Какво точно е сънна апнея?

Вие навярно се будите сутрин с усещането, че не сте се наспали, понякога имате главоболие след събуждане или се будите по-рано, отколкото бихте искали?
Работният ви ден не протича така, както е протичал преди години?
Често не се чувствате във форма и трудно се концентрирате върху работата си?
След няколко часа работа идва обяд и вие вече сте изморени?
Искате да легнете да поспите?
На прибиране към дома си със своя автомобил имате чувството, че ще задремете на волана?
Вероятно дори ви се е случвало?
У дома често изпадате в конфликти, защото сте станали по-раздразнителни? Сядате пред телевизора или зачитате вестник, за да се разсеете, но заспивате?
Сънят ви е неспокоен?
Партньорът ви в леглото е притеснен?
Казвал ви е, че хъркате силно?
Дори понякога е ставал свидетел как спирате да дишате, докато спите?
Хората в съседните стаи също са чували вашето хъркане?
Имали сте случаи да се събуждате с усещането, че се задушавате, а понякога и със сърцебиене?
Ставате по няколко пъти нощно време по малка нужда?
Вашите денонощни проблеми са вече нещо нормално за вас?
Не можете да си обясните защо наддавате на тегло, без да сте променили значително режима си на живот?
Вече сте с наднормено тегло, а вероятно сте били слаби и дори активни спортисти в миналото?
От няколко години са ви открили и артериална хипертония, за която всеки ден трябва да пиете лекарства?
Отскоро е установено, че кръвната ви захар също е висока?
Вие сте в активна възраст и нямате обяснение откъде са се взели всичките тези проблеми?

Вие вероятно имате синдром на обструктивна сънна апнея (ОСА) и трябва да се изследвате.

Научете повече за методите на изследване за сънна апнея тук.

Какво е обструктивна сънна апнея?

Обструктивната сънна апнея е често срещана болест, която се характеризира с повтарящи се епизоди на частично (хипопнея, hypo- намаляване, отслабване; pnoe- дишане) или пълно (апнея; a- отсъствие, лишаване, pnoe- дишане) колабиране (спадане) на горните дихателни пътища по време на сън с продължителност 10 или повече секунди, което е свързано с ограничено или пълно прекъсване на дихателния поток към долните дихателни пътища, хипоксемия (ниско ниво на кислорода в кръвта) и араузъли (микросъбуждания). ОСА често е свързана с група от симптоми и обективна находка, формиращи синдрома на обструктивната сънна апнея.

Каква е причината за възникването на обструктивна сънна апнея?

Установено е, че различни фактори допринасят за възникването на обструктивна сънна апнея. Такива са: промени в анатомията на горните дихателни пътища; механични и тъканни характеристики; невро-мускулно функциониране; нестабилен контрол на дишането по време на сън от страна на централната нервна система и центъра на дишането; генетични фактори.

Защо съм сънлив през деня?

Сънят е сложен физиологичен процес. Електроенцефалографски той се дели на 4 стадия – не-REM 1, 2, 3 стадии и REM стадий, които следват един след друг, затваряйки цикъл, който се повтаря няколко пъти на нощ. По-общо различаваме повърхностен (не-REM 1, 2, 3) и дълбок сън (REM сън). Предполага се, че в дълбокия сън ние сънуваме. ОСА нарушава структурата на съня като предизвиква микросъбуждания в края на всяка дихателна пауза. В резултат на това болните от ОСА имат преобладаващо повърхностен сън и по-малко дълбок. Въпреки че механизмите на дневната сънливост при ОСА са много комплексни, това е един от тях.

Защо трябва да се изследвам за обструктивна сънна апнея?

Опитайте следното упражнение: запушете носа си и задръжте дъх за 30 сек., след това дишайте 15 сек., отново спрете дишането си за 30 сек., след това дишайте 15 сек., задръжте дъха си отново за 30 сек., дишайте 15 сек.. Повторете този цикъл на дишане и спиране на дишането 15 пъти и ще добиете бегла представа какъв стрес изживява организмът ви по време на сън, ако сте болен от обструктивна сънна апнея. А човек спи по близо 8 часа на ден. Това е 1/3 от денонощието, 1/3 от годината, 1/3 от живота.

Представлява ли обструктивната сънна апнея риск за моето здраве?

Докато хъркането, свързано с ОСА пречи по-скоро на околните, отколкото на вас, дихателните паузи, свързани със спад на кислородното насищане на кръвта (десатурация), които са отличителна черта на ОСА представляват съществен риск за вашето здраве, тъй като водят до поддържане на ниски нива на кислородната сатурация нощно време. ОСА не е непосредствена причина за смърт, но уврежда организма скрито, както артериалната хипертония и захарния диабет. Тя е един „тих убиец”, който „напада” нощем в съня ви и „убива с чужди ръце”.

Ето няколко факта:

  1. ОСА е причина за резистентната на лечение артериална хипертония (приблизително 30% от хората с артериална хипертония имат ОСА, а 35 до 80% от хората с ОСА имат артериална хипертония).
  2. Има солидни доказателства, че ОСА предизвиква съдова и ендотелна дисфункция, допринася за ранната атеросклероза и повишава риска за сърдечно-съдови инциденти (миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност и различни видове аритмии)
  3. Нелекуваната ОСА е свързана с нарушен метаболизъм, включващ нарушен глюкозен толеранс, инсулинова резистентност, захарен диабет тип 2, дислипидемия и метаболитен синдром.
  4. ОСА представлява рисков фактор за пътно транспортни произшествия (ПТП) поради високата сънливост, свързана с това заболяване. ПТП се срещат 3 до 7 пъти по-често при болните от ОСА.

 Как да разбера имам ли обструктивна сънна апнея?

Дори при хората с изразени симптоми на ОСА диагнозата не може да се постави без изследване на дишането по време на сън. “Златният стандарт” в диагнозата на тази болест е полисомнографското изследване на целонощен сън, но други възможности също са ефективни. Диагностичният минимум изисква проследяването на дихателния поток през горните дихателни пътища, дихателните движения на гръдния кош, сатурацията (“кислорода в кръвта”) и пулсовата честота по време на сън. Изследването може да се провежда както в лабораторни условия, така и в дома ви.

Как се лекува обструктивната сънна апнея?

“Златният стандарт” в лечението на ОСА е вентилацията с постоянно позитивно налягане (continuous positive airway pressure – CPAP) по време на сън. Конвенционалната PAP терапевтична система за лечение на ОСА включва генератор на позитивно налягане, който подава дихателен поток към пациента по тръба, която се свързва с маска, поставяща се върху лицето. Маските биват назални (поставящи се върху носа) и оро-назални (fullface маски, обхващащи носа и устата) с различен дизайн. Принципът на действие на PAP-апаратите е чисто механичен. Те подават стайния въздух под зададено от лекуващия ви лекар позитивно налягане, което пневматично поддържа горните дихателни пътища отворени, пречейки на мускулатурата да колабира и да ги запуши частичното или напълно (не позволява да се появят апнеи). PAP-апаратите имат различни режими на работа, за които има различни показания. Най-често използваният при сънна апнея режим на вентилация е CPAP.

Мога ли да се излекувам от обструктивна сънна апнея?

Лечението на ОСА изисква еженощно използване на PAP-вентилация. PAP-апаратите не лекуват първичната причина за ОСА. Те лекуват основният патологичен ефект на заболяването – апнеите, свързани със спад на кислорода по време на сън и микросъбуждания. В този смисъл при болните с ОСА PAP-апаратите се превръщат в „протеза на дихателните пътища по време на сън”, която им позволява да дишат и спят нормално, както болните с късогледство използват очила, за да виждат добре, а болните с травми използват протези, за да се движат. Нелекуваната ОСА има тенденция към влошаване, а това повишава риска от усложненията й. Затова лечението след установяване на ОСА е задължително.