Как да започнем програма за обучение и използване на ехография на бял дроб в нашата практика

Брой № 2 (65) / април 2022, Ехография на бял дроб и плевра

Създаването на програма за ехография на бял дроб в дадена институция не само е възможно, но е лесно постижимо. Необходимите съставки за успешна рецепта са: административна подкрепа, мотивация, ехограф(и), експерт – лидер, учебна програма, материали за обучение.

 

 

Административна подкрепа 

 

Административната подкрепа като външна мотивация може да дойде по линия на задължение. Например завеждащият клиника или отделение може да задължи някои или всички лекари да овладеят и използват методиката. Този подход има голямата слабост на отрицателна реакция към ново и допълнително задължение, което добавя натоварване към вече претовареното лекарско ежедневие. Потенциален подход за преодоляване на това е административно регулирано време за обучение, например 2 свободни дни за начален курс, време за практика на обучаващите се, например 2 часа на всеки 2 седмици.

 

 

Мотивация

 

Мотивацията може да дойде от изграждане на убеждението, че методиката помага на лекаря за по-добра медицинска практика и за по-добра грижа за пациентите. Няма универсална рецепта за повишаване на индивидуалната мотивация. Следенето на новостите в медицинската практика, общуването и обмяната на информация с лекари и експерти във и извън България, моралното задължение за по-добра грижа за пациентите не гарантират възприемането на бързия, полезен и точен метод на белодробната ехография.

 

 

Апаратура

 

Закупуване

 

В момента на пазара за медицинска техника се предлагат широка гама от ехографски апарати. За ехография на бял дроб са необходими базисни функции (2D, M-mode), конвексен нискочестотен трансдюсер и евентуално линеарен високочестотен. Всичко това може значително да намали цената. Ултрапортативните (джобни) апарати навлизат все-повече в практиката и тяхната цена е още по-атрактивна. Може да се търси употребяван апарат, както и да се вземе под наем или на изплащане.

 

Използване на наличен апарат

 

Логично е наличната техника да може да се използва и съвместява. За това може да помогне ясна договореност за времето на използване и поддържането на апарата с лична отговорност на ползващия. В институцията на автора на няколко болнични етажа има портативни ехографски апарати, които могат да се ползват при оставяне на бадж.

 

Непълен списък на джобни ехографи към момента

https://www.butterflynetwork.com

https://www.philips.bg/healthcare/sites/lumify

https://clarius.com

https://www.gehealthcare.com/products/ultrasound/handheld-ultrasound-vscan

https://www.chison.com/sonoeye/

 

 

Експерт и лидер

 

В идеалния случай експерт по белодробна ехография работи в съответната институция и директно ръководи обучението и практиката. Това обаче не е задължително. Първо, в рамките на няколко месеца един или повече ентусиазирани лекари могат да бъдат обучени във външни програми – национални и международни курсове, след което да поемат ролята на лидери в съответната институция. Второ, външни експерти могат да бъдат поканени за семинари в институцията, на място или виртуално. Виртуалното обучение получи сериозен тласък поради пандемията, причинена от Ковид-19, и обучението по ехография не прави изключение. Освен традиционната дидактика под форма на виртуални лекции, със сравнително прости методи, например камера GoPro или дори камера на смартфон или iPad може да се помага от разстояние на обучаващите се. Няколко производители на джобни ехографи предлагат опцията за стрийм на самото сканиране чрез създаване на активна облачна връзка. Друга традиционна част от обучението по ехография е обсъждане на образи и случаи в рамките на последните седмици, отново виртуално.

 

 

Материали за обучение

 

В момента има огромно количество достъпни материали за обучение, много от тях безплатни. Те включват традиционни учебници, печатни или електронни; видеолекции; програми, спонсорирани и разработени най-често от производители на ехографи. Такива програми могат да се намерят и в симулационни центрове за обучение.

 

Ето съвсем кратък списък на някои източници.

 

 

Учебник

 

Lichtenstein, D. A. Lung Ultrasound in the Critically Ill, The BLUE Protocol. (2016) doi:10.1007/978-3-319-15371-1_6.

 

Проф. Даниел Лихтенщайн е пионерът и създателят на концепцията за белодробна ехография в интензивната медицина и автор на описанията на почти всички ехографски белодробни находки. Учебникът се чете лесно и е чудесно онагледен с диаграми и ехографски находки.

 

 

Статии

 

Relevance of Lung Ultrasound in the Diagnosis of Acute Respiratory Failure*: The BLUE Protocol Daniel A. Lichtenstein, Gilbert A. Mezière Chest 2008, https://dx.doi.org/10.1378/chest.

Current Misconceptions in Lung Ultrasound Daniel A Lichtenstein Chest 2019 https://dx.doi.org/10.1016/j.chest.2019.02.332

Lung Ultrasound for the Cardiologist Eugenio Picano, Maria Scali, Quirino Ciampi, Daniel Lichtenstein. JACC: Cardiovascular Imaging 2018 https://dx.doi.org/10.1016/j.jcmg.2018.06.023

Lung ultrasound in the critically ill: Daniel Lichtenstein. 2014 https://dx.doi.org/10.1097/MCC.0000000000000096

How I do it: Lung ultrasound Luna Gargani, Giovanni Volpicelli. 2014 https://dx.doi.org/10.1186/1476-7120-12-25

Multi-organ point-of-care ultrasound for COVID-19 (PoCUS4COVID): international expert consensus Arif Hussain et al. Critical Care 2020 https://dx.doi.org/10.1186/s13054-020-03369-5

 

 

Онлайн курсове и сайтове

 

Платени

https://123sonography.com. Множество качествени ехографски курсове, включително белодробна ехография

 

 

Безплатни

https://www.philips.bg/healthcare/education-resources/education-training/ultrasound-education-critical-care-emergency-medicine?npagination=1 Philips предоставя безплатен достъп до колекция от статии.

 

https://www.thepocusatlas.com/pulmonary Голяма колекция от находки


 

Вашият коментар