Човекът: триархично представяне

Брой № 1(9) / март 2010, 2010 - Година на белия дроб

На една от картините, които е рисувал в естрогенната екзотика на Таити, Пол Гоген е написал: „Откъде идваме? Кои сме? Къде отиваме?” Отговор на първия въпрос даде Чарлз Робърт Дарвин в Произход на видовете преди 150 години на 24 ноември 1859 г.: „Човек е изправена маймуна, а не паднал ангел” – може би и двете, но забравете пропагандите на „интелигентния дизайн”.

IQ – intelligence quotient (коефициент на интелигентност)

EQ – emotional intelligence quotient (коефициент на емоционална интелигентност)

FQ – friendship quotient (коефициент на приятелство)

През 1995 г. Даниел Гоулман публикува книгата си Емоционална интелигентност: защо тя е по-значима от IQ. Докато Гоулман свързва емоционалната интелигентност с водачеството (leadership), ние я свързваме с приятелството. През 2008 г. написах “Човекът: IQ + EQ”, синът ми го илюстрира с фотографии, а приятелят Петър Доков го прочете и ми каза, че много често нещата са триархични, но ако включа трети елемент, човекът ще бъде представен по-in depth” (“in depth” най-вероятно е от дългите му години пред-демократична емиграция).

Това ми напомни:

отвъд живота и мечтите

има нещо по-важно:

събуждането

от Поговорки и песни на Антонио Мачадо.

Послушахме Доков и Мачадо и включихме в уравнението „третия елемент” и „по-важното” – FQ. Но може ли да се изследва „човек = IQ + EQ + FQ”? Разбира се, при условие, че това не е сбор на измервания, а стремеж за цялостен анализ на човека. Като приемаме, че има разлика между интелект и мъдрост, би трябвало да има и WQ (wisdom quotient), но ние ще го оставим за третото издание на Човекът.

 

Сега второто, разширено и допълнено издание се нарича Човекът. Мисли, чувства, приятелство, представено с 63 673 думи, 28 фотографии и една рисунка.

 

Човекът. Мисли, чувства, приятелство

Есета и фотографии

Георги Чалдъков, Николай Чалдъков

Второ, разширено и допълнено издание

Издателство Ателие’89, Варна, 2010


 

Вашият коментар