Въздух за душата или ХОББ versus ХОПБ

Брой № 4(12) / декември 2010, Образна диагноза на белия дроб

В Православния календар 14 октомври е Петковден, от 40 години – рожденият ден на гениалния цигулар Васко Василев. През тази година беше отбелязан и Световният ден на спирометрията (14.10) – измерване на дихателния капацитет на хиляди хора, разхождащи се по улиците на българските градове, което беше организирано в осем български града (София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Видин, Троян) от Българското дружество по белодробни болести и други, свързани с дишането организации.

Световната здравна организация и Европейската респираторна асоциация обявиха 2010 за Година на белия дроб. “Причината е ясна: отвсякъде ни дебнат глобалните проблеми на дишането. В света има над един милиард пушачи, пневмонията и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест)* ще бъдат водачи по смъртност през 2020 г. Около 230 хиляди българи ежегодно влизат в болница поради проблеми на дихателната система, 14 хиляди заболяват от белодробен рак, а 3 600 от тях умират. Туберкулозата въобще не ни е забравила и България е една от 20-те страни в света с най-много случаи на мултирезистентна туберкулоза” – написа в мартенския брой на InSpiro – списание за респираторна медицина и вдъхновение – доцент д-р Коста Костов – най-вдъхновеният пулмолог в света. Също така – председател на Българското дружество по белодробни болести, главен редактор на InSpiro и флагман на кампанията “Здраве за белия дроб 2010”.

На френски “pensée” означава “мисъл” и “цвете”. Справедливо Клод Леви-Строс е искал английското заглавие на книгата му “La Pensée Sauvage”, публикувана през 1962 г. на френски, да бъде “Pansies for Thought” (“Цветя за мисълта”), а не “Примитивният мозък” (The Savage Mind).

На латински “spirit” означава “дишане” и “душа”, съответно “inspiration” – вдъхновение.

- Светът вече не може да диша – писа доцент Коста Костов.

- Светът вече остава без душа – каза професор Георги Попов – най-вдъхновеният психиатър в света.

- Въздух за душата – отговорих им аз. И продължих: Dum spiro spero – “докато дишам, надявам се”, че хроничната обструктивна политическа болест (ХОПБ) ще бъде излекувана. В противен случай ще продължава примитивната демокрация в България…

 

_____________

* При хроничната “обструктивна” артериална болест (атеро­скле­роза) е намалена циркулацията на кръв в сърцето и/или мозъка. Подобно, при ХОББ, поради стесняване (обструкция) на просвета на бронхите, е намалена циркулацията на въздух в белия дроб. При спирометрията, вдишвате максимално, след което издишвате възможно най-бързо – ако това става за четири секунди или по-малко, вие нямате ХОББ. Ако след максимално вдишване издишването ви продължава шест и повече секунди, това е показател, че имате белодробна болест. Предстои Годината на душата – тогава психо­метрите ще измерват циркулацията на вдъхновение, доброта и приятелство в човешката душа.

 


 

Вашият коментар