Слушам много и разнородна музика. Слушам класика, както и всички разновидности на черна музика – спиричуъл, блус, джаз, ар енд би. Фен съм и на рок музиката. И разбира се Бийтълс – преди всичко и завинаги.

Как разтоварвате напрежението в свободното си време?

Обичам да се разхождам, обичам да снимам стари сгради. Да чета за тях – историята им и хората, които са живели в тях, как и защо са създадени.  Обичам  природата и планините. През 2011 година изкачих Мон Блан. Бил съм и на всички планини в България. Красотата е неземна.

Всеки ден тичам по 7-8 километра. Това е начинът ми да почивам и да прочистя ума си. И да бъда във форма, разбира се.

Кой филм Ви е вдъхновил най-силно?

„Влакът-беглец“ на Кончаловски, „Разяреният бик“ на Скорсезе, всички части на „Кръстникът“ на Копола. Това си филми-легенди. С послания, с дълбок смисъл. Те показват, че най-важното нещо са честта, човешките взаимоотношения и връзките с хората.

Кой Ви въведе в джаз-изкушенията? Любим джазов музикант и изпълнение?

Вече не помня от кога слушам джаз. Първите джаз музиканти, които съм чул, са Луис Армстронг и Ела Фицджералд. Обожавам и Дюк Елингтън, Чарлз Мингъс, Майлс Дейвис. Това е музика, която ми напомня за Пловдив. Градът, в който съм роден. В нея има живот, настроение, бохемски нотки и малко меланхолия.

Една земна личност, която считате за безукорна в морала и духа?

Нелсън Мандела. Заради силата и упорството да промениш системата и благородството да простиш, когато си победил.

Назовете един съвременник, който бихте посочили на всички като ярък пример за подражание и/или вдъхновение.

Този човек е Ангела Меркел. Силна, балансирана и човечна. Двигател на Европейския съюз. Най-влиятелната жена в света, обединяваща толкова различни нации и интереси, в голяма степен благодарение на силните си качества. Тя е пример за това, че когато нещата са трудни е добре кормилото да се поеме от жена.

В коя страна бихте предпочели да живеете въобще, ако можете да избирате?

Разбира се, в България – защото това е моята родина, която обичам. И в Италия – заради усещането за dolce vita и културата навсякъде около нас.

Работили сте известно време в Русия. Какво запазихте в сърцето си от руския народ?

Руснаците казват сами за себе си „Русия не се разбира с ума“. Голяма държава, в която има всичко – от светци до престъпници. Научих много и ще се чувствам завинаги свързан с Русия. Това е страна, в която се живее интензивно и в големи мащаби. Трябва да я усетиш със сърцето си, за да я разбереш и заобичаш.

Какво четете в последно време?

Последната книга, която прочетох, е „Защо нации се провалят“. Кратко и ясно в нея се разказва кои държави са успешни и кои не. Какво е важно, за да бъде една нация във възход и защо някои не успяват, въпреки неограничените си ресурси. Както се казва: не всичко е въпрос на пари.

Оптимист ли сте за бизнеса в България?

Докато няма диалог между управляващи и бизнес, няма как да бъда оптимист. Разбира се не съм и песимист. Просто е нужна работа и нещо много трудно за нас, българите, а именно работа в партньорство за постигане на общи цели. Тези цели обаче трябва да са част не от едно управление в рамките на 4 години, а дългосрочни, стратегически цели, които да бъдат следвани без значение от политическата сила, която управлява.

Новартис – какво е компанията за Вас?

Когато чуя Новартис, за мен това е мястото, където прекарвам по-голямата част от времето си. Офисът на Новартис е вторият ми дом – нещо, което приемам много близко и емоционално. Но първото, което се сещам, когато чуя Новартис, е иновация. Думата „нов“ и многобройните лексеми с този корен имат нещо общо с novus. Компанията наистина е уникална с продуктите, които създава. Истински пробив в медицината, лекарства за заболявания, които никога преди това не са били лекувани. Нов, нормален начин на живот за пациенти, които преди това не са имали шанс. Това е Новартис за мен. И място, където имам шанса да работя със страхотни професионалисти.

Как виждате бъдещето на Новартис в България и кой е приносът на компанията, който бихте изтъкнали като най-съществен?

Новартис е най-голямата фармацевтична компания в България. Като такава, ние имаме много отговорности. Работим в почти всички терапевтични области. Лекуваме хиляди пациенти. Инвестираме милиони в научни изследвания и разработки в България. Това е изключително важно. Изключително важно е и че си партнираме с БЛС за задържане младите лекари в България. Организираме редица образователни програми за пациенти и деца. Съдействаме с опит и ресурси за привличане на специалисти от цял свят в ресор здравеопазване, които да споделят своя опит и знания и да ни помогнат за така очакваната от всички ни реформа. Правим много и се надяваме да имаме възможността за още повече.

Новости около Новартис, които бихте искали да споделите пред читателите на InSpiro?

Около Новартис винаги се случва нещо ново. Специално за InSpiro и читателите на прекрасното ви списание може би ще е интересно, че съвсем скоро на българския пазар ще бъде новият ни продукт в сферата на пулмологията – лекарство, което е фиксирана комбинация от два съществуващи на пазара съвременни бронходилататори и което позволява по-добър контрол на заболяването при пациентите с ХОББ  в рамките на денонощието. Друго важно предимство на продукта е, че опосредства по-доброто придържане към терапията. Очакваме продуктът да бъде реимбурсиран в следващите месеци и достъпен за българските пулмолози и пациенти.

Въпросите зададе Коста Костов


 

Вашият коментар