Учебник по Клетъчна биология

Брой № 3 (31) / юни 2015, Имуномодулатори, профилактика и антиоксиданти

 

Наскоро излезе от печат второто издание на учебника по Клетъчна биология за студенти по медицина, дентална медицина и биология, както и за всички любознателни докторанти, лекари и биолози. Автор на учебника е проф. д-р Георги Чалдъков*, дългогодишен преподавател в Медицинския университет във Варна. Учебникът е представен на 340 страници с текст, микрографии, схеми, таблици, авторови science-in-fiction (наука в разкази), както и NB, Food for thought, KISS (keеp in short and simple) и етимологични пояснения.

„Английската думата education (от лат. ducere) – означава „да извлечеш, каквото е вътре“, „да извлечеш потенциала“ на твоите ученици. Да ги водиш по триархичния път на информация-знание-начин на мислене. Целта ми е да преведа студентите, докторантите и младите лекари и биолози от информацията към знаниeто за клетъчните и матриксни молекули-структури-функции (МСФ). За да могат смислено да опознават и разбират патогенезата на болестите и тяхната превенция и терапия. Ние трябва да познаваме научните факти, но аз вярвам, че те са необходими преди всичко, за да ги вградим в хипотези, принципи и знания, защото една от целите на дидактиката и научните изследвания, както казва Артур Шопенхауер, е „не толкова да видиш това, което никой досега не е видял, но да мислиш така, както никой досега не е мислил за това, което всеки вижда.“ Затова се опитах да напиша Клетъчна биология на концептуална, интерактивна и интегрирана основа (вижте рисунката на внука ми, озаглавена „Поток на асоциации“), разкрива идеите, които са го водили при написването на учебника проф. Чалдъков.

Д-р Михаил Давидов – професор по анатомия в Медицинския университет в Хамбург и член на БАН и Националната немска академия на науките – определи учебника на проф. Чалдъков като „Чудесно произведение с оригинален замисъл и перфектно изпълнение. В него проличава големият опит на автора като преподавател и учен, натрупал се в резултат на десетилетния къртовски и креативен труд. Текстът е написан много интересно и с великолепна дидактика. Това е една изключителна новост, която несъмнено ще допринесе за отличната подготовка на студентите и ще улесни дейността на преподавателите и докторантите в областта на клетъчната биология и биомедицината.“

Включително и в пулмологията, добавяме от InSpiro.

 

 

* д-р Георги Чалдъков е гост-професор в университети в Италия, Сърбия и Япония и член на International Academy of Cardiovascular Sciences (FIACS).

 


 

Един коментар към “Учебник по Клетъчна биология”

Отговори
  1. Искрен Коцев казва:

    Второто издание на „Клетъчната биология“ е изключителен труд, написан увлекателно на високо съвременно равнище от проминентен учен, изследовател и педагог- проф. Георги Чалдъков, който е и с будна обществена съвест! Започнах да я чета сега през отпуската. Представлява интерес за всеки, който се занимава с медицина и биология! На добър път на новата книга на Жоро! На автора пожелавам здраве и творческо дълголетие!

Вашият коментар