Vitamin D и здравето ни – невидимият айсберг

Брой № 4(8) / декември 2009, Медицина на съня

д-р Чавдар Стоянов, МДЛ БОДИМЕД

 

Ролята на витамин Д в калциево-фосфатния метаболизъм и изграждането на костната система са известни  и вниманието на медицината отдавна е фокусирано върху ефекта на ниските нива на витамина върху риска, развитието, терапията и прогнозата на остеопорозата.

В последните 10 г., обаче, бе доказана корелация на ниските нива на витамин Д с повишен риск от редица широко разпространени и социално значими заболявания.  Сериозни и дългосрочни проучвания в Северна Америка и Европа доказват връзка между ниските нива на този витамин, свързани с недостатъчната му продукция и повишаването на риска от развитие на карцином на гърдата, на дебелото черво, яйчника, простата и лимфоми, развитие на диабет типове І и ІІ, мултиплена склероза, ревматоиден артрит, туберкулоза, тиреоидити, болестта на Крон, коронарна болест и атеросклероза, хипертония, шизофрения, аутизъм.

Фокусирането  на медицинската наука върху изучаването на метаболитните пътища открива и механизмите на тези взаимовръзки.

Намерените ниски нива на витами Д у популацията в Европа, свързани със затворения начин на живот, градският смог, спиращ UV лъчите, огромното количество козметика с UV „протективно” действие и редица други фактори доведоха до налагането на мнението, че е наложителна субституция дори през летните месеци. Преразгледани бяха както референтните области,  така и дозите на суплементация, като дози от 1000 и даже 5000 IU на ден се считат за нормални от експертите. Бяха дефинирани областите на „тежък дефицит” на витамин Д, при нива от 5 до 20 µg/L, на „недостиг” 20 -30 µg/L, нова „препоръчителна” долна граница на нивата от 30 µg/L, както и „прицелни стойности” между 30 (даже 40)  -70 µg/L

Лаборатория БОДИМЕД вече разполага с най-надежден метод за определяне на нивата на витамин Д в организма, което, свързано с лесната му субституция, би довело до огромен профилактичен ефект.

Препоръчва се измерването на нивата на витамин Д да се извърши преди започването на профилактика,  2-4 месеца след началото на терапия и последващ контрол веднъж годишно.

 

Медико-диагностична лаборатория БОДИМЕД

София, ул. Позитано № 24

тел. 02/986 66 76, 02/986 38 64

www.bodimed.com


 

Вашият коментар