Жора Депардиев и двата слона на Бардо

д-р Георги ЧалдъковАвтор: д-р Георги Чалдъков

Наскоро един български професор по математика писа, че тъпанари има и в западните страни. Големият френски актьор и арогантен пияница Жерар Депардийо емигрира в Русия и получи руски паспорт от президента Владимир Путин – и обещание да бъде министър на културата на Мордовия, република на Руската федерация. Там вече се шегуват, че Жерар Депардийо ще се казва Жора Депардиев. И Бриджит Бардо, която от известна актриса се „измести”* към натраплив природозащитник, е готова да поиска руско гражданство, ако френските власти не спасят двата слона, болни от туберкулоза в зоопарка в Лион. С тях двамата броят на французите с руски паспорти ще стане повече от 4 500. Руски паспорти са получили и повече от 1000 германци. Желание да получат руско гражданство имат и около 20 000 косовски сърби.

Миграцията от изток на запад е отдавана позната, сега – от запад на изток започва да става модна. Миграция в Русия – без Жерар Депардийо и Бриджит Бардо да си спомня за  гросмайстор Гари Каспаров и за пънк-група „Пуси райът“ (Pussy Riot) – трите момичета, осъдени на 2 години затвор затова, че са изпяли „Богородице, Дево, прогони Путин!“ А Жерар Депардийо казва, че обича руската демокрация!

В „Стреляй смело, гпупако!”, статия за новогодишния поздрав на президента Плевнелиев, седанал в кресло, а не изправен, Кеворк Кеворкян разказва една история за Гаро и Крикор: „След 1944 г., увлечен от пропагандата за социалистическия рай в Съветска Армения, Гаро решил да отиде в Ереван – уговорили се, че ако всичко е наред, ще се снима прав, ако обаче раят не струва – ще се снима седнал. Гаро заминал за Ереван и оттам пратил снимка, на която се снимал легнал на земята!”

В следващите дни или месеци се очаква и Жерар Депардийо да се снима легнал на пода – признак, че руският рай не струва нищо или признак, че е изпил повече водки? Според хронобиологията, от смяната на часовите зони пътниците, които летят в посока запад-изток развиват по-изявен jet lag syndrome (сънливост, отпадналост, умора), отколкото пътниците, които летят в посока изток-запад. Още едно доказателство, че The West is best  (Западът е най-хубав). „Понякога – както отговорил Борхес на човек, който го запитал „Вие сте Борхес, нали?”

 

* Според Зигмунд Фройд причина за това може да е „изместването” (англ., displacement) – психозащитна, хистероидна реакция.


 

Вашият коментар