В балната зала: Така съм създадена

Брой № 2 (65) / април 2022, Ехография на бял дроб и плевра

 

Станка Пенчева е сред най-значимите ни национални поетеси от втората половина на ХХ век. Първата ѝ стихосбирка  „Пълнолетие“ излиза през 1952 година. В периода до 2006 година издава приблизително тридесет стихосбирки, но броят на нейните поетични книги е подвеждащ, защото почти всяка от следващите съдържа и стихове от предишните ѝ поетични сборници, а някои са „Избрана лирика“ (1973, 1979). „Родена на прага“ и „Гола душа“ са също с избрани стихове в два тома от 1989 година, „Градините на любовта“ е с избрана любовна лирика (1996), както и „Незабрава“ (2004), също с избрани стихове.

 

 

Главната тема в нейната поезия е любовта. Специфичното за поезията на Станка Пенчева е лиризмът, интимното начало. Поетесата си прави автохарактеристика в стихотворението „Цената на доверието“:

 

Така съм създадена,

че предпочитам

да се усмихна, вместо да се намръщя,

да погаля – вместо да ударя,

да повярвам – щом ме погледнат в очите.

 

 

А ето какво е разбирането на Станка Пенчева за поезията в „Как се прави стихотворение“:

 

Вземаш къс чувство –

безформено, накалено,

току-що извадено от горнилото.

Тежко – скъсва ти жилите.

Жарко – облива те в пот солена.

Удряй сега!

Не със сила –

удряй тънко и вещо.

 

Образно и емоционално поетесата разкрива мъките при раждането на стихотворението. Най-плодоносни са драматичните, спазматични и трагични преживявания и тегели, от които могат да се родят стойностни поетични творби.

 

Не ме оставяй никога без обич“ е основното послание в „Хубаво е всичко да свършва навреме.“ Полюсни са чувствата в „Остави ме най-после сама“. Лирическата героиня не съзнава колко дълбоко е свикнала и привързана с годините към любимия.

 

За силния мечтан мъж, опора и спасение в живота на лирическата героиня, става дума и в „Жени“, „Спасената“, „Благодаря ти за сигурността“, „Умиране“, „Изповедно“, „И пак за уморените жени“. Само при силния мъж жената може да намери подслон, защита и сигурност. За вечната любов става дума в „Никога няма да те прегръщам…“:

 

И да сме заедно,

заедно като в мраморна прегръдка.

Додето светкавицата ни разцепи

на две.

 

Истинската любов заслужава всякаква цена, защото е безценна, тя осмисля живота ти, преживял ли си я, значи не си живял напразно, имало е смисъл раждането ти („Струваше си“).

 

Станка Пенчева използва в поезията си фолклорни мотиви („Правнучката“, „Сама Неда“, „Буеняк“ и др.) За уникалната любов, за единствения любим става дума в „Ти си мъжът“.

 

Ти си мъжът, с когото ми е било писано

да узная върховната радост на тялото и на духа,

всеки път да се приземявам замаяна, слисана

от летежа, който ми е изпил дъха.  

 

Това е съдбовната любов, изпратена свише. Стиховете се отличават с изящество и въздушна лекота. Прекрасно и вълнуващо е „Ако знаеше…“. За единствената любов става дума в „Нежност“.

 

В „Семена от салкъм“ Станка Пенчева се вълнува от възможното прераждане. За поета, за човека на Словото безсмъртието и прераждането е най-възможно в оставеното на поколенията като творчество. В „Семена“ поетесата споделя плахо надеждата си, че ще постигне безсмъртие чрез словото:

 

И все пак…

Все пак се надявам тайно

там някъде, във гънките на времето,

да се е скрило и да чака своя час

на благославящото

мое слово

семето.

 

Прекрасно стихотворение е „Там“, в което Станка Пенчева  се пренася Там, в по-хубавия и вълнуващ свят на мъртвите. Стихотворението е сътворено с великолепна образност и поетичност, с богата метафоричност. Наблюдаваме единство между слово и четка на художник, богат философски подтекст.

 

Съдбите на поетесата и кучето са сходни в известен смисъл  в „Приятели”. Стихотворения с откроена социалност са „Кухня за бедни“, „Накрая“ и „Какво ми остава“. В „Ръцете“ поетесата благоговее пред ръцете на селските жени, носили рожби, садили, жънали, покрити с мазоли от копането, сърпа и ножа:

 

Тази ръка благославя всичко,

което нашата земя ражда.

 

Поклон пред трудовите хора и трудът им, пред човека създател е „Старият лозар“. Преклонение пред жените е „Най-простата служба“.

 

Мисълта за смъртта нерядко навестява лирическата героиня на Станка Пенчева. Представата на поетесата за смъртта откриваме и в „И пак дъщеря ми“. Станка Пенчева таи Надеждата, че и след смъртта си ще подкрепя дъщерята невидимо от Горе, от другия свят. Творбата е силно екзистенциално стихотворение, което хваща за гърлото, насълзява очите, напомня, че всички ни очаква неизбежното и трябва да мислим с какво ще ни запомнят живите, защото, докато ни помнят те, ще живеем. Най-важно е собственото достойнство, гордостта, духовната сила да се изправяш след всяко падане, да не позволиш да те стъпчат, да те победят, да се подиграват на слабостта ти. Това са морални послания с универсален смисъл за всеки човек.

 

Станка Пенчева е поетеса, която се прекланя пред величието на природата, защото с интуицията си усеща, че и тя е част от нея, всичко е дело на Бога. В „От този връх“ поетесата изпада в екстаз.  В „Топъл дъжд“ поетесата се чувства неотделима част от  природата. Същото усещане и нежност откриваме и във „Вечерен дъжд“, изразено с фини стихове. В „Релаксация“ властва споменът от чистото детство, когато съприкосновението с природата е естествено, непринудено, чисто. В стихотворението поетесата е изразила жаждата си по първичното, неомърсеното, Свободата. В „Родената на прага“ става дума за Свободата, пътуването, жаждата по непознатото и стремежа за опознаване на други страни, народи, природни забележителности, топоси („Атлантика“). Дори когато тялото е остаряло, духът не престава да жадува по пътешествия, подобно на Багряна („Когато спрях да пътувам“). За Свободата, волния дух, скъсването на оковите на ежедневието, бягство от сивотата в единението с природата, за чистота, святост, неоскверненост, прескачане и преодоляване на табута и съображения става дума в „Скучно, тежко…“. Прекрасно е стихотворението „Какъв едновремешен сняг“. Стиховете покоряват със своя финес и усещане за чистота и вечност.

 

Няма по-красиво място от родината, която Станка Пенчева обича и заради драматичната, понякога трагична съдба на България. Далчевски дълбок патриотизъм усещаме в „Благословено да е твоето страдание“:

 

…Мога да тръгна подир фанфарите,

подир блясък на злато и меч…

Позволи ми, моя Българийо,

с теб да бъда в беда, мор и сеч,

когато трепери стрелата забита,

земята е въглен,

майките – в плен,

а не на твоята слава във дните –

тогава ти нямаш нужда от мен.

 

Станка Пенчева е значима национална поетеса. Няма как да не се вълнува от съдбата на поетите, на хората на изкуството. Тези вълнения са в основата на „Поетесата на градчето“. Битовите задължения са ежедневие, те са маловажни за поетесата. Истинският пълноценен живот, същината ѝ, се проявяват след като приключи с бита и остане насаме с тетрадката за стихове.

 

В „Големите поетеси“ Станка Пенчева изразява поклона и преклонението пред величието на двете ни най-велики национални поетеси. Еталон за достойнство и безсмъртие са предходничките ѝ  Елисавета Багряна и Дора Габе. Те наистина бяха с осанка на царици, излъчваха царствено достолепие и великолепие:

 

Стъпваха като Савски царици…

Под клепачите натежали –

тъмни очи на хубавици,

тъмни пожари палили.

 

Стихотворението е и възхита, и мечта, и жажда за подражание, пример и заричане. Надеждата на поетесата е примерът им да бъде завладяващ за следващите поколения поети. Самата Станка Пенчева беше една от последните все по-намаляващи до изчезване достолепни национални творци, запазили достойнство до последните си дни. Поетесата е най-истинска в творчеството си:

 

От площада крехък на белия лист

моят тих глас дири пролука.

За добро и за зло –

търсете ме неминуемо тука!

                                     („Площад“)

 

Поезията е голямото мълчание, тишината, когато поетесата говори с душата си („Мълчи“). „Препълнена“ е самотата на Станка Пенчева в „Ода за самотата“. Тя настоява в „Поезия“, че лириката трябва да е изчистена, да не е натруфена с излишни и ненужни образи, метафори, думи, стиховете да са само чиста капилярна кръв и смисъл. Поезията е способност за превъплъщения, съпреживявания, съчувствия („Поетичния труд“). Това са покоряващи изповеди на голямата поетеса Станка Пенчева.

 

Станка Пенчева е отличен стилист и майстор на интерпретацията. Нейните метафори и образи не са натруфени, позьорски, те са проблясъци и светкавици на интелекта, ума и сърцето ѝ. Тя не страда от образомания и метафоромания, защото разчита на Смисъла. Пише както в класически, така и в образцов свободен стих. С тъга и болка е наситена и изпълнена нейната поезия. Стиховете ѝ са дълбоки и смислени, със силна екзистенция. В поезията си Станка Пенчева дава превес на непреходното, общочовешкото, универсалното. В нейните стихове откриваме дълбок копнеж по тайнството и девството на любовта. Умее да рисува прости битови картини със завладяващо поетическо настроение. Стиховете й са изпълнени от селски пейзажи, за нея селският живот е преживяна даденост, усет към въздуха на селото, на селската поляна и въобще на селската природа и идилия. Чудото на живота е именно в простата естествена радост, която не търси аргументи, която живее с магията на простите спонтанни човешки изживявания и преживявания. Тази поетеса се притеснява и тревожи от факта, че човекът все повече се отдалечава от красотата и възвишените идеали.

 

В „Последен сняг“ поетесата споделя:

Последен сняг – свенлив и нежен,

прощален, ала без печал.

Топи се леката му мрежа

във пролетната кал.

………………………..

Прощален сняг,

здравей и сбогом!

Не ми е жал.

И ми е жал.

 

Голямата поетеса Станка Пенчева няма за какво да съжалява. Тя е със запазено място в националната ни литература.

 

 

Хубаво е всичко да свършва навреме…

 

Хубаво е всичко да свършва навреме. —

Да напуснеш рано огнището,

преди огънят да е станал на пепел;

от трапезата да станеш рано —

за да не събираш после трохите;

и да отвърнеш очи,

преди другите очи да изстинат.

Не обичам да гледам сухи цветя.

И празни чаши…

Не ме докосвай никога без обич.

 

 

Дидактично

 

От всичко‚ което бих искала да ти кажа‚

избирам‚ дъще‚ едно: Бъди горда! Горда бъди!

След всяко падане — ставай!

Иначе ще те смажат зли хора или беди.

Даваш ли — не пресмятай! Губиш ли — не съжалявай!

За всичко плащай сама!

Не се срамувай‚ ако от тебе лъвица не става —

свое достойнство има и мравката на тази земя.

Не бой се от нищо —

ни от съдбата‚ ни от себеподобния враг.

Каквото и да се случи — гордостта

ще изправя главата ти като железен гръбнак.

 

 

Остави ме най-после сама!…

 

Остави ме най-после сама!

Цял ден вървиш след мене —

когато мълча и когато говоря,

по улицата и у дома,

от мига на събуждането

до мига на съня…

Усещам те, без да те виждам.

Знам какво ми казваш,

макар че не чувам гласа ти.

Ще избягам от теб!

— Да остана най-после сама —

без твоите ръце в ръцете ми,

е твоята душа — в моята;

тогава ще си поема дъх,

ще спусна клепачи —

да си почина най-сетне от теб,

дето цял ден вървиш по петите ми…

А когато отворя очи,

най-напред ще попитам:

„Къде си?

Не ме оставяй сама!“


 

Вашият коментар