Да искаш и да можеш – беседа на Коста Костов със Зоя Паунова

Брой № 3 (41) / юни 2017, Инхалаторни устройства

Беседа на Коста Костов със Зоя Паунова – изпълнителен директор на фармацевтична компания AstraZeneca

 

 

Коста Костов: Г-жо Паунова, как минава един Ваш работен ден в три изречения?

 

Зоя Паунова: Работният ми ден минава динамично в процес на срещи и разговори с екипа в България, онлайн срещи с колегите от Европа и от региона, дискусии с организации от индустрията и бизнеса, клиенти и партньори. Динамиката на времето, в което живеем, изисква отлични умения за управление на времето и приоритизиране на най-важните ангажименти. Това, с което не правя компромис, е времето, посветено на хората, предоставяне и изискване на обратна връзка за взаимодействията ни и стремеж към непрекъснатото им надграждане и развитие.

 

Харесва ми да завърша деня си с кратка разходка сред природата, със съпруга си, с кучетата, но рядко се случва.

 

Кои са горчивите корени и сладките плодове на Вашия досегашен живот?

 

В професионалния си път съм срещала редица предизвикателства, като всяко едно от тях ми е помогнало да израсна, да развия устойчивост и силен характер.

 

Като част от глобална организация, каквато е АстраЗенека, утвърждаването на достойното място на България на европейската и световната карта е резултат от постоянни и целеустремени усилия на целия ни екип. През годините сме имали не едно сериозно предизвикателство от регионалните ни структури, като обосновано, професионално и мотивирано сме защитавали позициите на българския екип да реализира значими проекти, редом с водещи пазари в световен мащаб. На последната среща, посветена на преглед на бизнес резултатите, България бе припозната като източник на добри практики, които Вицепрезидентът на компанията за Европа ни призова да споделим с останалите страни в региона.

 

Открихте ли нов любимец в словото, който Ви е донесъл притаена радост от четенето?

 

Силно ме впечатли книгата „Открито“ на Андре Агаси, защото представя дългия, устремен и вдъхновен път към победата, основана на труд, постоянство и всеотдайност.

 

Все още ли пишете писма на децата си?

 

Промяната на комуникационните канали определено се е отразила и във взаимоотношенията с децата ни. Разменяме информация по електронната поща, чат и др. Често им изпращам полезна информация, на която попадам в интернет и която смятам, че би им помогнала за тяхното изграждане като личности и като професионалисти. Една от последните статии, които им изпратих, се отнасяше за потенциала на България да се превърне в Силициевата долина не само на Балканите, но и в Европа.

 

Някое ново Ваше музикално откритие?

 

Пати Остин, носителката на награда „Грами“, която споделя, че музиката е движещата сила на света. „Може да въдвори мир, да създаде война, може да те направи щастлив или тъжен, тя е най-силният инструмент, който имаме.“

 

Кое е най-същественото, което казвате за България на Вашите колеги от чужбина?

 

Разказът ми започва с българския екип на АстраЗенека, състоящ се от изключително стойностни и ярки личности, таланти с големи сърца, характер и ангажираност с мисията на компанията.

 

Разказвам им за богатството на културно-историческото наследство, осмото чудо, претворено в българския фолклор, за красивите ни планини, за спортистите и гласовете на България. Богати сме на постижения и поводи за гордост, които трябва да споделяме със света.

 

Назовете името на някой българин, който Ви служи като пример за подражание и/или вдъхновение.

 

Едва ли ще бъде достатъчно, ако назова само едно име. В сферата на културата, спорта, бизнеса във всеки един аспект имаме вдъхновяващи личности, с които като българи трябва да се гордеем.

 

Наскоро, като партньори на „Съюза на артистите в България“, АстраЗенека бе поканена за участие в ежегодно организираната церемония ИКАР. Тя протече под слогана „95 години от създаването на Съюза на артистите в България и 95 години от рождението на Стоянка Мутафова“.

 

Не мога да не се възхитя на тази успешна българска актриса, която със своята жизнерадост и виталност не само радва публиката, но и мотивира и зарежда с позитивна енергия всички свои колеги и млади хора, решили да тръгнат по пътя на театралното изкуство.

 

Какво Ви даде „онази” България и какво „тази”?

 

Не разделям България на „онази“ и „тази“. България за мен е мястото, на което съм родена, израснала и развила се като личност и професионалист.

 

Тук съм избрала да създам семейството си, да отгледам децата си, както и да развия своята кариера.

 

За мен България е онова безценно кътче на света, където всички красиви и топли усещания и емоции се сливат. Харесвам традициите ни, красотата и богатството на природата ни, упоритостта и всестранните умения на хората. Възможностите за развитие и инвестиции се разгръщат с все по-бързи темпове, в различни сфери на дейност, като са припознати от успешни бизнес организации и инвеститори от целия свят.

 

Обичам пътешествията и се радвам, когато имам възможността да посетя страни, в които не съм била. България обаче си остава мястото, където винаги искам да се завърна.

 

Назовете три неща, които бихте променили в здравната система на България, ако имате само един ден като министър на здравеопазването?

 

Усилията на индустрията и през 2017 г. ще бъдат да работим в партньорство с институциите за изграждането на механизми, които да гарантират достъпа на пациентите до иновативна терапия и лечение при условията на устойчив здравноосигурителен модел.

 

Друг важен приоритет, който ще бъде във фокуса на внимание на здравните институции, е увеличаването на средствата на публичните фондове чрез намаляване броя на неосигурените лица.

 

Публичните разходи за лекарства представляват една пета от общите публични разходи за здравеопазване в България, което съответства на средните стойности в Европа. Добавянето на Данъка върху добавената стойност (ДДС) увеличава разходите на НЗОК за лекарства с още 20%, което е сериозна тежест. В 25 от 28-те страни членки на ЕС лекарствата са с диференцирана ставка на ДДС.

 

Важен въпрос, на който търсим незабавно решение, е недостигът на определени медикаменти в аптечната мрежа. В Европейския съюз действа принципа на свободно движение на стоки. Цените на лекарствата у нас са сред най-ниските в Европа и затова икономическите субекти, участващи във веригата на лекарственото снабдяване, реализират по-високи печалби от износ на доставените им лекарствени продукти, отколкото от продажбата им у нас. Ние, а предполагам и другите компании, доставяме количества, които надвишават нуждите на българския пазар, но въпреки това понякога лекарствата не могат да бъдат намерени в аптечната мрежа.

 

Ако тези дефицити застрашават живота и здравето на българските граждани, според Договора за функциониране на ЕС, държавата може да се намеси и да ограничи свободното движение на лекарствата, които не достигат. В тези случаи държавата трябва да въведе ефективни мерки за контрол на износа на лекарства, за да бъдат защитени животът и здравето на българските пациенти. Лекарственият регулатор трябва да разполага с ресурс да мониторира наличността на медикаментите в страната и да анализира евентуалния риск от недостиг на препарати при експорт.

 

Преди 7 години списание ФОРБС постави AstraZeneca в ТОП 100 по пазарна капитализация. Как е днес?

 

Понастоящем АстраЗенека е в топ 200 на компаниите от класацията на Форбс, като запазва устойчиво развитие.

 

Авторитетното издание FirstWord, наскоро определи АстраЗенека, като trend setter in IO, компанията, която има ключова роля в развитието на имуноонкологията.

 

Какво ново в AstraZeneca – България?

 

Фокусът на компанията продължава да бъде в терапевтичните области пулмология, кардиология, диабет и онкология. Във всяка една от тях компанията прави силна заявка за дългосрочно присъствие и развитие, като обогатява портфолиото, както чрез богатата клинична програма в изследователските ни центрове, така и чрез реализацията на редица партньорски сделки.

 

Новата цел на AstraZeneca?

 

Амбицията на АстраЗенека в световен мащаб е до 2020 г. Компанията да бъде лидер в приоритетните терапевтични области, представяйки 10 нови медикамента, като стремежът ни е да подобрим живота на 200 милиона пациенти по целия свят.

 

В глобален план АстраЗенека измина важен етап от своето стратегическо израстване. Възстановихме здравите основи за устойчиво развитие. Постигането на тази цел се осъществява чрез иновативни решения, основани на научните достижения. Компанията прави силна заявка за лидерство в науката и иновациите чрез имуномедиирани терапевтични комбинации и персонализирани здравни грижи, които ще доведат до значима промяна в терапевтичните парадигми на редица социално значими заболявания.

 

Кои са новите членове в пулмологичния екип на AstraZeneca – България?

 

Пулмологичният екип на АстраЗенека – България, бе разгърнат преди повече от година, като броят на служителите бе удвоен. Нарастващите инвестиции отразяват амбицията на компанията през последните години да разраства и ревитализира пулмологичното портфолио.

 

Едно последно изречение за читателите на „ИНСПИРО“.

 

Посланието ми към читателите на изданието, в съзвучие с ИНСПИРО, e да търсят и да намират вдъхновението, което им е необходимо да вървят напред, да надскачат своите възможности, да предизвикат себе си за постигане на недостижимото.

 

Вътрешната нагласа за успех, постоянството и целеустремеността са в основата на покоряване на нови хоризонти.

 

Снимка: 168chasa.bg;


 

Вашият коментар