METANOIA versus COVID-19

Брой № 2 (55) / април 2020, COVID-19

Уроци от български поет, японски професор, африкански деца и перуански евреин, сега от коронавирус: Ще ги научим ли?

 

Сълза – студено ми е в топлата ти сфера.

Къде съм? (Може би във мярката доколко

си моя – смъртно моя – чужда болко.)

Христо Фотев, „Книга за свободата”

 

Това е трогателен глас от „интимната акустика на човешката душа“, мисли със съществено значение в пулсиращата материя на моралната философия. Напомня на Je est un autre (аз е другият в мен) – написано от Артюр Рембо на 13 май 1871 в писмо до негов учител.

Емпатията и алтруизмът са профил на духовно богатите личности, апатията и егоизмът – на бездушните.

„Емпатията е сила, която поддържа обществото цялостно и ние тр ябва да се научим да я прилагаме“.

VERSUS
Metanoia - от гръцки, означава позитивна промяна на мисленето и още – покаяние, прошка. Ще ни научат ли

коронавирусите да бъдем по-добри, по-умни и разумни, по-смирени, по-съпричастни?

Попитали Махатма Ганди кои са факторите, които унищожават човека?

Той отговорил: Политика без принципи, удоволствие без ангажимент, богатство, придобито без работа, знания без душа, бизнес без морал, наука без човечност и молитва без благодарност.

През 1859 г. в „Произход на видовете“ Чарлз Дарвин написа: „Оцеляването на една социална група в голяма степен зависи от емпатията и сътрудничеството на отделните членове помежду им и с членове на други групи“ (За повече информация–The Evolution of Reciprocal Altruism на Роберт Тривърс и The Evolution of Cooperation на Роберт Акселрод и Бил Хамилтън).

IQ (intelligence quotient) и EQ (emotional quotient) са индивидуални коефициенти. По-важни показатели от тях, особено сега, са коефициентите на колективна интелигентност и емоционалост – CIЕQ (collective intelligence and emotional quotient). С магнитен резонанс (MRI) се вижда, че едни и същи мозъчни структури опосредстват емпатията и удоволствието.

 

Урок от японски професор

На 30 декември 2017 г. получих следното писмо от профeсор Хироши Ямамото, президент на Университета в Комацу, Ишикава, Япония:

Драги Георги, желая ти здраве, щастие и нещо фантастично, което да се сбъдне през 2018 г. „Нарисувана“ е надеждата ми за тази година – тя се нарича „Соусей” и означава да живеем заедно.

Веднага му отговорих:

Драги Хиро, след пожеланията за здраве, твоето „Соусей”

– да живеем заедно в реципрочно разбирателство и съпричаст-

ност – e най-значимото послание към всички хора на света.

През 2000 г. бе публикувана книгата „Епохи на цивилизацията” от William McGaughey – според начина на комуникация между хората цивилизациите се базират на: (1) пикторалното писане по стените на пещерите, (2) буквеното, алфабетно писане, (3) печатното писане и (4) компютрите и интернета (in silico) – особено сега по време на карантината за новия коронавирус (SARS-CoV-2 – в този брой на InSpiro може да прочетете наша статия за антивирусни лекарства).

От хора in vivo станахме хора in silico. С надеждата, че ще сме здрави във време на цивилизацията на виру-

си.* Проектът за човешкия виром (Human virome project) предоставя данни за общия брой на вирусите в човешкото тяло. Около 8% от човешкия геном е итегрираната в него вирусна ДНК. Освен това цивилизацията периодично се среща с Influenza virus type A, B, C, Avian influenza (type A) virus, Swine influenza A (H1N1) virus (SIV), African swine fever virus (ASFV),Hepatitis A virus (HAV), Hepatitis B virus (HBV), Hepatitis C virus (HCV),Human immunodeficiency virus (HIV), Ebola virus, MERS-CoV, SARS-CoV, SARSCoV-2 (SARS novel coronavirus, 2019-nCoV). И Neoliberal virus (nLiV)– неолиберални вируси – най-вредните! Неолиберали, пост-модерни интелектуалци, the Deep State, НПО-та, „човешки права“, отворено общество, трансджендъри, антиваксъри, Грета, Green Deal,#MeToo… коронавирусна пандемия.

 

Урок от африкански деца

„Антрополог предлага на деца от африканско племе да поиграят на една игра. Той поставя на разстояние от тях кошница с плодове и казва на децата: „Плодовете ще бъдат на този, който пръв достигне кошницата.“ Когато дава знак на децата да започнат да бягат, те се хващат здраво за ръце и побягват всички заедно. И след това всички заедно сядат и ядат вкусните плодове. Поразен, антропологът запитва децата защо не побягнали поотделно, така всичките плодове ще бъдат само за един. Децата отговорили: „Обонато“. Това на техния език означава: „аз съществувам, защото ние съществуваме“.

 

Урок от „Перуанският евреин, който стана индианец“

Марио Варгас Льоса разказва за Саул, който казва за индианците: „Най-важното при тях е самообладанието, братко. Изблиците на страст трябва да се сдържат, защото съществува съдбоносно съответствие между духа на човека и този на Природата и всяко бурно сътресение у човека води до гибел и в Природата. Избухването на някой човек може да стане причина да се покачи нивото на реката, а заради убийство селото може да изгори от светкавица“.

Съвременният свят спешно се нуждае от възстановяване на парадигмата на хуманизма, от изграждане на антропоцентрични общества. В „Бунтът на масите“ Хосе Ортега-и-Гасет пише: „Същността на въпроса е, че Европа е останала без морал.” Това е преди 90 години – сега за мен то звучи така: Същността на въпроса е, че светът страда от моралом – злокачествен тумор на морала.

 

Урокът от Достоевски – най-великият

В „Братя Карамазови“ Достоевски пише: Нахрани, пък тогава искай добродетели” – това ще напишат на знамето, с което ще тръгнат срещу теб и под него ще сринат храма твой. Защото на кого се полага да владее хората, ако не на тези, що владеят съвестта им и държат в ръце хляба им?“

Все пак, във „Вечната истина” Достоевски споделя убеждението си, че „хората могат да бъдат прекрасни и щастливи, без да губят способността си да живеят на земята. Аз не искам и не мога да вярвам, че злото е нормално състояние на хората.“ А в „Сънят на смешния човек” той е написал: „А между другото това е толкова просто: в един и същи ден, в един и същи час всичко изведнъж ще се подреди!“

Освен това, по данни на НСИ през 2018 г. умират 108 526 българи (около 72 000 от тях – от сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти) , а се раждат само 62 187 деца

Ужас: 108 526 : 365 = 297 българи умират дневно. Подобни са данните и за други години. Тогава защо няма дългосрочно работещ „Национален научен съвет“ за противодействие на сърдечнометаболитните болести и на демографската катастрофа?


 

Вашият коментар