„Универсална“ ваксина срещу рак ще бъде тествана при хора

В университетската болница на Безансон, Франция, ще бъде експериментирана нова противоракова ваксина върху пациенти през юни 2015 г., съобщи сп. „Сианс е авнир“ Ваксината UCPVax (Universal Cancer пептид), разработена от екипа на професорите Olivier Adotevi и Christophe Borg, ще бъде тествана за период от около три години върху 54 пациенти с рак на белия дроб. Ако приложението й е успешно, „универсалният“ й характер ще позволит я да се прилага и в борбата с други форми на рак.

 

UCPVax е наречена „универсална“, защото е насочена към „теломераза“, ензим, който придава безсмъртието на раковите клетки и е открит при повечето ракови заболявания, обясниха учените по време на пресконференция , Тази терапевтична ваксина активира лимфоцитите T CD34 – имунни клетки, които са ефикасни в борбата с тумора, споделят те. „Тази ваксина антиген ще стимулира имунитета на пациента срещу тумора“, според д-р VirginieWesteel от пулмологичното отделение на университетската болница на Безансон. „Това е ваксина, която ще помогне да се опознае по-добре имунната система на пациентите и да се повиши ефективността на съществуващите лечения,“ заяви още проф Борг.

Имунотерапията – един от най-обещаващите подходи

Терапевтичните ваксини срещу рак са част от имунотерапията, терапевтичен метод за въздействие и стимулиране на естествените защитни сили на организма (имунната система) на хора с рак, така че те да могат по-ефективно да се борят с тумора и възможните метастази. Имунотерапията в момента е един от най-обещаващите подходи в борбата с рака и една от изследователските области, в която се работи най-активно.

За разлика от превантивната ваксинация, терапевтичната ваксина стимулира имунните реакции на пациента, когато заболяването вече е започнало. Този тип противоракова ваксина може в бъдеще да се използва като допълнително лечение заедно хирургията, лъчетерапията и химиотерапията.


 

Вашият коментар