Трети конгрес на Европейската асоциация по бронхология и интервенционална пулмология

Брой № 3 (31) / юни 2015, Имуномодулатори, профилактика и антиоксиданти

Тази година пролетна Барселона посрещна и прегърна участниците в Третия конгрес на Европейската асоциация по бронхология и интервенционална пулмология (European Association for Bronchology and Interventional PulmnologyEABIP). Конгресът започна на 23-ти март — специален ден в традициите на Каталуния, в който рози и книги се подаряват на приятели, колеги и любими хора.

 

 

Гостоприемна Барселона е модерен град с изключително богат културен живот. Модерната архитектура на Барселона изпъква с творбите на Gaudí и Domènech i Muntaner, създатели на емблематични сгради, като катедралата Саграда Фамилия, Ла Педрера или Болница де Сан Пау. Из целия град се редуват модерни сгради с архитектурни творения от средновековни периоди — съхранени, реставрирани и неустоими. Тесните живописни улички в старите квартали, приютили автентични кръчми и дизайнерски магазини, зелените паркове с причудливи пейки и чешми, летящи навсякъде папагали, многолюдните пазари с неповторима атмосфера, мимове и художници по Ла Рамбла и биещите се за храна стада от кефали край централния морски кей са само част от милионите детайли на този очарователен средиземноморски град. Барселона предлага безкрайни възможности за развлечения, които могат да задоволят вкуса на всеки.

Европейските конгреси по бронхология и интервенционална пулмология са специализирани и събират не повече от 300 души — предимно европейци, но и задължително присъстващи гости от Азия, Индия и други отдалечени точки. Конгресите се провеждат в красиви петзвездни хотели (до момента в крайморски градове), с подходящи конферентни зали, достатъчни да приютят неголемия брой участници.

Тазгодишният конгрес се проведе в Хотел Хeсперия, избран и заради непосредствената му близост до Университетската болница, в която се провеждаха част от работните срещи с практически занимания  или ателиета (workshops). Шикозната гала-вечеря беше сервирана в ултрамодерния хотел W на морския бряг.

 

Хотел Hesperia Tower – Barcelona

 

Ултрамодерният хотел W  на морския бряг

 

Научната програма вървеше паралелно в две големи конферентни зали, като се редуваха пленарни тематични лекции и сесии с орални презентации. Програмата оптимално съчетаваше научни, иновативно-технологични и тренинг-сесии. Интересна беше срещата на бронхолози с дисциплини като инженерство, физика и информатика, които разкриха нови концепции в интервенционалната пулмология. В пленарните сесии по традиция участниците се наслаждаваха на ораторското майсторство и техническите постижения на европейските и световни експерти. Сесиите включваха традиционни и актуални теми — Ларинго-трахеални проблеми, Лечение на обструктивни белодробни болести, Поведение при солитарни нодули, ЕБУЗ и видове биопсии при малигнени и бенигнени болести, Диагноза на интерстициални белодробни болести, Стентиране, Плевра, Диагноза, стадиране и лечение на белодробен карцином, Детска бронхология, Лечение на карциноиди, фистули и ЕДКДП и др. Специално внимание се обърна на курсовете за обучение на млади бронхолози, както и за поддържане на квалификацията на преподавателите. Представиха се проекти за въвеждане на качествени стандарти за организация на интервенционално пулмологично звено в условията на икономическа криза.

Тази година за първи път организаторите бяха решили да не провеждат традиционна постерна сесия. От изпратените абстракти 48 бяха одобрени за орални презентации, а други 59 бяха сред т. нар. “виртуални” презентации — не се представят, но са част от Книгата с абстракти и сайта на EABIP, т.е. също имат стойността на публикация и носят на авторите точки по CME. Авторски колектив от Клиниката по белодробни болести на ВМА за пореден път представи България на международния бронхологичен форум.

Поради интервенционалния характер на конгреса, организаторите бяха увеличили броя на т.нар. workshops (ателиета). Ателиетата се провеждаха и в трите конгресни дни – сутрин и следобед, което даде възможност на всички желаещи да се включат. Част от практиките се прилагаха върху макетни модели-симулатори в малки зали на хотел Хесперия, а други — в секционните зали на Медицинския Университет върху прясно замразени трупове. Темите на ателиетата включваха запознаване с базисни и авангардни техники — ригидна бронхоскопия, ЕБУЗ и биопсии, лазер, електрорезекция, криобиопсии, стентиране и др. Този вид организация беше високо оценен от всички участници, особено от младите и новостартиращи бронхолози, защото имаха възможност да се запознаят лично с водещите ателиетата експерти и да извършат собственоръчно избраната процедура.

 

Практическо ателие в секционна зала на Университетската болница, Барселона, по време на 3-ти Конгрес на EABIP

 

Изключително впечатление направи едночасовото събрание на членовете на EABIP. Досегашният президент Ерве Дюто (Франция) представи общ и финансов отчет на своя мандат, както и новите концепции за развитие на дружеството. За мен впечатляваща беше приятелската атмосфера, доверието и респекта, които колегите от западния свят проявяват помежду си. Нямаше разточителни и отегчителни речи, нямаше заядливи забележки, обвинение и липса на уважение, явни разногласия и нетърпеливо потропване на пръсти. Времето, отредено за 10-те точки на събранието, се спази до секунда, вървеше непосредствена дискусия между председателя, управителния борд и колегите в залата, изказваха се градивни мнения и препоръки. Дори и разнопосочните изказвания се обединяваха от общата идея за прогреса на европейската бронхология. Ерве Дюто представи ръководеното от него обсервационно проучване, касаещо стентиране на дихателните пътища  в страните-членове на EABIP. Резултатите ще бъдат публикувани в списание Respiration. Общо мнение беше необходимостта от създаване на унифицирани програми за обучение на млади специалисти, както и въвеждане на програми за поддържане на нивото на утвърдените специалисти и преподаватели. За съжаление, особеностите на националните икономически системи в източните държави не позволяват този иновативен клон на пулмологията да се развива с темповете на Запада. Това  затруднява практикуването на бронхологията по европейски и международни стандарти, както и приобщаването към интервенционални проучвания.

Новоизбраният президент на EABIP е д-р Семра Биласероглу от Измир, Турция. Като досегашен секретар на асоциацията, тя има значим опит в организацията на ежедневната работа и научните форуми. Семра Биласероглу е изключително сърдечен и непосредствен човек, който със завидна енергия крои практични планове за бъдещето на EABIP. За щастие тези планове включват и нашата държава, стига ние самите да пожелаем да влезем в тях!

Денят на Св. Георги по каталунски! La Diada de Sant Jordi, известен още като Денят на розата или Денят на книгата е каталунски празник, който се отбелязва всяка година на 23-ти април. Основното събитие е размяна на подаръци между влюбени, любими хора, приятели  и колеги. В исторически план мъжете даряват с рози жените, а жените — с книги мъжете, за да отпразнуват празника с мото “Роза за любов и книга завинаги”. Розите се свързват с този ден още от Средновековието, но подаряването на книги е по-скорошна традиция от 1923 г, когато книжар започва да популяризира празника като начин за отбелязване на почти едновременната смърт на Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир на 23 април 1616 г. Барселона е издателската столица на Каталуния и испанските езици и комбинацията от любов и литература бързо и лесно се възприема. По най-посещаваната улица в града – Ла Рамбла, както и в цяла Каталуния, се конструират щандове за рози и книги по този случай. В края на деня са продадени около 4 милиона рози и около 800 000 книги. На този ден почти всяка жена носи в ръка червена роза и се осъществяват почти половината от годишните продажби на книги в Каталуния. Празникът е изключително атрактивен за туристи, навалицата от хора в цялата централна част на Барселона е неописуема. Вечерта по площадите се танцува сардана и се сервира Каталунския сладкиш на Св. Георги. Каталуния разпространява своята традиция с розите и книгите в целия свят и през 1995 г. ЮНЕСКО признава 23 април за Световен ден на книгата.

 

Роза за любов, книга завинаги

 


 

Вашият коментар