Световен ден на СПИРОМЕТРИЯТА

Брой № 4(12) / декември 2010, Образна диагноза на белия дроб

Във връзка със Световния ден на спирометрията (World Spirometry Day) – 14 октомври, в различни градове на България (виж по-долу) се проведоха спирометрични измервания. Общо 1928 българи от осем града извършиха изследването. Бяха открити 212 случая с отклонения, което е 11% от всички изследвали се. Този процент е съпоставим с резултатите от епидемиологични проучвания в други страни. Най-много пациенти са преминали през пункта в гр. София (383), но отнесено към мащабите на отделните градове, най-активни са били центровете във Варна (380) и Русе (354). В този смисъл абсолютeн първенец е гр. Видин, където 221 граждани направиха това несложно, но важно от гледна точка на информация за здравето изследване.

Въпреки неблагоприятните метеорологични условия проявата премина с голям ентусиазъм, като се включиха голям брой колеги, студенти и пациентски организации.

Благодарност към всички регионални координатори, които свършиха много апостолска работа в тази кампания. Медийното отразяване по региони в по-голямата си част бе дело на ентусиазма и личните контакти на хората по места. Най-важното послание от кампанията остана: всеки десети българин е с нарушение на дихателната функция. Това послание трябва да достигне до обществото. Проблемът на национално равнище изисква ангажиране на държавните институциии, които са отговорни за финансиране на дейностите в областта на белодробните заболявания.

 

доц. д-р Владимир Ходжев

Национален координатор за провеждане на WSD

Пловдив, 18.10.2010 г.

 


 

Вашият коментар