СЗО иска регулации за електронните цигари

Martin Borne, co-founder of electronic cigarette retailer “Demain J’arrete“, demonstrates the use of an electronic cigarette in his shop in Paris October 8, 2013.

 

(Reuters) – Световната здравна организация (WHO) активизира своята война срещу „Big Tobacco“ във вторник, като призова за ясно регулиране на електронните цигари, както и забрана за използването им на закрито, реклама и продажби на малолетни и непълнолетни.

В дългоочаквания доклад, който ще бъде обсъден от държавите-членки по време на среща през октомври в Москва, Здравната агенция на Организацията на обединените нации също така изрази загриженост във връзка с концентрацията на пазара на 3.0 милиарда щатски долара в ръцете на транснационалните тютюневи компании.

СЗО стартира здравна публична кампания срещу тютюна преди десетилетие, завършила със създаването на Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна. От влизането й в сила през 2005 г., тя е ратифицирана от 179 държави, но към нея все още не СА се присъединили Съединените щати.

Договорът препоръчва ценови и данъчни мерки за ограничаване на употребата, както и забрани за реклама на тютюневи изделия и незаконната търговия с тютюневи изделия. СЗО препоръчва прилагането на подобни ограничения за всички никотин-съдържащи продукти, включително бездимни такива. В доклада се казва, че има 466 марки електронни цигари и това производство се разширява бързо, като представлява заплаха за контрола върху тютюна. Сред препоръчваните от СЗО регулаторни мерки е забраната производителите на е-цигари да имат здравни претенции, като например, че е-цигарите помагат на хората да се откажат от пушенето, докато не се предоставят убедителни научни доказателства в подкрепа на това твърдение. Засега пушачите трябва да се използват комбинация от вече одобрени лечения за справяне с вредния навик.

Докато има претенции, че е-цигари са по-малко токсични от конвенционалните цигари, използването им представлява заплаха за юношите и фетусите на бременните жени, които ги използват.

 

Не само „ВОДНА ПАРА“

Електронните цигари увеличат експозицията върху минувачи и непушачи на никотин и други токсични вещества, се казва по отношение на електронните системите за доставка на никотин.  „В обобщение, съществуващите доказателства показват, че аерозолът от е-цигарите не е просто“ водна пара „, както често се твърди при предлагането на тези продукти на пазара „, казва СЗО в доклада си от 13 страници.

Електронните цигари трябва да бъдат подложени на регулация, за да се „минимизира съдържанието и емисиите на токсични вещества“, а вариантите с аромат на плодове, бонбони, като и алкохолни напитки трябва да бъдат забранени докато не се докаже, че не са привлекателни за деца и юноши.

Юношите все повече експериментират с електронни цигари, а тяхната употреба в тази възрастова група се е удвоила между 2008 г. и 2012 г., според СЗО. Препоръчва се и премахването на автоматите за продажба да бъдат отстранени на почти всички места.

Учените са разделени относно рисковете и потенциалните ползи от електронните цигари, които широко се приемат за много по-малко вредни от обикновените цигари.

Една група от изследователи предупреди СЗО да не ги класифицира като тютюневи изделия, като се аргументира, че това би застрашило възможността да се намалят болестите и смъртните случаи, причинени от тютюнопушенето.

Други експерти се противопоставя като твърдят, месец по-късно, че СЗО трябва да държи твърдо на своя план за строги регламенти.

Големите тютюневи компании, включително Imperial Tobacco (IMT.L), Altria Group (MO.N), Philip Morris International (PM.N) и British American Tobacco (BATS.L) непрекъснато стартират свои собствени марки е-цигари, тъй като продажбите на конвенционалната продукти се забавят на западните пазари.

В доклад, анализаторът Wells Fargo прогнозира през юли, че продажбите в САЩ на електронни цигари ще превъзхождат конвенционалните до 2020.

Нарастването на количеството електронни цигари, които използват захранвани от батерии касети за производство на никотинови пари за вдишване, е рязко през последните две години, а според анализаторите на пазара продажбите на такива стоки възлизат на 3 милиарда щатски долара в световен мащаб през 2013 г..

Но устройствата са спорни. Защото те са съвсем нови е липсват дългосрочни научни доказателства в подкрепа на тяхната безопасност, а някои се страхуват, че те могат да се превърнат във „врата“ към зависимостта от никотина и тютюна за пушене.

The American Heart Association, се казва в доклада от понеделник, смята, че електронните цигари, които съдържат никотин, както и тютюневите изделия, и затова подкрепя тяхното регулиране в рамките на съществуващите закони, свързани с употребата и пускането на пазара на тютюневи изделия.

„Въпреки, че нивата на токсични съставки в електронна цигара-аерозол са много по-ниски от тези в цигарения дим, все още има някакво ниво на пасивна експозиция“, казва AHA.

http://www.reuters.com/article/2014/08/26/us-health-who-ecigarettes-idUSKBN0GQ0PF20140826


 

Вашият коментар