Докоснахме се до висините на белодробната медицина

Брой № 2(10) / юли 2010, Най-доброто от III Конгрес на БДББ

Скъпи колеги,

Преди време уважаван български професор сподели, че един от начините българският лекар да запази светостта на посвещението, наречено медицина, е да се стреми да бъде по-близо до „големите”. Българските пулмолози имаха тази прекрасна възможност в дните на Третия конгрес на Българското дружество по белодробни болести. Всички, които присъстваха, усетиха магическата вибрация на въздуха в залите на Новотел Пловдив. Отново се докоснахме до висините в белодробната медицина. Този път за по-дълго, с повече наслада и ентусиазъм. Гледах пълните зали, лицата на българските пулмолози – нямаше умора и отегчение. Всички съпреживявахме нещо тайнствено и красиво.

 

Бих искал съвсем накратко да споделя за фактите и цифрите около ІІІ конгрес.

 

Продължителна следдипломна квалификация

За първи път на този конгрес бяха организирани курсове за продължаваща следдипломна квалификация на общопрактикуващите лекари. Курсът бе проведен от български лектори, експерти в различни области, и се състоя в навечерието на конгреса – на 2 юни 2010. Този курс, макар и първи в рамките на конгреса на БДББ, е продължение на едно чудесно сътрудничество между двете дружества, идеята за което се появи и разви след предишния ни конгрес.

В деня на откриването на конгреса – 3 юни 2010, се състоя още една нова обучителна сесия – продължаваща следдипломна квалификация за пулмолози. Сесията беше проведена от чуждестранни лектори – експерти и водещи специалисти в областите, които представиха. Присъствието на имена като Уилям МакНий, Марк Удхед, Питър Калварли, Ричард Лайт, Феликс Херт, Питър Дейвис, Елизабет Бел и Пол Тейлър, вдигнаха нивото на сесията до това на следдипломните курсове, провеждани в рамките на конгресите на  Европейското респираторно дружество.

 

Откриване

Откриването на конгреса  се състоя в зала „Пловдив”. Бяхме удостоени с честта да имаме като гости настоящият президент на ERS проф. Николаос Сиафакас и много от чуждестранните професори, поканени като лектори. В поздравлението си към конгреса проф. Сиафакас изказа своето възхищение от работата на БДББ и от инициативите на дружеството през настоящата година, обявена за Година на белия дроб в световен аспект. Получихме поздравителни писма от Министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, от Председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание д-р Лъчезар Иванов, от кмета на София Йорданка Фандъкова и кмета на Ню Йорк Майкъл Блумберг. По време на официалната му част бяха връчени награди: за най-добър млад пулмолог – на д-р Радостина Чернева, награда за цялостен принос в развитието на пулмологията в България – на проф. Красимира Кисьова, и за принос в обучението по пулмология – на проф. Анастас Петров. Награда за приложение на пулмологията в практиката получи ОДПФЗС – гр. Русе, в лицето на д-р Димитър Граматиков. Елегантната церемония по откриването продължи с концерт на магнетичния Теодосий Спасов, музикантът с неземно присъствие, който заедно с четиримата талантливи музиканти от формацията завладя сърцата на всички – нашите и тези на гостите. За фон на концерта – чудесното слайд-шоу с прекрасни картини от български художници, изготвено от доц. Благой Маринов.

 

По-късно имахме удоволствието да видим и танцуващите момичета и момчета на Нешка Робева. И … изненадата, която накара британските професори да прекарат вечерта прави и пеещи – солистът на Uriah Heep Кен Хенсли, който заедно със Sunrise държа високия градус на настроението ни през цялата вечер.

 

Научна програма

Научната програма включваше 19 симпозиума, 5 сесии с устни презентации (една от които за специалистите по здравни грижи) и 2 постерни сесии.

В рамките на конгреса имахме удоволствието да чуем и две почетни лекции.

От състоялите се 19 симпозиума, осем бяха сателитни. Три от останалите симпозиуми бяха само с българско участие, а осем – с чуждестранно. Един от симпозиумите от последната група – този за инфекциите, беше спонсориран от Европейското респираторно дружество.

 

 

Доц. Явор Иванов връчва на д-р Димитър Граматиков наградата за практическо прилагане на постиженията на пулмологията в ежедневната практика.

 

Припомням ви имената на повечето от чуждестранните лектори, взели участие в различните симпозиуми. В симпозиумите по туберкулоза: Питър Дейвис, Джефри Гласрот, Джовани Милиори, Маниш Парийк. Симпозиум за инфекции на долните дихателни пътища (спонсориран от ERS)- Марк Удхед, Марк Миравитлес, Франческо Блази. Лектори в симпозиума за ХОББ: Уилям МакНий, Питър Калвърли, Роберто Дал Негро, Тиери Трустърс. В симпозиума за бронхиалната астма имахме възможност да чуем Елизабет Бел, Мартин Партридж, Луиз Флеминг. Интервенционална пулмология – Феликс Херт, Ханс Даниелс, Луис Угалде; симпозиум за идиопатични фибрози: Улрих Костабел, Атол Уелс, Клаус Фогелмайер, Серджио Харари; пулмонална хипертония: Рудолф Шпайх, Еккехарт Груениг, Хорст Олшевски; болести на плеврата: Роберт Дейвис, Ричард Лайт, Янис Каломенидис, Хозе Порсел. Ето и чуждестранните лектори, взели участие като лектори в сателитните симпозиуми: Малкълм Джонсън, Роланд Бул, Питър Барнс, Йохан Ван Елдерле, Дейвид Прайс. В симпозиумите участваха и много лектори от българска страна, като и в модерирането им, което обичайно ставаше от български и чуждестранен лектор. Симпозиумите протекоха на високо ниво, в прекрасна атмосфера и с полезни дискусии, при изключителен интерес от аудиторията.

 

„Тримата тенори“ (от ляво на дясно) – проф. Франческо Блази, проф. Марк Миравитлес и проф. Марк Уудхед в дискусия по време на симпозиума за инфекции на долните дихателни пътища.

 

 

В сесиите за устни презентации бяха представени 32 презентации: 27 с българско и 5 с чуждестранно участие.

В постерните сесии бяха подредени 26 постера: 23 с българско и 3 с чуждестранно участие.

За съжаление броят на подадените от български автори резюмета за конгрес 2010 бе само 50, спрямо 109 за конгрес 2008. Оригиналните разработки бяха оскъдни. Вероятно причините за това са много…

Почетни лекции бяха изнесени от проф. Николаос Сиафакас – „Генетика на тежката астма”, и от проф. Питър Барнс – „ХОББ – нови механизми и последствия”. И двете лекции бяха невероятно преживяване за всички нас.

 

Социална програма

Социалната програма, започнала от откриването, продължи с блестящия авторски спектакъл на Камен Донев „Възгледите на един учител за народното творчество”. Всички, които са гледали постановката, са изпитали възторга от таланта на Камен Донев, от бликащото му чувство за хумор и от светлината, изкъпваща душите. Това прекрасно представление беше подаръкът на актьора за всички нас. Гостите ни от чужбина, които не видяха спектакъла (понякога езикът е наистина „източник на недоразумение”), прекараха чудесна вечер с българските фолклорни песни и танци, общуваха чрез сърцата си с едно друго изкуство, в което няма нужда от превод.

 

Вълшебникът Теодосий Спасов заедно с Пейо Пеев – гъдулка, Иван Георгиев – гайда, Петър Миланов – китара, Генадий Рашков – тъпан.

 

 

Изпълнението на Кен Хенсли и „Сънрайз“ беше една от изненадите на конгреса

 

Спонсори

Третият конгрес на Българското дружество по белодробни болести се проведе са съдействието на:

AstraZeneca и GlaxoSmithKline- платинени спонсори;

Bayer HealthCare Bayer/Shering Pharma, Chiesi, MSD, Sanofi Aventis, M-tel – златни спонсори;

Boehringer Ingelheim, CSC и Nycomed- сребърни спонсори.

Благодарим на всички тях за голямата подкрепа, която ни оказаха и направиха възможно организирането на този конгрес. Благодарим им и за високото ниво на сателитните им симпозиуми.

 

Благодарности

Своите благодарности гостите ни изказваха още по време на конгреса, както и по-късно, в електронните си писма. Споделяха своето възхищение от организацията и високото научно ниво на конгреса. Освен обичайната учтивост, приета в подобни отношения, във всички писма се усещаше топлотата на техните благодарности – и във всички тях се споменаваше за любезното отношение на всички и за голямото ни гостоприемство. Споделям точно това с вас, скъпи колеги, защото искам да ви кажа, че слава Богу, не се е загубило българското гостоприемство и че точно то беше толкова впечатляващо за гостите ни, че заради него биха дошли отново.

Благодарностите и поздравленията на гостите бяха отправени към Организационния комитет, Научния комитет, към организаторската фирма на Новотел „Пловдив” в лицето на Елица (чието име беше споменавано във всяко писмо, с възхищение от точността й и професионализма й), към колегите, осъществили така блестящо превода (поздравления за д-р Донев и доц. Белова), към аудио-визуалното оформление (осигурено от Конгрес техник).

Благодарностите на гостите бяха отправени и към вас, колеги – за големия интерес, за активното ви присъствие и ентусиазираното ви участие, което беше впечатлило всички лектори.

Искам да разкрия една тайна от кухнята на Организационния комитет (ОК). Потвърдена бе невероятната сила на екипната работа – всеки един със своя принос. Но бих искал да изтъкна невероятната сила и енергия на мотора на ОК – да, това е Коста. Пълен с ентусиазъм, нестандартни идеи, стремеж към естетика и красота. Благодарим ти, Коста!

 

Отчетно-изборно събрание

При състоялото се отчетно-изборно събрание колегите гласуваха доверие на старото ръководство начело с председателя на БДББ, доц. Коста Костов – дано това да означава, че сме работили добре. Към ръководството се присъединиха още двама нови членове- д-р Цветомила Дудевска и д-р Ваня Илиева. Увеличаването на състава на Управителния съвет се наложи от нарастването на работата в БДББ.

И така, довиждане ІІІ конгрес, здравей ІV-ти!

Благодаря на всички, с които работихме и ще работим заедно, благодаря и на всички вас, колеги от БДББ, за вашата активност, интерес и подкрепа, от които се нуждаем в общата ни работа.

p.s. Първата среща на новия УС на БДББ вече се състоя в Троян на 26 юни 2010 г. Заедно с обсъждането на текущи въпроси и проблеми на пулмологичната общност започна работата по организирането на ІV Конгрес на дружеството.

 


 

Вашият коментар