Виена покорява с валсова стъпка

Брой № 3 (19) / септември 2012, Болести на белия дроб, причинени от тютюнопушене

Малко са градовете в света, които така плавно преминават от миналото в настоящето и обратно, както Виена. Грандиозната й историческа фасада е лесно разпознаваема с великолепните си императорски дворци, разкошни музеи, прелестни площади и най-вече Хофбург – флагманът на Виена, откъдето Хабсбургите са управлявали една от най-удивителните империи в света.

Виена - есенБогатото минало на града често ни подвежда да забравим, че Виена е и сред най-динамичните места в Европа. Близо до пищните сгради на ансамбъла Хофбург се намира Музеят на модерното изкуство, който поразява не само с провокативните си изложби на нестандартно съвременно изкуство, но и с необичайната си базалтова фасада. Зелената площ отвън пред сградата през летните вечери се изпълва с млади виенчани, дошли да пийнат и побъбрят. Близките ресторанти са препълнени, особено в петък и събота, докато кафенетата от другата страна на улицата (коя улица?) след полунощ се превръщат в истински дискотеки.

И през цялата тази амалгама от постройки, хора и невероятна атмосфера бавно и спокойно, с царствена валсова стъпка тече „Хубавият син Дунав”, оставяйки след себе си щастие и умиротворение в душите на виенчани и гости.

КметствотоНа юг от него се разпростира историческият център на града, заобиколен в кръг от прочутата Рингщрасе. Повечето забележителности се намират именно в района на Ринг, така че дори и да не разполагате с много време, ще имате възможност да се докоснете до основните места, които си заслужава да се видят. Ако обаче сте тук за два или три дни и през по-голямата част от престоя си сте зает, е добре да се снабдите с Vienna Card, която струва 18.50 евро, но ви дава право да пътувате с метрото, трамваите и автобусите многократно в рамките на 72 часа /3 дни/ и предоставя намаления в много от музеите, изложбите и дори част от кафенетата и магазините на града. City Airport Train ще ви откара от летището до центъра на Виена срещу 15 евро, а на площад Албертина от Туристическия център веднага може да си закупите Виенската карта и вече спокойно да пътувате.

Виена - каретаЕстествено, освен метрото /наричано тук U-Bahn/, трамваите, автобусите, такситата и велосипедите, Виена разполага и с още един вид транспорт, който няма как да пропуснете – файтоните. Ще ги видите наредени пред по-известните забележителности, прилежно чакащи реда си за поредната обиколка на града. Наистина, това е малко скъпо удоволствие /40 евро за 20 мин./, предназначено главно за туристи, но разглеждането на аристократичната Виена от карета, тропането на копита по паважа и люшкането на каросерията правят разходката из магическия град още по-романтична и ви връщат назад във времето, когато тук са творели Моцарт, Щраус, Хайдн, Шуберт, Брамс…

Щатсопера - ВиенаЗа да не ви завали по време на разходката, е най-добре да посетите Виена през септември и октомври. Дърветата изглеждат като златни статуи или пламтящи факли от жълтото и червеното на листата си, въздухът е свеж като изворна вода, а случайните пориви на студения вятър в края на октомври само ви освежават или карат по-зиморничавите да се пъхнат на топло в някое от многобройните уютни, облицовани с дъбова ламперия кафенета, да си починат и опитат някои от знаменитите десерти на града. Виена е родното място на тортата „Сахер” и най-добре е да хапнете парче от нея в едноименната сладкарница в началото на Кертнерщрасе, непосредствено зад сградата на Щатсопера. В “Сахер” се гордеят с оригиналната си торта, създадена от Франц Сахер за принц Метерних през 1822 г.. Виенските кафенета са известни в цял свят – със своята атмосфера, разнообразни сладкиши, разнообразието от интернационални вестници и възможността да пишеш и размишляваш, без да те притесняват, че цели два часа стоиш само на чашка кафе. Тук кафенето играе ролята на втори офис, на дом, далеч от дома, на място за срещи след вечер, прекарана в операта или театъра. Ако обичате лукса, непременно трябва да се отбиете и в “Империал”, където ще се докоснете до рафинираната елегантност на ХІХ в., Ако обаче сте по-демократично настроени, може да навестите „Анкер” или „Ада”, където да си поръчате кафе с бял шоколад, горещо мляко с какао или прочутия ябълков шрудел (apfelstrudel), известен с това, че неговите кори трябва да са толкова тънки, че „през тях да може да се чете любовно писмо с избледнели букви”.

Ще усетите духа на Виена и ако посетите т.нар. заведения Beisl – нещо средно между ресторант и кръчма. Тук заедно с половинлитровата халба бира по дървената маса ще изтрополи и чиния, която трудно побира огромния шницел в нея и също толкова голяма купа салата, а редом с вас ще обядват чиновник, полицай и група възрастни австрийци с раирани каскети – местни, които традиционно хапват тук. Между всички тях вие някак неусетно ще се впишете в атмосферата, изведнъж ставайки част от историята на този град, приютил през вековете толкова много чужденци, че се е превърнал в един истински космополитен метрополис. А когато плащате, кажете колко оставяте за бакшиш. Това е обичайно тук и ако келнерът ви попита, прибирайки сметката и парите „Всичко наред ли е?” и вие доволно му кимнете, няма да получите и цент ресто.

Така подкрепени, може отново да продължите с изследването на града. Щефанплац, на който се издига готическият шедьовър „Св. Стефан”, е централният площад на града. Църквата е и най-известната атракция на Виена и независимо колко катедрали сте посетили, не бива да я пропускате. Строена е в продължение на няколко века, като началото е поставено през далечната 1359 г. Най-високата й точка е върха на южната й кула, която виенчани галено наричат Щефи – 136 м. Църквата има 23 камбани, като една от тях е втората по големина в Европа. Според историята Бетовен разбрал, че е напълно глух, когато видял да излитат подплашени птици от покрива на Св. Стефан, но не могъл да чуе звъна на камбаните. Изключително красивият й покрив представлява мозайка от 230 000 керамични плочки, оформящи герба на Хабсбургите и различни геометрични фигури. На югозапад от площада извежда елегантният булевард Кертнерщрасе, в чийто противоположен край се намира прочутата Виенска опера, отворила врати през 1869 г. В нея са звучали най-известните произведения на Моцарт, Бетовен, Щраус, Хайдн, Шуберт… Екстериорът й е така впечатляващ, както и интериорът, но ако имате възможност да посетите някое представление, ще останете очаровани и от изпълнението. Билетите свършват доста рано, но методът letzte minute дава шанс на всеки да се сдобие с евтини билети ден преди самата постановка.

Статуята на Мария-Тереза, разположена на едноименния площад.На северозапад от площада пък хвърля сянка комплексът Хофбург – някогашната резиденция на Хабсбургите, състояща се от голям брой сгради в различни стилове, днес приютили Националната библиотека, Имперската съкровищница и не един и два музея. На запад, пресичайки Рингщрасе, ще се озовете на втория най-известен площад в града – Мария-Терезиен плац. Тук се намира Музеят по история на изкуството, славещ се като един от най-богатите музеи на изящните изкуства в света. А на северозапад от Хофбург лежи известният Ратхаузплац, ограден от сградите на Парламента, Кметството, Университета и Театъра.

Ако разполагате с малко повече време, най-близката до центъра на Виена забележителност, но все пак вече извън него, е дворецът Белведере, построен за Савойския принц през 1723 г. Районът отвъд двореца през последните 20 години стана известен с балканската си атмосфера – тук може да срещнете много сръбски, албански и български имигранти, отворили ресторанти, предлагащи националните си кухни.

Извън центъра, отвъд Дунав канал, който го загражда от изток, се е разпрострял Пратера. Лунапаркът в северната му част е прочут с виенското си колело, издигнато през 1897 г. в чест на златния юбилей на император Франц Йозеф І, от чийто кабинки стават прекрасни снимки на града, а като притежател на Vienna Card ще платите за него само €7.50. Цели 100 години то е най-високото виенско колело в света /60 м/, преди да бъде надминато от Лондонското око в британската столица.

Източно от Ринг, в района на Лендщрасе, се намира още една от популярните атракции на града – Хундертвасерхауз. Жилищната кооперация е проектирана от ексцентричния австрийски художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Асиметричната фасада, керамичните плочки и грапавите стени са сред основните елементи, които правят впечатление. Не случайно наричат Хундертвасер „австрийският Гауди”, а Гауди – „испанският Хундертвасер”. Подовете са вълнообразни и непрактични, покрити с разноцветни камъчета. Покривът е застлан с 900 тона пръст и трева, а клоните на буйно растящите вътре в стаите дървета излизат през прозорците, от които пък няма два еднакви. Сградата съдържа 52 апартамента, 4 офиса, многобройни тераси и… 250 дървета!

Впечатляващият интериор на катедралата „Св. Стефан“Виена е град, който изненадва постоянно. Колкото и пъти да го посетите, винаги ще ви предложи нещо ново. Австрийската столица може да бъде изследвана безкрайно, защото тя не спира да се развива и не разчита единствено на богатото си културно и историческо наследство. Атмосферата на Виена е уникална, раждайки се в сблъсъка между подчертано класическото и ултрамодерното. Тук може да пиете прекрасно кафе, да хапнете „виенски” шницел и ябълков щрудел, да се потопите в миналото или да погледнете бъдещето на Европа – във Виена може да намерите отговорите на много въпроси, но като всеки уважаващ себе си метрополис, след като ви е разкрил някои от тайните си, той ви поднася нови и завръщането ви във Виена е неизбежно.


 

Вашият коментар