2010 – Година на белия дроб

Брой № 1(9) / март 2010, 2010 - Година на белия дроб

Уважаеми колеги,

Форумът на международните респираторни дружества (FIRS), свикан на 40-а световна конференция на Union World Conference on Lung Health, оповести на 6 декември 2009 г. в Канкун, Мексико, че стотици милиони хора по света страдат всяка година от лечими и предотвратими хронични респираторни заболявания и обяви 2010 г. за Година на белия дроб.

Основните послания, които участниците във форума отправиха към световната общественост, имат за цел да повишат сензитивността и разбирането, да създадат нова култура относно значимостта и място, което заема здравето на белия дроб

Лайтмотивът на кампанията включва следните инициативи:

1. Да се повиши съзнанието за здравето на белия дроб и да се инициират сред световната общественост инициативи, с които да стартира набирането на средства и набелязването на мерки за борба с белодробните болести.

2. Да се осигури подкрепа и осъзнае необходимостта от обезпечаване на финансови средства за базисни и клинични изследвания, както и поощряване на обучението и квалификацията на специалистите по белодробни болести.

3. Да се изпрати послание, че голяма част от белодробните заболявания са успешно лечими, но превенцията е най-ефективният и евтин метод за лечение.

4. Да се разпространи посланието, че чистотата на въздуха е изконно човешко право и то трябва да бъде признато за такова.

5. Промоция на модерния облик на науката и широко разпространяване на достъпа до нови базисни познания в областта на респираторната медицина.

Годината на белия дроб е многообразна кампания, която цели да повиши информираността относно значението на здравето на белия дроб, да генерира социална и политическа подкрепа за превенцията и лечението на белодробните заболявания и да насърчи увеличаване на държавното и частното финансиране за изследвания и развитие за направлението белодробни болести.

Във връзка с годината на белия дроб Българското дружество по белодробни болести инициира национална кампания Здраве за белия дроб 2010 със следните цели и акценти:

популяризиране на темата Здраве за белия дроб;

информиране на различни групи за проблемите, причинени от белодробните болести, и обучение;

диалог с държавните институции, който да доведе до активна политика от страна на държавата при борбата с белодробните болести;

повишаване на обществения авторитет на БДББ и неговите управителни органи;

повишаване на медийния интерес и информираността на журналистите към проблемите, свързани с епидемиологията, рисковите фактори, превенцията, ранната диагностика и лечението на белодробните болести.

Основни теми по време на кампанията са: бронхиална астма, ХОББ, туберкулоза, рак на белия дроб, нарушения на дишането по време на сън, белодробна хипертония, респираторни инфекции, неинвазивна вентилация, интервенционална пулмология,тютюнопушене – превенция.

В годината на Белия дроб са предвидени различни медийни изяви. Под знака Година на Белия дроб ще протекат : III Национален конгрес по белодробни болести, Пловдив, 3-6 юни 2010г., I Национална мултидисциплинарна онкологична конференция МОРЕ 2010, Варна, 1-2 октомври 2010 г., срещи на клоновете на Дружеството, отразяване на различни събития и др.

На 4 февруари 2010 г. в Музея „Земята и хората” в София, под патронажа на кмета на столична община г-жа Йорданка Фандъкова бе анонсирана националната информационна капмания Здраве за белия дроб 2010.

Партньор на БДББ в реализирането на Националната кампания Година на белия дроб са ПР агенция Intelday Solutions, Zdrave.net, Хелт Медия Груп и Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

   

 

Доц. д-р Коста Костов и г-жа Йорданка Фандъкова откриват Националната кампания „Здраве за белия дроб – 2010”.

 

Повече информация за инициативите по повод Годината на белия дроб можете да получите на интернет страници: htpp://2010.thorax-bg.com и www.2010yearofthelung.org.

Д-р Диана Петкова, д.м.

Координатор на БДББ за Годината на белия дроб


 

Вашият коментар