Концепцията „One Medicine” или Ветеринарна и хуманна медицина – едно е повече от две

Брой № 1 (44) / февруари 2018, Компютърна томография на белия дроб в полза на пулмолога

Дениз Михайлова, общопрактикуващ лекар, АПМП – ГП „Медея“ ООД, гр. Видин

 

Кореспонденция: гр. Видин 3700, ул„ П. Яворов“ 1, вх. А ет. 1 ап. 1; deniz_mihailova@abv.bg

 

Живеем в забързано време, подложени сме на въздействието на различни стресови фактори, които могат да ни разболеят. Тогава искаме най-доброто, най-съвременното лечение за нас или за нашите близки и едва ли се замисляме какъв е пътят на лекарството (което ни лекува) от първоначалната идея до реалното приложение в практиката. Болшинството хора нямат представа, че за да получим това, от което имаме нужда, минават години, харчат се милиони, хиляди здрави експериментални животни жертват живота си. А дали няма и по-добър начин да получим това, което искаме? Със сигурност има, но се изискват усилия, трябва да отворим очите, ушите, умовете си за концепцията „One medicine“.

 

Тази идея се ражда преди векове. Още Рудолф Вирхов пише: „Между хуманната и ветеринарната медицина няма разделителна линия и не би трябвало да има. Обектът е различен, но придобитият опит представлява основата на цялата медицина“. За съжаление, преди повече от 250 г. хуманната и ветеринарната медицина се разделят и дори днес, в 21 век, хуманните и ветеринарните медици не общуват ефективно, така че хората да се възползват от революционните постижения във ветеринарната медицина и животните да имат по-бърз достъп до новостите в хуманната медицина. Това, за съжаление, се случва, въпреки множеството известни доказателства, които потвърждават, че повечето болести поразяват както животните, така и човека, и наличието на множество припокриващи се биологични характеристики и генетични профили. Ракът поразява хора и животни. Има научни доказателства, че остеосаркомът при хората и при кучетата има 265 идентични гени. И хората, и животните се засягат от бактериални инфекции – тези бактерии имат много сходни профили на резистентност. И животните, и хората страдат от дегенеративни болести – остеоартроза, заболявания на нервната система.

 

През 2003 г. в Изследователския център на националния онкологичен институт на САЩ стартира програма Сравнителна онкология, за да подпомогне изследователите в проучването на биологията на рака и да подобри оценяването на нови терапии за хора чрез лечение на домашни животни (предимно кучета и котки) със спонтанно възникнал рак, давайки им  възможност да се възползват от иновативно лечение. В университета Дюк (Северна Каролина) използват същия подход, защото много нови медикаменти се тестват първо върху лабораторни животни, отглеждани само за тази цел, но проучването на същия медикамент при куче със спонтанно възникнала болест е много по-близо до тестването върху хора. Д-р Уил Юърд, който е едновременно хуманен и ветеринарен лекар, довежда нова изобразяваща техника за саркоми до фаза 1 клинично проучване при хора, защото доказва, че е ефективна и безопасна при кучета с това страдание. Пациентът получава венозно миниатюрни флуоресцентни частици, които започват да светят  при контакт с определени ензими, отделяни от саркома. Когато светенето изчезне, значи няма и туморни клетки. Това помага на хирурзите да разберат дали са успели да отстранят целия тумор преди края на операцията. Техниката е била успешна при мишки, но FDA изисква допълнително тестване върху лабораторни животни, което ще трае години. Тогава д-р Юърд и неговият екип решават, че да се пренебрегнат кучетата с рак и да се правят проучвания върху здрави кучета не е добра идея и организират проучване на новата техника върху кучета, подложени на операция по повод сарком. Резултатите от тестовете с новата техника били потвърдени и хистологично, не били регистрирани и странични ефекти и FDA дава зелена светлина за фаза 1 клинично проучване при хора.

 

За това научих съвсем скоро от Фейсбук-страницата на проф. Ноел Фицпатрик. Първо чрез него научих за концепцията „One medicine”. Професорът е световнопризнат ортопед и неврохирург в областта на ветеринарната медицина, създател и директор на един от най-големите специализирани центрове в Обединеното кралство – Fitzpatrick Referrals. А Великобритания не е толкова далече от нас. Проф. Ноел Фицпатрик и неговият екип създават революционни оперативни техники и терапии в областта на ортопедията, неврохирургията и регенеративната медицина, някои от които ще са недостъпни за хората дори и след години. В интервю преди срещата му с водещи британски ортопеди през декември 2016 г. проф. Фицпатрик казва: „Моята работа е да дам надежда на следващото поколение, че ще направим правилните неща за медицината и това според мен е двупосочна улица, където се грижим за животни и хора, засегнати от болест, и работим по регулаторните процеси, така че лекарствата и имплантите да могат да влязат в клиничната практика по-бързо чрез интегриран подход, а не както става в момента – животните да бъдат използвани само за да могат хората да получават каквото им е нужно. Напълно подкрепям необходимостта от безопасни лекарства и импланти, но искрено вярвам, че има начин да работим заедно, за да прехвърлим наученото в лабораториите или от експериментите върху мишки в реалната ветеринарна практика при животни, които имат нужда от това лечение и след това при хора, които могат и да не получат това лекарство или имплант в следващите няколко години или дори никога! Въвеждането на нови лекарства или импланти при хора е много по-скъпо, отколкото би трябвало, и аз вярвам, че чрез съвместна работа ще убедим фарма-индустрията и големите производители на импланти, че ще могат да печелят точно толкова пари, но при по-добър за планетата начин, по-устойчив начин. Само 1% от обществото има представа или знае за „Оne medicine“ и за ползите, които ще донесе на света. Разбира се, има вариации в този процент, но като цяло разбирането на този проблем и защо е  важно хората да знаят за това е много, много слабо и в резултат хора и животни продължават да страдат ненужно. One Medicine е най-етичната алтернативана следващото столетие, но промените трябва да започнат сега“.

 

За съжаление, нашето общество попада в онези 99%, които никога не са чували за One Medicine. Смятам, че е време това да се промени, защото хуманните и ветеринарните медици имаме какво да учим едни от други, просто трябва да не се оставяме да ни водят само егото и паричните знаци, a да отворим умовете и сърцата си в името на постигането на общите ни цели – по-добро качество на живот на нашите пациенти – хора или животни.

 

Източници:

 

Презентация на проф Ноел Фитцпатрик на Hay Festival 2016 и интервю преди срещата на ORUK 12.2016, Duke Cancer Institute Comparative Oncology /www.humanimaltrust.org.uk/


 

Вашият коментар